Előfizetés

Oltásra várva: A regisztrált idősek fele továbbra is védtelen

Gulyás Erika
Publikálás dátuma
2021.03.18. 06:00

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Az eddig beérkezett és már bevizsgáláson is átesett mintegy 2,4 millió vakcinából 1,8 milliót adtak be.
Egyre esélytelenebbnek látszik, hogy a Nagypéntekig hátralévő 16 nap alatt valamennyi 60 év feletti regisztrált megkaphassa a vakcinát, az meg végképp, hogy eleget tegyenek a miniszterelnök ígéretének és 2,4 millióan legyenek addig legalább egyszer beoltva. Erőltetett menetben talán befutható a Nemzeti Népegészségügyi Központ március elején tett 2 millió fős ígérete, de ez nem jelenti azt, hogy alig több mint két hét alatt meg fogja oldani a központi oltásszervező csoport az eddig kimaradt 850 ezer idős ember beoltását. Elég, ha megnézzük: nagyjából ugyanennyit sikerült beadni a korosztály tagjainak az oltás kezdete óta eddig eltelt 40 nap alatt. Az operatív törzs tegnapi online tájékoztatóján György István miniszterelnökségi államtitkár összegezte, hogy eddig 1 millió 397 342 ember kapta meg a védőoltást Magyarországon, ebből nagyjából 850 ezren tartoznak a 60 fölötti korcsoportba. Az országos oltási munkacsoport vezetője úgy fogalmazott, az 1,7 millió regisztrált idős nagyjából fele kapta meg eddig a vakcinát. Az azonban tegnap sem derült ki, hogy mi történik azzal a majdnem 900 ezer idős emberrel, aki valami miatt nem tudott, vagy kellő tájékoztatás nélkül nem akart bejelentkezni az oltásra várakozók közé, hiszen összesen majd 2,6 millió 60. életévét betöltött ember él az országban. Ha figyelembe vesszük, hogy 65 éven túl már a nők 79 százaléka, a férfiaknak pedig 74,1 százaléka küzd valamilyen krónikus betegséggel, okkal feltételezzük, hogy a nem egészséges idősek százezrei szorultak mindenféle oltási sor végére.
A szerdai tájékoztatón elhangzott, hogy tegnap újabb 100 ezer kínai vakcina érkezett az országba, amit a tervek szerint az idősek oltására akarnak felhasználni, ahogy a kedden érkezett 120 ezer Pfizer oltóanyagot és a múlt héten leszállított 48 ezer AstraZenecát is nagyobbrészt ennek a korosztálynak szánják. A tegnapi hivatalos oltóanyag tájékoztatást alapul véve eddig 1,12 millió Pfizer, 80 ezer Moderna, 405 ezer AstraZeneca, 425 ezer orosz Szputnyik és 1,1 millió kínai Sinopharm vakcinát kaptunk. Összesen tehát eddig kicsit több mint 3,1 millió adag oltóanyag érkezett. Csakhogy összesen mintegy 730 ezer kínai és orosz vakcina bevizsgálása még tart, vagy csak a napokban ért véget. Így a beérkezett vakcinák közül eddig körülbelül mintegy 2,4 milliót kezdhettek el beadni. Ehhez képest eddig összesen 1,8 millió adag vakcina fogyott csak el. A háziorvosokat májusig gyakorlatilag pihenőnap nélküli munkára kényszerítette a kormány, miközben országszerte arra panaszkodnak, nem kapnak elég vakcinát. Kérdéseinkkel tegnap is megkerestük az operatív törzset, a népegészségügyi központot és a humántárcát, de választ ezúttal sem kaptunk. Közben egyre fiatalabbak fertőződnek meg, az átlagéletkor Müller Cecília tájékoztatása szerint már csak 45 év volt a múlt héten, és egyre kritikusabb a helyzet a kórházakban. Az országos tisztifőorvos arról számolt be, hogy szerdára virradóan már több mint 156 ezer volt az aktív fertőzöttek száma az országban, 10 284 embert ápoltak kórházban, közülük 1128-an szorultak gépi lélegeztetésre, ami a felkészült szakemberek számát nézve már a magyar egészségügyi rendszer teljesítőképességének a határán van.

A Fidesz nem „asszisztál”

Rendkívüli ülésen szerette volna megtárgyalni a Jobbik, a DK, az MSZP, az LMP és a Párbeszéd szerda este a kormány járványügyi intézkedéseit. A hat órára meghirdetett, „rendes ülés” utáni eseményre azonban csak az ellenzéki képviselők mentek el, a kormány, valamint a Fidesz és a KDNP tagjai távol maradtak. A Kormányzati Tájékoztatási Központ jelezte, a rendkívüli ülést kampányakciónak tartják, a miniszterelnök pedig már a héten válaszolt az ellenzéki kérdésekre. A Fidesz frakciója azzal indokolta hiányzását: „Nem asszisztálnak a baloldal oltásellenes kampányához.”

Botrányos védettség: Covid-ban elhunytnak is küldtek igazolványt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.17. 22:02
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A kormány szerint majd a nemzeti konzultáció eredménye dönti el, mire is lesznek jók az eleve hibáktól hemzsegő plasztikkártyák.
Hibákat találtak, nem is egyet az RTL híradó nézői azokon a koronavírussal szembeni védettséget igazoló okmányokon, amelyeket többen is megkaptak az elmúlt napokban. A védettségi igazolvány mindenkinek jár, akit oltóanyagtól függetlenül megkapta az oltást. – A beoltottak esetében lejárati dátum nincs a kártyán, aki átesett a betegségen, annak hat hónapra szól, azok számára, akik pedig laboratóriumi eredménnyel bizonyítják, hogy van elég antitest a szervezetükben, négy hónapig érvényes – sorolták a hivatalos szöveget. Mint kiderült a valóság egészen más. Egy neve elhallgatását kérő férfi elmondta:
„Édesapám elsején halt meg egy kórházban, a védettségéről szóló igazolást pedig 17-én kaptam kézhez. Az, hogy valaki az elhalálozása után bő két héttel ilyen levelet kap, kegyeletsértő és érthetetlen.”

– Megkaptam a védettségi igazolványt, amin érvényességi dátumként 2021. május 13. szerepel, miközben a védőoltást március 8-án adták be. Párom egy nappal azelőtt, 7-én kapta meg az oltást, majd az igazolványt, ugyanígy májusi dátummal – panaszkodott egy hölgy. A televízió beszámolt annak az öttagú családnak az esetéről is, amelynek tagjai egyszerre, egy időben átestek a betegségen, de csak négy plasztikkártyát kaptak, eltérő dátumokkal: az édesanyáé például kilenc hónapra, egyik kisfiáé pedig fél évre szól. Volt, akinek egyszerre két igazolványt is postáztak, az egyiket azért, mert átesett a betegségen, a másikat pedig azért, mert három hónappal később beoltották.
Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő Facebook-oldalára kedden feltöltött egy védettségi igazolványt, amivel több probléma is akadt: kiskorú kapta, aki természetesen nincs beoltva, de nem produkált sem tüneteket, sem pozitív teszteredményt, pedig sportolóként többször is tesztelték. Ellenben volt egy csapattársa, aki igazoltan pozitív volt, mégsem állították le az edzéseket és senkinek nem kellett karanténba vonulni.

Az RTL Híradó a hibákkal kapcsolatban feltett kérdéseire az operatív törzs nem válaszolt. A kormány nevében a Kormányzati Tájékoztatási Központ pedig a kártyák ügyében pedig egészen másra hivatkozott:
„a nemzeti konzultáció keretében az emberek döntenek arról, hogy a védettségi igazolványhoz milyen jogok kapcsolódjanak”.

NER-jet ingajáratban: hosszú hétvége Dubajban

Batka Zoltán
Publikálás dátuma
2021.03.17. 19:40

Fotó: Béres Márton / Népszava
„Mészáros Lőrinc úr sem üzleti, sem magánéleti vonatkozásban nem kíván nyilatkozni.” – mindössze ezt közölte a Népszava érdeklődésére a Mészáros-csoport.
Azután kerestük meg Orbán Viktor kormányfő barátját, hogy Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő szerdán közzétett egy dokumentumot, amelyben az olvasható: mások mellett egy Mészáros Lőrinc és Várkonyi Andrea nevű utas repült a NER-elit által gyakran használt Bombardier luxus magángép fedélzetén Dubajba az ünnepi hosszú hétvégén. Azt már korábban kiszúrta a gépek útvonalát követő internetes oldalon a 24.hu, hogy a luxusgép március 12-én Dubajban járt, ám azt nem lehetett tudni, kik voltak a fedélzeten. Hadházy ezután szerzett meg és tett közzé egy olyan – miként fogalmazott, minden jel szerint valódi – földi kiszolgálást kérő űrlapot, amelyet a luxusgépet üzemben tartó osztrák cég egyik emailcíméről küldtek egy dubaji magánrepülőtérnek. Az űrlapon a gép adatai mellett a személyzet és az utasok neve, születési dátuma látható. Lapunk által megkérdezett, iparágban dolgozó szakértő hitelesnek ítélte meg az e-mailt, annak adatai, fejléce mindenben megfelelt az ilyenkor szokásos engedélykérésnek. A magángép kedd este érkezett vissza Budapestre ekkor a hvg.hu videót készített a kiszálló utasokról. Bár az utasokon szájmaszk volt, a kiszálló férfi emlékeztetett a felcsúti oligarchára. Utána egy szőke nő szállt ki a gépből. Azt, hogy Várkonyi Andrea látható-e a képeken, nem tudni: megkerestük a korábbi televíziós műsorvezetőt és kértük, cáfolja vagy erősítse meg, utasa volt-e a gépnek, de kérdéseinkre nem válaszolt. (Mint emlékezetes, nemrég írtunk arról, hogy új médiacége a Whitedog Media Kft. Mészáros Lőrinc egyik érdekeltségében üzemel. Várkonyi akkor ezt annyival kommentálta lapunknak, hogy piaci alapon bérli az Andrássy úti luxusépület egy részét.) Ha valóban az állami megrendelésekkel, közpénz támogatásokkal bőven ellátott Mészáros tért haza kedd este Dubajból, akkor az politikai szempontból is figyelemre méltó. Barátja, Orbán Viktor miniszterelnök ugyanis február 26-án kifejezetten kérte az ilyen utak mellőzését, mert „be fogják hurcolni nekünk ide az újabb, gyorsan fertőző mutánsokat.” Orbán nem sokkal azután beszélt erről, hogy a NER luxusgépe a vírusválság idején is folyamatosan ingázott a luxus üdülőhelyek és Budapest között: karácsonykor a Maldív-szigeteken, majd többször is Dubajban járt. Megkerestük a miniszterelnök szóvivőjét, Havasi Bertalant, szerettük volna megtudni, mi a kormányfő véleménye arról, hogy a jelek szerint Mészáros Lőrinc Dubajban járt, ám cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

Nem ajánlott célpont

A külügyminisztérium a járvány miatt egyértelműen a nem ajánlott utazási célpontok között említi Dubajt. Az Egyesült Arab Emirátusok tavaly szeptember óta az az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került. A Dubajba való belépéshez elég egy 72 órás, negatív, angol nyelvű PCR-teszt. Hazafelé 10 napos karanténba kell vonulni, kivéve, ha igazolhatóan üzleti útról volt szól.