Előfizetés

207-en haltak meg koronavírusban, 1170-en vannak lélegeztetőgépen

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.18. 09:02

Fotó: AFP/MTVA- Balogh Zoltán
10 386 koronavírusos beteget ápolnak kórházban.
6502 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 539 080 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 207 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 17 628 főre emelkedett.

- írja csütörtök reggeli közlésében a kormányzati koronavírus-oldal.

A hivatalos kommunikáció szerint a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 360 895 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 160 557 főre emelkedett. 10 386 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1170-en vannak lélegeztetőgépen.
Jelezték, folyamatosan zajlik az oltás, már 1 441 706 fő a beoltottak száma, ebből 421 915 fő már a második oltását is megkapta. Megjegyzik, a következő napokra ehhez a háziorvosoknak átlagosan 10 fő oltására elég AstraZeneca vakcina jut, további 44 fő idős embert tudnak kórházi oltópontra szervezni, ahol Szputnyik és Pfizer oltóanyagok vannak.

Karácsony: Idén is lobogtak a nemzeti zászlók a hidakon, nem szedte le titokban a gyíkember

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.18. 08:11

Fotó: Lakatos Péter / MTI
A jelek szerint már az ünnepi utcakép is aszerint változik, ki van ellenzékben vagy éppen hatalmon.
"...ahogy minden évben, természetesen idén is lobogtak a nemzeti lobogók a budapesti hidakon."

- közölte Facebook-oldalán a főpolgármester.

Karácsony Gergely mindezt azután írta meg, hogy a fővárosi Fidesz-frakcióvezetője nyílt levelet intézett hozzá. Ebben Láng Zsolt azt kifogásolta, hogy "március 15-én, Budapesten közlekedve megdöbbenve tapasztaltuk, hogy az 1990-es rendszerváltás óta először nincsenek föllobogózva nemzeti ünnepünkön sem a főútvonalak, sem a közterek, sem hídjaink." A politikus szerint ez ráadásul jogszabálysértő is.
Karácsony Gergely erre reagált csütörtök reggel közösségi oldalán. Mint írta, érti, hogy a Fideszben mindenért és annak ellenkezőjéért is politikai támadást kell indítani ellene, de most nem érti, mi járhatott a fejükben. "Hogy éjjel, titokban énkezemmel szedtem le a zászlókat? Vagy a gyíkemberek? A pomogácsok? Vagy mi volt az elképzelés?" 
A főpolgármester később kommentelt is a bejegyzés alá. A kép állítása szerint Orbán Viktor március 15-ei videójából való. "Úgy tűnik a budapesti Fidesz vezetői Budapesten se jártak és még a miniszterelnök ünnepi videóját se nézték meg."

Gyógymód helyett kriminalizálás

Gulyás Erika
Publikálás dátuma
2021.03.18. 07:20

Fotó: JENS KALAENE / DPA / AFP
Krónikus betegek, köztük szklerozis multiplexben vagy epilepsziában szenvedők életét nehezíti meg a magyar kormány.
Teszi ezt azzal, hogy az egységes uniós állásponttal szemben nem fogadja el a kannabisz gyógyászati alkalmazását – így összegezhető a Kábítószerügyi Civil Koordinációs Testület (KCKT) minap közzétett állásfoglalása. A civil szervezet szerint szakmai és politikai hibát vétett a kormány tavaly decemberben az ENSZ Kábítószerügyi Bizottságában, amikor egyedüli EU tagállamként a kannabisz orvosi felhasználása ellen szavazott. A politikai következmény egy hónapja kiderült: az uniós egységet megtörő kiszavazás miatt az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított. A KCKT hangsúlyozta, hogy hiba drogliberalizációnak tekinteni a kannabisz tudományos és gyógyászati célú felhasználását, hiszen a szer változatlanul a szigorúan ellenőrzött kábítószerek nemzetközi listáján marad. Magyarországgal együtt több ENSZ tagállam is politikai alapon utasította el az orvosi kannabisz szabadabb felhasználását, kizárólag drogként meghatározva azt. Más államok, így Hollandia, Csehország vagy Lengyelország már a gyógyászati szempontok figyelembevételével alakította át a szer alkalmazásának jogi szabályozását, intézményi hátterét és az egészségügyi dolgozók felkészítését, a németeknél TB támogatással lehet beszerezni ezeket a szereket. A civil szervezet nyilatkozata kifogásolja, hogy a kormány a kérdésről nem egyeztetett a hazai szakemberekkel, az elvileg erre hivatott Kábítószerügyi Tanács tavaly nem is tartott ülést. A KCKT most egy terjedelmes szakmai összefoglalót is kiadott a kannabisz gyógyászati alkalmazásának többezer éves történetéről, amely azt igazolja, hogy ma már mind a kannabisz növényből, mind pedig szintetikusan előállított hatóanyagaiból biztonságos és hatékony gyógyszereket készítenek, s a prágai Károly Egyetemen tart a szer szabványosítása. A belőle készült gyógyszerek a rákos betegek hányingerét és étvágytalanságát, a szklerózisosok remegését, az epilepsziások rohamait csökkentik. Közülük kettő nálunk is forgalomban van, de az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) ennél sokkal több kannabisz tartalmú szert, főleg olajat regisztrált, amiket vény nélkül be lehet szerezni. Valójában tehát tájékoztatásra, képzésre lenne szükség és nem az orvosi kannabisz kriminalizálására – állítja a civil szervezet.

Ellenlépés

A Kábítószerügyi Civil Koordinációs Testület 2014-ben jött létre, tiltakozásul az Orbán-kormány drogpolitikájával szemben. A lépés előzménye volt, hogy az Országgyűlésben 2009-ben elfogadott, a civil szakmai szervezetek támogatását is élvező drogstratégiát az Orbán kormány 2010 decemberében visszavonta. A három évvel később elfogadott új stratégia már nem találkozott a szakma elképzeléseivel, a terület költségvetési támogatása minimálisra csökkent.