brit;vakcinahiány;Nagy-Britannia;Downing Street;

2021-03-18 16:42:26

Megtorpanás előtt a brit oltási sikersztori

A tervekkel ellentétben a jövő hónapban nem kezdődik meg az 50 éven aluliak immunizálása, hacsak ezt egészségügyi probléma alaposan nem indokolja.

Száz napja kezdődött el a mindeddig szenzációsan zajló szigetországi oltási program. E sorok írásakor 26,5 millió brit, a lakosság közel 38 százaléka kapta meg első, míg 1,66 millió mindkét dózisát. Ám ahogy erről Emily Lawson, a projekt angliai vezetője a háziorvosi rendelőkhöz és az oltóközpontokhoz írt levelében beszámol, március 29-től jelentősen lelassul az oltóanyagellátás. A tervekkel ellentétben a jövő hónapban nem kezdődik meg az 50 éven aluliak immunizálása, hacsak ezt egészségügyi probléma alaposan nem indokolja.

Matt Hancock egészségügyi miniszter szerda esti Downing Street-i sajtótájékoztatóján a világszerte bámulat tárgyát képező program sikereiről szeretett volna beszámolni, mielőtt újságírók a kiszivárogtatott levél tartalmával szembesítették. A láthatóan meglepett politikus azzal védekezett, hogy „mindig is lehetett tudni, mennyire kiszámíthatatlan az vakcinaellátás, ám az a fontos, hogy tartani tudjuk minden 50 éven felüli első oltását április 15-ig". Ígéretet tett, arra: július végére minden nagy-britanniai felnőttet értesítenek a Covid-védőoltás beadásáról. Március hátralévő részében egy-egy napon félmillió körüli brit kapja meg a védőoltást több mint 1600 oltóhelyen, a rendelőkön kívül kórházakban, stadionokban, mecsetekben, plébániatemplomokban, múzeumokban és más nyilvános helyeken.

Másnap, csütörtök déli parlamenti felszólalásában az egészségügyi miniszter aztán magyarázatot adott az oltóprogram megtorpanására. Mint jelezte, múlt héten biztonsági okokból újra kellett tesztelni egy 1,7 millió dózist tartalmazó kiszerelést Indiából. Hozzátette, hogy "ilyen eseményekre a gyártás rendkívüli bonyolultsága miatt mindig kell számítani és ez a minőségellenőrzés igényességét is bizonyítja" Brit kormányzati források előzőleg határozottan tagadták, hogy az áprilisi leállásnak köze lenne Brüsszelnek az Egyesült Királyságba irányuló oltóanyag-export megtorpedózására vonatkozó fenyegetéséhez. A két fél közötti feszültség kiéleződése, maga az a gondolat, hogy az EU területén gyártott vakcinák ne jussanak el célpontjukra, felháborodást keltett Londonban. Míg a Downing Street diplomatikusan figyelmeztetett, hogy "a lépés veszélybe sodorja a vírussal szembeni globális küzdelmet", Dominic Raab külügyminiszter durvábban fogalmazott. "Ilyen ellenséges lépéseket csak a britnél kevésbé demokratikus rendszerek szoktak tenni" - jelentette ki. Sok brit látja Ursula van der Leyen arrogáns fellépésében igazolva a Brexit, az Unióból való távozás létjogosultságát.