Előfizetés

Vége a Fidesz és a Néppárt kényszerházasságának

Halmai Katalin (Brüssszel)
Publikálás dátuma
2021.03.18. 20:04

Fotó: EMMANUEL DUNAND / AFP
A magyar kormánypárt a kilépés után szabadon választhat magának új társakat az európai színtéren. Jelentkező akad bőven, az euroszkeptikusoktól a szélsőjobbig.
Nem okozott meglepetést Novák Katalin Fidesz alelnök, családügyi miniszter, amikor csütörtökön a Twitteren közzétette a Fidesz kilépési nyilatkozatát az Európai Néppártból (EPP). Donald Tusk, az EPP elnöke sem csodálkozott, mert válaszként csak annyit írt a közösségi oldalon: "A Fidesz elhagyta a kereszténydemokráciát, valójában már sok évvel ezelőtt." A levelet nem Tusknak címezték, akivel Orbán Viktor annyira nem áll szóba, hogy még írni sem hajlandó neki. Ezért a bejelentést az EPP főtitkárához intézték, és a Fidesz-alelnök írta alá. A később megszületett néppárti sajtónyilatkozat röviden nyugtázta a tényt, miszerint a kilépési nyilatkozattal automatikusan megszűnt a magyar párt tagsága. A Fideszt két éve felfüggesztették a kereszténydemokrata pártcsaládban, néhány hete pedig európai parlamenti delegációja távozott az EPP frakciójából. Csak idő kérdése volt, hogy Orbánék mikor csukják be maguk mögött az ajtót az ernyőszervezetben is, ahol sokan már régóta erre vártak. Az Európai Néppártnak nem akaródzott elindítani egy hosszú és bonyodalmas kizárási eljárást, ráadásul számos tagpárt nem is értett volna egyet vele. Sokkal egyszerűbb volt olyan helyzetet teremteni, amikor a Fidesz maga int búcsút. A tavalyi magyar-lengyel vétófenyegetés után már senkinek nem maradt illúziója, hogyan végződik a Fidesz és az EPP több mint húszéves házassága. A magyar kormánypárt a kilépés után szabadon választhat magának új társakat az európai színtéren. Jelentkező akad bőven, az euroszkeptikusoktól a szélsőjobbig. Csak az a kérdés, hogy egy fedél alá lehet-e terelni őket, és ha igen, azután mi lesz velük.

Küzdenek a járvány ellen, mégsem kapnak előbb oltást a polgárőrök

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.18. 19:43

Fotó: Népszava
Mivel a védekezésben résztvevő országos szervezet tagjainak csaknem fele 60 év feletti, előbb-utóbb sorra kerülnek.
A polgárőröket nem veszik előre a védekezésben részt vevőket egyébként előnyben részesítő oltási sorrendben – írja a 24.hu. A lap megkeresésére az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) közölte: szerették volna, ha soron kívül kapnának oltást azok polgárőrök, akik kiveszik a részüket a járvány elleni küzdelemből, de nem jártak sikerrel.
„A koronavírus-járvány kezdete óta több ezer polgárőr vesz részt az idős emberek ellátásában, gyógyszerek kiváltásában, orvoshoz szállításban, ebédszállításban és más szociális segítségnyújtásban, illetve a rendőrökkel közös járőrözésben”

– írták.

Az OPSZ adatai szerint tagjaik több mint 2 millió járványügyi szolgálati órát teljesítettek, annak ellenére, hogy a 65 év feletti polgárőrök saját egészségük védelme érdekében nem vettek részt a szolgálatban. Megjegyezték, a mintegy 65 ezer polgárőr közel fele a 60 év feletti korosztályba tartozik, így vélhetően a regisztrált időskorú polgárőrök nagy része már megkapta az oltás első dózisát.

Több mint egymilliárdot öntenek a Club Aligába

MTI
Publikálás dátuma
2021.03.18. 18:46

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Közel 1,3 milliárd forint pályázati támogatást nyert az egykoron Mészáros Lőrinc és Tiborcz István tulajdonában álló Appeninn Vagyonkezelő Holding Nyrt. leányvállalata, a Club Aliga üdülőközpont területének fejlesztéséhez.
Közel 1,3 milliárd forint pályázati támogatást nyert az Appeninn Vagyonkezelő Holding Nyrt. leányvállalata, a Club Aliga üdülőközpont területének fejlesztéséhez - tette közzé az Appeninn a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön. Az Appeninn közvetett tulajdonában álló PRO-MOT Hungária Ingatlanfejlesztő Kft. "turisztikai attrakció és szolgáltatás fejlesztés a Club Aligában" című pályázata a Kisfaludy 2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. döntése szerint 1 299 999 998 forint támogatást nyert. A tájékoztatás szerint a PRO-MOT Hungária Kft. a forrást is felhasználva olyan új közösségi teret létesít a Club Aliga üdülőközpont területén, amely betöltheti a település főterének funkcióját köztéri bútorok és látványelemek elhelyezésével, valamint vendéglátóipari és kereskedelmi egységek létesítésével. A pályázati összegből a cég egy multifunkcionális rendezvényhelyszínt is létrehoz, mely a tervek szerint otthont tud adni majd szabadtéri konferenciáknak, színházi előadásoknak és szabadtéri filmvetítésnek egyaránt - írták. Az Appeninn Vagyonkezelő Holding Nyrt. 2019-ben lett az egykori pártüdülő, a Club Aliga többségi tulajdonosa, az adásvétel értéke meghaladta a 14,1 millió eurót.