járvány;enyhítés;nemzeti konzultáció;Dömötör Csaba;

2021-03-20 10:23:15

Fokozatosan kell feloldani a korlátozásokat - a konzultáció válaszadói szerint

Dömötör Csaba köszönetet mondott annak az 528 ezer embernek, aki elmondta a véleményét.

Az újraindításról szóló, pénteken véget ért online konzultáció válaszadóinak 88 százaléka szerint a járványügyi korlátozásokat fokozatosan, lépésről lépésre kell feloldani, és csak 12 százalék mondta azt, hogy egy lépésben, a járvány végén - közölte a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szombaton a Facebookon az MTI tájékoztatása szerint.

Dömötör Csaba köszönetet mondott annak az 528 ezer embernek, aki elmondta a véleményét.

Közölte, a kormány az eredmények alapján elkészíti az újraindítási tervet, amelynek egyes szakaszai a beadott oltások számához igazodnak majd.

A kormány azon dolgozik, hogy amint a járvány visszaszorul és nő a beadott oltások száma, fokozatosan újra lehessen indítani az életet Magyarországon - tette hozzá. 

Az államtitkár a konzultáció eredményeiről szólva kifejtette, a résztvevők 65 százaléka ért egyet azzal, hogy a védettségi igazolvánnyal rendelkezők felmentést kapjanak egyes korlátozó intézkedések alól.

Elmondta, 74 százalék szerint, ha azt a járványügyi helyzet engedi, az első lépések között enyhíteni kell az este 8 óra utáni kijárási tilalmat, szigorú biztonsági szabályok mellett.

A kormány képviselője aláhúzta, a résztvevők 58 százaléka ért egyet azzal, hogy a védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek meg kell engedni, hogy rendezvényeket, így koncerteket, sporteseményeket látogathassanak.

A külföldiek belépésével kapcsolatban a válaszadók 79 százaléka egyetért azzal, hogy a járvány végéig Magyarországra csak olyan külföldiek léphessenek, akiket vagy beoltottak, vagy rendelkeznek védettségi igazolvánnyal.

A konzultáció részletes eredményeit a kormány internetes oldalain is közzéteszi - jegyezte meg Dömötör Csaba.