Előfizetés

Merkely elárulta, kik mozoghatnak szabadon hamarosan

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.28. 11:05
Merkely Béla
Fotó: Népszava
A professzor szerint legalább 3 és fél millió beadott oltás kellene ahhoz, hogy a fertőzések száma felére csökkenhessen.
Úgy tudom, hogy a nyitás elsősorban ott elképzelhető, ahol a védettség már kialakult, azaz azok a személyek lehetnek majd szabadon, illetve ülhetnek ki egy viszonylag lazán kialakított kávézó teraszára, akiket már beoltottak vagy átestek a fertőzésen.

- mondta a professzor az RTL Híradónak.

Merkely Béla biztos abban, hogy a nem oltottak még akkor sem mozoghatnak majd kedvükre, ha a lakosság nagy része már védett lesz a vírussal szemben. A szakember szerint jó cél a 2,5 millió vakcina mielőbbi beadása,
de 100 százalékos biztonságban akkor lenne mindenki, ha 5 millió embert sikerülne beoltani.

A kormány 2 és fél millió beoltott után jöhet lazítás, a Szegedi Tudományegyetem professzora szerint viszont legalább 3 és fél millió beadott oltás kellene ahhoz, hogy a fertőzések száma felére csökkenhessen.

Amit az óvodai, iskolai és bölcsődei dolgozók oltásáról tudni kell

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.28. 10:49

Fotó: Balázs Attila / MTI
Vasárnap délelőtt jelentek meg a részletek a kormányzati tájékoztatási oldalon.
Amit arról tegnap beszámoltunk, káosz alakult ki a pedagógusok beoltása körül. A hivatalos, központi regisztráción túl egy újabb módon is regisztrálniuk kell a tanárokat, ezúttal az intézményvezetőknek. Ennek végrehajtása során történik meg ugyanis az a plusz azonosítás, amelyből kiderül majd, hogy az érintett a soron kívül beoltandó iskolai, óvodai és bölcsődei dolgozók körébe tartozik-e, mivel ekkor a TAJ-szám mellett az egyes személyek OM-azonosítóját is feltöltik majd a rendszerbe. A regisztráció mikéntjéről Kásler Miklós emberminiszter péntek reggel ki is küldött egy levelet az igazgatóknak, mely arról tájékoztat, hogy létrehoztak az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Téren (EESZT) belül egy olyan regisztrációs oldalt, melyen keresztül a második regisztrációt meg lehet tenni.  Az erre a plusz regisztrációra szolgáló oldalt viszont jelenleg karbantartják, így az március 26 és 29. között nem elérhető. A kormány mai közlése alapján a menetrend a következő:
  • Első körben a március 24-ig már regisztrált, köznevelésben – tehát óvodákban, általános iskolákban és gimnáziumokban - dolgozó pedagógusok oltása történhet meg. Ők a jövő hét közepén a regisztrációjuk során megadott telefonszámon SMS-ben fogják behívni az oltásra.
Az oltás várható időpontja: április 1. csütörtök, április 2. péntek, április 3. szombat. Az oltás helyszíne: a regisztrációjuk során megadott lakcímhez rendelt kórházi oltópont. Március 24-ig a mintegy 180 ezer köznevelésben dolgozó pedagógusból 102 ezer fő regisztrált védőoltásra, és 20 ezer fő már meg is kapta a védőoltást. Első körben tehát a már regisztrált, de még nem beoltott 82 ezer fő behívására kerül sor. Azok a pedagógusok, akik az SMS-ben küldött oltási időpontra nem fognak, illetve nem tudnak megjelenni, csak egy későbbi alkalommal tudnak sorra kerülni. A pedagógusok oltási programjához szükséges vakcinákat a regisztrált idősek oltására tervezett vakcinakészletek átcsoportosításával lehet megoldani, a rendelkezésre álló oltóanyagokat az Országos oltási munkacsoport fogja átirányítani a kórházi oltópontokra - írják.
  • A második kör oltása Húsvét után lesz. A még nem regisztrált pedagógusokat, a szakképzésben dolgozókat, az egyéb óvodai, iskolai és bölcsődei dolgozókat arra kérik, hogy március 29. hétfő éjfélig regisztráljanak a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon.
Az oltás várható időpontja: Húsvétot követő hét. Az oltás helyszíne: a regisztrációjuk során megadott lakcímhez rendelt kórházi oltópont. Az önkormányzati fenntartású bölcsődékben, mini bölcsődékben, családi bölcsődékben dolgozóknak elég regisztrálniuk a vakcinainfo.gov.hu oldalon, 2021. március 29. (hétfő) éjfélig. Hangsúlyozzák: a nem önkormányzati fenntartású bölcsődékben, mini bölcsődékben, családi bölcsődékben vagy munkahelyi bölcsődékben dolgozóknak a honlapon történt regisztráció mellett a munkáltatójuknál is kell jelezniük oltási igényüket legkésőbb március 29-e, hétfő 12.00 óráig!
Azt kérik, hogy a www.vakcinainfo.gov.hu regisztráció során fokozottan figyeljenek a kért adatok (név, TAJ-szám, életkör, lakcím mobiltelefonszám, e-mail cím) pontos és hiánytalan megadására, mert csak pontos adatok esetén tudják a regisztrációját érvényesíteni és az oltandókat SMS-ben értesíteni.
A pedagógusok oltása Gulyás Gergely pénteki bejelentése szerint április elsején kezdődne meg, Orbán Viktor pedig szokásos rádióinterjújában arról beszélt, hogy az iskolai dolgozók között összesen 102 ezer regisztrált van (mint később hozzátette, a szakképzésben dolgozók és a bölcsődei dolgozók nélkül), közülük 20 ezren már megkapták az oltást amúgy is, tehát 82 ezer embert kell beoltani. Azt ígérte, hogy esetükben április 10-ig erre sor is fog kerülni, és mivel szerinte 8-10 nap elég a védettség kialakulásához, ezért április 19-én újranyithatnának az iskolák és óvodák. (Müller Cecília néhány nappal ezelőtt arról beszélt, két hét, mire kialakul a védettség az első oltás után.)

9082 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, meghalt 220 beteg

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.28. 09:36

Fotó: Varga György / MTI
11 805 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1527-en vannak lélegeztetőgépen.
Folyamatosan zajlik az oltás, már 1 903 498 fő a beoltottak száma, ebből 685 971 fő már a második oltását is megkapta. A brit vírusmutáns nagyon gyorsan terjed, jelentősen nő az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek száma, ezért a korlátozások továbbra is érvényben vannak - közölte vasárnap reggel a kormányzati tájékoztatási központ.   9082 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 633 861 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 220 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 19 972 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 395 790 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 218 099 főre emelkedett. 11 805 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1527-en vannak lélegeztetőgépen.   Hatósági házi karanténban 59 018-an vannak, a mintavételek száma 4 515 464-re nőtt.  Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (119 681) és Pest megyében (88 707) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Győr-Moson-Sopron (36 210), Borsod-Abaúj-Zemplén (35 314) és Hajdú-Bihar megye (33 793). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (13 822), illetve Zala megye (13 996). 
Szombaton este megjelent a Magyar Közlönyben a kormány nyitásról szóló rendelete.  amint elértük a 2,5 milliós átoltottságot, úgy:
  • A kijárási tilalom időszaka az este 10 és reggel 5 órára módosul
  • A személyes megjelenést igénylő szolgáltatás (pl.: fodrász) céljára szolgáló helyiség vagy helyszín nem lesz köteles zárva tartani, ugyanakkor a védelmi intézkedéseket minden esetben be kell majd tartani
  • Az üzletek kötelező zárva tartási időszaka az este fél 10 és reggel 5 óra közötti időszakra módosul
  • A vendéglátó üzletek az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása érdekében, az ehhez szükséges időtartamra fogadhatnak vendéget, de a helyben fogyasztás továbbra sem lesz megengedett
  • A tíz négyzetméteres vagy ennél kisebb vásárlótérrel rendelkező üzlet vásárlóterében az ott foglalkoztatottakon kívül egy időben egy vásárló tartózkodhat
  • A tíz négyzetmétert meghaladó vásárlótérrel rendelkező üzlet vásárlóterében az ott foglalkoztatottakon kívül egy időben legfeljebb átlagosan tíz négyzetméterenként egy vásárló tartózkodhat
  • A köznevelési intézmények (az óvodák kivételével) és a szakképző intézmények rendes munkarendben működnek tovább, az óvodákban a 2021. március 8-ával elrendelt rendkívüli szünet megszűnik.