Előfizetés

Orbán Viktor az üzbégekkel rúgná be a magyar gazdaság motorját

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.30. 09:38

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán / MTI
A miniszterelnök szerint a kormány gazdaságpolitikája már a külföldi kalandozásokra épül, és a járványban is a „kanyarban előzünk”.
Az egész ország harcol a koronavírus-járvány ellen, de nekünk közben fél szemünket a gazdaság újraindításán kell tartani – üzente haza Facebook-videójában Orbán Viktor kedden az üzbegisztáni Taskentből. A magyar kormányfő hétfőn utazott a türk országba, azzal a céllal, hogy „tovább erősítsük” a magyar gazdaságot Üzbegisztánban. Most azt mondta:
„Szeretnénk másokat is megelőzve, a kanyarban előre jutni...”

– Gazdaságpolitikánk első fázisa az volt, amikor külföldi befektetőket hívtunk Magyarországra, hogy munkahelyeket és modern technológiát teremtsenek. A második szakaszban megerősítettük a kis- és középvállalkozókat, hogy képesek legyenek a Magyarországon megtermelt termékeiket külföldön, export formájában eladni – büszkélkedett a miniszterelnök. Szerinte most elérkeztünk a harmadik szakaszhoz, amikor „a megerősödött magyar vállalkozások külföldön hoznak létre vállalkozásokat, hajtanak végre beruházásokat, és az ott megtermelt profitot fogják hazahozni Magyarországra”. Orbán Viktor határozottan jósolta:
„Így fogjuk helyreállítani a magyar gazdaság pénzügyi egyensúlyát. Ezért utazunk Üzbegisztánba, bővítjük a magyar cégek üzleti lehetőségeit, jönnek velünk a nagy magyar sikeres cégek, az OTP és a középvállalkozások is. Remélem sikeres tárgyalásokat folytatunk, és a mai napon megerősítjük a magyar gazdaságot.”

Bige László szerint Orbán Viktor döntött a sorsáról

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.30. 08:43

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI
A házi őrizetben lévő milliárdos vállalkozó szerint Mészáros Lőrinc ügyeiről vannak dokumentumai, amelyeket ha kell, felhasznál saját védelmében.
Interjút adott a Partizánnak Bige László, a házi őrizetben lévő vállalkozó, akit 112 milliárdos vagyonával a tizedik leggazdagabb magyarként tartottak számon 2020-ban. A 24.hu által szemlézett anyagban Bige az ellene folyó eljárások és támadások kapcsán elmondta: egyszer kért Orbán Viktortól személyes találkozót pár éve, de a kormányfő nem adott időpontot. A miniszterelnökről elmondta:
„Mivel nem fogadott, ő már döntött.”

A portál emlékeztetett: tavaly decemberben vették őrizetbe Bigét, akit akkor vesztegetéssel gyanúsítottak, míg hét hónappal azelőtt börtönbüntetést és 135 millió forint vesztegetési pénz elkobzását indítványozta az ügyészség vele szemben. A vállalkozóval szemben összesen három eljárás zajlik. Nemrég azzal került a hírekbe, hogy egy a szokatlanul magas, 5000 fős mintán végzett közvélemény-kutatást rendelt meg azért, mert kíváncsi volt arra, hogy jövőre le tudja-e az ellenzék győzni a Fideszt.   Az ellene folyó legújabb eljárásról a milliárdos azt mondta, hogy az alaptalan és komolytalan. Szerinte két ember feljelentette magát, de vádalkut kötöttek, és azt mondták, hogy abból a pénzből, amivel megkárosították az állampénztárt, Bigének osztottak vissza. Korábban az is felvetődött, hogy Csányi Sándor, az OTP vezérigazgatójával kirobbant konfliktusa áll az eljárások mögött, most azt mondta róla, hogy nem vesztek össze.
„Nem is volt konfliktus. (...) Sándor egy jó csóka, egy jó srác volt”

– tette hozzá.

Bige László kérdésre elmondta, nem volt hiba a NER-elittel nem vegyülni, s megjegyezte, hogy ami történik, értelmezése szerint maffiaszerű „piacszerzés, amibe bele van vonva az ügyészség, a rendőrség, a katasztrófavédelmi hivatal, a kormányhivatal, a versenyhivatal, és az adóhivatal”. Leszögezte:
„Engem ezzel nem tudnak megtörni, én ebből nem fogok kiszállni. (...) Elég sok eszköz van a kezemben, hogy ha nagyon kell, akkor tudom használni.”

Mint az interjúból kiderült az eszközök alatt információt és vagyont is értett, mert olyan dolgokról rendelkezik dokumentációval, amiket nem fél elővenni, ha nagyon muszáj. Szerinte ennek első áldozata nem más, mint Mészáros Lőrinc lesz akit csak „sajnálni tud”.

Tilos a játék a Pázmáneumon

Batka Zoltán
Publikálás dátuma
2021.03.30. 07:20

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Ahogy átvette a piliscsabai campust az állam, máris korlátozásokat vezetett be: hirtelen egy sor tiltással találkoztak a helyiek a „közparkban”.
Kockás papír, rajta filctollal felírva: „Magánterület, belépés mindenkinek csak saját felelősségére!”. Egy másik táblán pedig az virít, hogy a gyerekeknek nem szabad itt játszani, sőt kutyát sem lehet sétáltatni. Ezek a feliratok fogadják az érkezőket a Pázmány Péter Katolikus Egyetem mára kiürült piliscsabai, Makovecz Imre tervezte campusának kapujánál. A döntés azért is meglepő, mert a 7500 fős agglomerációs város lakói rendszeresen járnak át a parkon, az valamikor közkedvelt „játszótér” volt. Mostanság nagy a szigor, beszéltünk olyan piliscsabaival, akire azért szóltak rá a komplexumot őrző ESG Holding Zrt. biztonsági őrei, mert megállt a parkban telefonálni. A vállalkozás a NER felkapott biztonsági cégei közé tartozik: a Tasnádi László volt rendészetiállamtitkár érdekeltségébe tartozó társaság 2018-ról 2019-re egyetlen év alatt megtízszerezte a bevételeit, az utolsó elérhető beszámolója szerint már évi 2,1 milliárdnál jár.
Mint emlékezetes, az egyházi egyetem úgy döntött, visszaadja az államnak a piliscsabai campusát, minden kara beköltözik a fővárosba. Az épületek azóta üresen állnak. Azért átjárni még lehet a parkon, bajos is lenne ezt megtiltani: a helyiek postára, vagy a közeli diszkontba csakis így tudnak eljutni. Esetleg a rendkívül forgalmas 10-es út mellett, ám ott nem vezet járda. Ha a környékbeli gyerekek játszani akarnak, akkor fél kilométerre van egytakaros, igaz, pici játszótér. Hogy miért tilos a Pázmáneum parkjában a játék, nem derült ki: a megkérdezett biztonsági őrök a vállukat vonogatják: „az új fenntartó így rendelte”. Hasonlóan érvel az egyik anyuka is, ám amikor jelezzük neki, hogy a terület az államé, azaz az adófizetőké, azt mondja, „állítólag megvette valaki”, de ez egy pletyka, ennél többet a helyiek nem tudnak. Majd kiböki, a „valaki” alatt a NER valamelyik meghatározó figuráját érti, úgy mint Mészáros Lőrinc vagy valamelyik hasonló milliárdos. S reménykedve hozzáteszi: „talán ők tudnak életet lehelni” a volt campusba. Mint kiderítettük, ez egyelőre hiú remény. Bár a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) arra a kérdésünkre nem válaszolt, hogy eladósorban van-e a komplexum, azt leszögezték: a Pázmáneum jelenleg is a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) tulajdonában áll, az MNV az egyik ingatlankezelő cégén keresztül csak az üzemeltető. Azt ugyanakkor az MNV nem árulta el, miért kellett kiűzni a parkból a gyerekeket. Erről megkérdeztük Farkas András piliscsabai polgármestert is, aki szerint amíg nincsenek mindennapos használatban az épületek, vagyonbiztonsági okokból, az esetleges rongálások elkerülése érdekében volt szükség az átmeneti korlátozásokra. A polgármester elárulta: tárgyalásban vannak az MNV-vel a tiltások enyhítésével kapcsolatban. Az önkormányzat szeretné elérni, hogy a piliscsabaiak a jövőben ugyanúgy „közparkként” használhassák a területet, mint az elmúlt 30 évben.
A helyiek – közöttük volt diákok – úgy vélik, hogy a Budapest-Esztergom vasútvonal felújításának elhúzódása okozta végül a campus vesztét, ám a témával több cikkben is foglalkozó Válaszonline elemzéseiből kiderül, a probléma ennél összetettebb. A főváros központjától közel 30 kilométerre fekvő egykori campus megálmodói – köztük Maróth Miklós volt dékán, az MTA-tól elvett kutatóhálózat vezetője – egy sor tényezőt nem vettek figyelembe az 1990-es években. Többek között nem számoltak azzal, hogy a fővárosi egyetemekkel szemben a kiköltöztetett intézmény versenyhátrányba kerülhet, de azzal sem, hogy az esztétikát a funkcionalitáshoz képest jóval előrébb soroló Makovecz-épületek rezsiköltsége rendszerint igen magas. Míg az első tíz évben – amikor folyamatosa bővült az egyetem, létesültek új karok – PPKE-n látványos fejlődés történt, később a piliscsabai „vállalkozás” hanyatlásnak indult: szakok települtek vissza Budapestre, elvitték a menzakonyhát, sorra zárták be a kollégiumokat, végül még a helyi „Jenő” kiskocsmából is kitiltották a diákokat, az egyik visszaemlékező szerint arra hivatkozva, hogy „túl hangosak voltak”. Az újdonsült tiltás „magyarosra” sikeredett. A biztonságiak valóban rászólnak sokakra, máskor viszont kifejezetten engedékenyek. Sokszor szemet hunynak, ha valaki betér a gyerekével játszani, de még azt is megengedték, hogy a helyiek kosarazzanak a campus egykori pályáján.

Makovecz bástyája

A felcsúti oligarcha családi cége, a Fejér-B.Á.L. és a szintén NER-közeli West Hungária Bau építheti meg 17,5 milliárd forintból az Országos Széchényi Könyvtár archívumainak raktárát Piliscsabán – írta nemrég a Világgazdaság. A tervek szerint a Pázmáneumtól egy kilométerre kialakítandó, könyv alakú épületbe költözne a OSZK archívuma. A beruházás a „Makovecz Imre bástyája” elnevezésű projekt keretében valósulna meg. A projekt megvalósításán évek óta a Iosephinum Fejlesztéséért Közhasznú Alapítvány ügyködik. A szervezet vezetője szintén Maróth Miklós, de az alapítványban jelen van Pintér Sándor bizalmasa, Valenta László is.