Előfizetés

Oktatási szakszervezetek: ne nyissák ki az iskolákat, míg a beoltott dolgozók védettsége ki nem alakult

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2021.03.30. 11:57

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
A kormánynak az eddigi útmutatásoknak megfelelően biztosítania kellene minden pedagógus, oktatásban dolgozó számára a biztonságos munkavégzés feltételeit – vélik a közös nyilatkozatot kiadó szakemberek.
Az oktatásban dolgozókat és számos egészségügyi szakembert nyugtalansággal és félelemmel tölt el, hogy az első oltást követően akár napokon belül, a hétvégén kiadott rendelet szerint április 19-től vissza kell térni a tantermekbe – olvasható több oktatási szakszervezet és szakértő kedden kiadott közös nyilatkozatában. Hangsúlyozták: az iskolák újranyitásának feltétele a dolgozók koronavírus elleni védettsége. Emlékeztettek, hogy a kormányzati tájékoztatók alapján is sokkal több időre van szükség az első oltás utáni részleges védettség kialakulásához, mint néhány nap. „Müller Cecília országos tisztifőorvos rendszeresen felhívja a figyelmet arra, hogy senki ne érezze magát azonnal védettnek, miután megkapta az oltást, hiszen időre, akár két-három hétre is szükség van, amíg az immunrendszer megfelelően reagál és kitermeli az ellenanyagokat. A hivatalos Koronavírus-vakcina kisokos még ennél is szigorúbban határozza meg a védettség határidejét: az oltottak védelme csak a vakcina második adagját követően alakul ki, várhatóan 1-2 héten belül” – írták. Ezért arra kérik a kormányt, hogy az eddigi kormányzati útmutatásoknak megfelelően biztosítsa minden pedagógus, oktatásban dolgozó számára a biztonságos munkavégzés feltételeit, a jelenléti oktatást pedig kizárólag az egyes oltások alkalmazási előiratainak megfelelő immunizációs idő kivárása után rendelje el. Hozzátették: nem ezen a három héten múlik, hogy a magyar gyermekek milyen eredményesen oldják meg a kompetenciamérés vagy a PISA-teszt feladatait. Viszont sok tanár és oktatásban dolgozó, valamint családtagjaik élete és biztonsága múlik e pár héten. Elsősorban az egész ország – tehát nemcsak az oktatásban dolgozók – érdeke az, hogy az újranyitást követően az iskolák, óvodák ne váljanak ismét a járvány egyik fő fertőzési gócává. A nyilatkozat aláírói: Duda Ernő professzor emeritus, az MTA doktora, genetikus, virológus, immunológus Dr. Balkányi László PhD, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ volt tudásmérnöke Szabó Zsuzsa elnök Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) Komjáthy Anna országos választmány elnöke Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) dr. Gyimesi László alelnök Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete (MZTSZ) Tóth József elnök Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet (MKKSZ) Dr. Bardócz-Tódor András társelnök Keresztény Pedagógusok Szakszervezete (KPSZ)

Nemcsak a kormányzati plakátkampány indult be, a nemzeti öntudat is felébredt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.30. 11:28

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A magyarok elkezdtek válaszolni a kormány üzeneteire.
Beindult a kormányzati kampányúthenger, Orbán Viktor és kormánya ezúttal óriásplakátokon hirdeti, hogy hamarosan újraindul a gazdaság. Ezen üzenetre ma reggel a kormányfő a Facebookon is ráerősített, amikor elmondta: a magyar gazdaságpolitika elő fázisában külföldi befektetőket hívtak Magyarországra, hogy munkahelyeket és modern technológiát teremtsenek. A másodikban megerősítették a magyar kis- és középvállalkozókat, míg a harmadikban a megerősödött magyar vállalkozásokat küldenék külföldre terjeszkedni, hogy aztán az ott megtermelt profitot hazahozzák Magyarországra. Hozzátette, a kormány fél szemét a gazdaságon, a gazdaság újraindításán tartja. Hogy a másikkal merre néz, azt Orbán egyelőre nem részletezte. Az viszont biztos, hogy ha a kormánytagok meglátják majd azt, amit a nép üzen nekik, akkor a szemük ketté áll majd. Legalábbis az egyik kollégánk által készített fényképészeti remekműből, melyet a maga teljes valóságában az M7-es autópálya mellett lehet megcsodálni, erre lehet következtetni. S íme a remekmű:

Orbán Viktor az üzbégekkel rúgná be a magyar gazdaság motorját

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.30. 09:38

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán / MTI
A miniszterelnök szerint a kormány gazdaságpolitikája már a külföldi kalandozásokra épül, és a járványban is a „kanyarban előzünk”.
Az egész ország harcol a koronavírus-járvány ellen, de nekünk közben fél szemünket a gazdaság újraindításán kell tartani – üzente haza Facebook-videójában Orbán Viktor kedden az üzbegisztáni Taskentből. A magyar kormányfő hétfőn utazott a türk országba, azzal a céllal, hogy „tovább erősítsük” a magyar gazdaságot Üzbegisztánban. Most azt mondta:
„Szeretnénk másokat is megelőzve, a kanyarban előre jutni...”

– Gazdaságpolitikánk első fázisa az volt, amikor külföldi befektetőket hívtunk Magyarországra, hogy munkahelyeket és modern technológiát teremtsenek. A második szakaszban megerősítettük a kis- és középvállalkozókat, hogy képesek legyenek a Magyarországon megtermelt termékeiket külföldön, export formájában eladni – büszkélkedett a miniszterelnök. Szerinte most elérkeztünk a harmadik szakaszhoz, amikor „a megerősödött magyar vállalkozások külföldön hoznak létre vállalkozásokat, hajtanak végre beruházásokat, és az ott megtermelt profitot fogják hazahozni Magyarországra”. Orbán Viktor határozottan jósolta:
„Így fogjuk helyreállítani a magyar gazdaság pénzügyi egyensúlyát. Ezért utazunk Üzbegisztánba, bővítjük a magyar cégek üzleti lehetőségeit, jönnek velünk a nagy magyar sikeres cégek, az OTP és a középvállalkozások is. Remélem sikeres tárgyalásokat folytatunk, és a mai napon megerősítjük a magyar gazdaságot.”