Előfizetés

Megbünteti Szlovénia azokat az állampolgárait, akik vörös besorolású országba utaznak

MTI
Publikálás dátuma
2021.03.30. 18:43

Fotó: JURE MAKOVEC / AFP
Azok a szlovénok, akik ingatlanokkal vagy hajókkal rendelkeznek Horvátországban, petíciót indítottak emiatt.
Szlovénia megbünteti azokat az állampolgárait, akik a koronavírus-járvány megfékezésre hozott korlátozások ellenére vörös besorolású országba utaznak - mondta Ales Hojs belügyminiszter a szlovén közszolgálati televíziónak (RTV) adott interjújában kedden. A fertőző betegségekről szóló törvény kétségtelenül engedélyezi a mozgás korlátozását és az ország elhagyásának tilalmát - mondta, hozzátéve, hogy bár fizikailag senkit nem gátolhatnak meg abban, hogy átlépje a határt, ebben az esetben a határőrség pénzbírságot szab ki. Szlovéniában óriási felháborodást keltett a kormánynak az a rendelete, amely megtiltotta a külföldre utazást olyan országokba, amelyeket Ljubljana vörös besorolású államként tart nyilván. Ebbe a kategóriába tartozik az összes szomszédos ország, Magyarország, Ausztria, Olaszország és Horvátország is. Szlovén állampolgárok egy csoportja, akik ingatlanokkal vagy hajókkal rendelkeznek Horvátországban, emiatt petíciót indítottak, amelyet eddig 3500-an írtak alá, valamint kezdeményezték az alkotmánybíróságnál a határozat felülvizsgálatát is. A szlovén állampolgárok 120 ezer ingatlannal, 8500 hajóval és több ezer bérelt kempinghellyel rendelkeznek Horvátországban, sokan pedig azt tervezték, hogy a húsvéti ünnepeket ott töltik. Szlovénia hétfőtől szigorított határátlépési feltételein, április 1-jétől 11-ig pedig teljes zárlatot is elrendelt az országban. A kormány által közzétett adatok szerint keddre 1080-nal több mint 210 ezerre nőtt a regisztrált fertőzöttek száma az országban. Az elmúlt egy napban 16 beteg hunyt el, amivel a járvány halálos áldozatainak száma 4040-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 515-en vannak kórházban, 105-en intenzív osztályon. Horvátországban az elmúlt napon 1487 új fertőzöttet azonosítottak. A járvány kezdete óta számuk elérte a 269 009-et. Az elmúlt 24 órában 17-en haltak bele a fertőzés szövődményeibe, a halottak száma ezzel 5928-ra emelkedett. Kórházban 1289 beteget ápolnak, közülük 127-en vannak lélegeztetőgépen. A jelenlegi korlátozások március 31-ig lesznek érvényben az országban. Ezt követően a válságstáb újabb két hétre meghosszabbítja őket. Szigorításokra a bejelentések szerint országos szinten nem, de régiónkét lehet számítani.

Cihanouszkaja: még az idén meg kellene tartani az új elnökválasztást

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.03.30. 18:11

Fotó: SERGEI GAPON / AFP
Az új választást az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) szervezésében kellene lebonyolítani, mert ez a megoldás Oroszország hozzájárulására is adna esélyt.
Az új, még idén megtartandó új fehéroroszországi elnökválasztás kiírására szólított fel Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki vezető, aki kedden a lengyel szenátus által rendezett nemzetközi online konferencián szólalt fel. Cihanouszkaja szorgalmazta, hogy a nemzetközi közösség egyhangúlag lépjen fel a fehérorosz társadalom védelmében, valamint azt, hogy az Aljakszandr Lukasenka jelenlegi elnökkel együttműködő cégekre minél szélesebb körű szankciókat vessenek ki. Megköszönte azt a támogatást, amelyet a lengyelek a fehérorosz társadalomnak nyújtanak, és sajnálatát fejezte ki a fehéroroszországi lengyel kisebbségi vezetők múlt heti letartóztatásai miatt. A konferencián szintén felszólaló Franak Viacsorka, Cihanouszkaja tanácsadója szerint az új választást az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) szervezésében kellene lebonyolítani, mert ez a megoldás – mint Viacsorka mondta – Oroszország hozzájárulására is adna esélyt. A tanácsadó aláhúzta: a tavaly augusztusi, Lukasenka hivatalos győzelmét hozó elnökválasztást meghamisítottnak tartja, szerinte valójában Cihanouszkaja nyerte azt meg. Véleménye szerint a választási eredmény kihirdetése után keletkezett politikai válság megoldásának egyetlen módja az új választás lehet.
– Ez a megoldás bizonyos kompromisszumot jelenthet Lukasenka híveivel is

– jelentette ki.

A konferenciát nyitó Tomasz Grodzki, a lengyel felsőház ellenzéki elnöke a lengyelek erkölcsi kötelességének nevezte „a szabad fehéroroszok” támogatását. Úgy vélte: ez az év döntő lesz Fehéroroszország jövője szempontjából. A Litvániába menekült Cihanouszkaja ellen nyomozást indított a fehérorosz főügyészség terrorcselekmény előkészítésének gyanújával. Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök március elején közölte, hogy nem lesz semmiféle hatalomátadás utódai számára Fehéroroszországban.

Nem kaphatnak AstraZenecát a 60 év alattiak Berlinben és Münchenben

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.03.30. 16:58

Fotó: TOBIAS SCHWARZ / AFP
Németországban eddig mintegy 2,7 millió ember kapta meg a brit-svéd AstraZeneca gyógyszergyártó óriáscég és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésű szérumát.
Lehetséges mellékhatásokról szóló új adatok miatt felfüggesztik az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) elleni AtsraZeneca-féle védőoltások beadását Berlinben a 60 alattiaknál – jelentette be a tartományi rangú német főváros kormányának egészségügyért felelő tagja. Dilek Kalayci egészségügyi szenátor a Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) regionális közszolgálati médiatársaságnak elmondta, hogy
a 60 éven aluliaknak kiadott oltási időpontokat mind lemondják, és azt is majd csak később döntik el, hogy mi legyen azokkal, akik már kaptak egy adagot az AstraZeneca készítményéből.

A szérum használatát szabályozó előírásokat az úgynevezett állandó oltási bizottság (STIKO) – a szövetségi kormány munkáját a fertőző betegségek elleni védekezés ügyében ajánlásokkal segítő szakértői testület – és az oltóanyagokért felelős szakhatóság, a Paul Ehrlich intézet (PEI) új állásfoglalása alapján alakítják majd.  – Az ügyet a szövetségi egészségügyi miniszter és a tartományi kormányok egészségügyért felelős tagjainak keddre összehívott rendkívüli tanácskozásán is megtárgyalják – mondta Dilek Kalayci. Előzőleg a legnagyobb európai egyetemi klinikák közé tartozó berlini Charité és a több tartományi fenntartású berlini klinikát működtető Vivantes kórházüzemeltető társaság vezetése úgy döntött, hogy elővigyázatosságból nem adnak AstraZeneca-vakcinát 55 év alatti nő munkavállalóiknak. A döntést azzal indokolták, hogy értesültek több új németországi esetről, amelyekben agyi vérrögképződés lépett fel nőknél AstraZeneca-féle oltás beadása után. Ugyancsak kedden, röviddel a berlini bejelentés után egy másik németországi nagyváros,
München vezetése is közölte, hogy a lehetséges oltási komplikációk tisztázásáig felfüggesztik az AstraZeneca-vakcina használatát a 60 éven aluliaknál.

A német sajtóban ismertetett adatok szerint a PEI-nél hétfőig 31 olyan esetet vettek nyilvántartásba, amelynél időbeli kapcsolódás mutatható ki AstraZeneca-vakcina használata és agyi vérrögképződés között. Az érrendszeri károsodás kilenc esetben halálos volt. A 31 érintett közül 29 nő van, 20 és 63 év közöttiek. Németországban eddig mintegy 13,1 millió adag oltást adtak be a Covid-19 ellen, 2,7 milliót az brit-svéd AstraZeneca gyógyszergyártó óriáscég és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésű szérumából. Az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem vakcinájának alkalmazását a tudományos bizonyítékok ellenére az elmúlt hetekben rövid időre több ország leállította, miután felmerült, hogy az oltóanyag vérrögképződési problémákat okozhat. Ezt követően az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is megvizsgálta a vakcinát, és arra jutott, hogy az oltás előnyei messze meghaladják a potenciális kockázatokat, az oltóanyag pedig hatékony és biztonságos. Magyarországon ezen két szervezet útmutatásai alapján nem függesztették fel az oltóanyag használatát.