Előfizetés

Karácsonyék levelet írtak Gulyás Gergelynek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.01. 10:40

Fotó: Máthé Zoltán / MTI
A főpolgármester és helyettese az ellen emelt szót, hogy a tudtuk nélkül újabb építkezés kezdődött a Városligetben.
Újabb építkezés a tudtunk nélkül a Városligetben! Levelet írtunk Gulyás Gergely miniszternek, a városligeti hőlégballon leszállópályával kapcsolatban. Jó volna, hogy ha most már valóban tisztáznánk: a Főváros beleegyezése nélkül ne épüljön semmi a Városligetbe, amely veszélyezteti a zöldfelület minőségét, a kikapcsolódni vágyó emberek nyugalmát!

– kezdi legfrissebb Facebook-bejegyzését Karácsony Gergely, amelyben a főpolgármester megosztotta a Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettessel közösen jegyzett levelet is. Ebben azt írják, a Városligetben a Mimóza-domb néven lehatárolt, a Kós Károly sétány és a Hermina út általi kiszögellésben eddig háborítatlan közparki terület ügyében voltak kénytelenek nyílt levelet megfogalmazni az ott tapasztalt fejlemények miatt. "A parkterületet a Városliget Zrt. lekordonozta és megjelent a kordonon egy látványterv, miszerint a területen egy új vendéglátóhely épülne. Ugye ez csak egy szerencsétlen áprilisi tréfa? Másként ugyanis nem tudjuk értelmezni" – áll a levélben. Karácsony Gergely ezen a ponton emlékeztetett arra, hogy 2019 október 21-én Orbán Viktor miniszterelnök a következőket mondta a Parlamentben:
„Magyarország kormánya nem kíván olyan fejlesztéseket végrehajtani Budapesten, amit Budapest felelős vezetői nem akarnak. Várjuk, sőt kérjük is, hogy a közgyűlés hozzon egyenként döntéseket, és mondják azt, hogy ez kell, ez nem kell. Ha azt mondják, hogy nem kell a Liget-beruházás, akkor nem lesz Liget-beruházás. …. Ezt tudomásul vesszük, csak világos, egyenes beszédet várunk.”

Karácsonyék szerint a Fővárosi Közgyűlés a Városliget ügyében többször tett egyértelmű jelzéseket, s ők is az egyenes beszéd pártján állnak. Ennek fényében 2020. szeptember 20-án a Fővárosi Közgyűlés megszavazta a Városligeti Építési Szabályzat módosítását, amelyben törölte a VÉSZ-ből azokat az építési helyeket, ahol még nem kezdődött meg építkezés. "A többi között a most kifüggesztett vendéglátóhely építési helyét is" - szögezik le a politikusok. Budapest felelős vezetői tehát ezt a fejlesztést nem akarják. Ahogyan a Nemzeti Galériát, a Magyar Innováció Házát és a Városligeti színházat, valamint további mélygarázsok építését sem akarják látni a Városliget területén, meglévő zöldfelület kárára. Azzal, hogy a Városliget Zrt. a kormányfői kijelentést semmibe veszi, a miniszterelnök adott szavát hazudtolja meg - jelentik ki  Karácsonyék.  A főpolgármester és helyettese végül felszólították Gulyás Gergelyt, hogy tegyen lépéseket annak érdekében, hogy Baán László miniszteri biztos és a Városliget Zrt. ne bojkottálja tovább a kormányfőt.

Pusztai Erzsébet: Nem biztos, hogy április 19-én nyitni lehet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.01. 10:16

Fotó: Huszár Dávid / Népszava
A korlátozásokat követő intézkedések nem enyhítések, hanem észszerűsítések lesznek.
Magyarországon nagy sebességgel terjed a vírus, nem az a kérdés, hogy hány embert oltottak be, hanem az, hogy hogyan csökken a fertőzöttek száma - jelentette ki Pusztai Erzsébet az ország újranyitásával kapcsolatban. Az infektológus az ATV-ben emlékeztetett, hogy a járványügyi görbe tetőzését mindig csak utólag lehet megállapítani, addig csak feltételezések lehetnek.  Hozzátette: akkor lehet azt mondani, hogy tetőzünk, ha nem növekszik tovább a fertőzöttek száma.  Pusztai Erzsébet szerint árilis 8-ig biztosan maradnak a korlátozások, de az azt követő intézkedések sem enyhítések, hanem észszerűsítések lesznek. A boltok esetében régóta mondják, hogy nem az a lényeg, hogy mikor zár be, hanem mennyien vannak ott - tette hozzá. Szerinte az iskolanyitás sem látható, hogy valóban megtörténhet-e, nem biztos, hogy április 19-én nyitni lehet.  Az infektológus beszélt az angliai változatról is, amely sokkal fertőzőbb - nagyobb mennyiségben, hosszabb ideig ürítik a fertőzöttek, illetve fiatalabbaknál is súlyos tüneteket okoz. Ha valaki enyhébb változatban átesik a fertőzésen, egyáltalán nem biztos, hogy valódi védettsége alakul ki, ráadásul az új angliai változat nagyobb mennyiséggel képes fertőzni - mondta Pusztai. Hozzátette: arról már vannak adatok, hogy egyáltalán nem mindegy, mekkora mennyiségű vírussal fertőződünk meg, ha nagyon sokkal, annak a következményei is súlyosabbak.  Pusztai emlékeztetett: a jelenlegi oltásokat 16 éves kor felett lehet használni, és több gyógyszergyártó dolgozik azon, hogy gyerekeknek is lehessen adni. Meggyőződése, hogy ez az oltás is a gyerekeknek adható kötelező oltássá fog válni, mivel a gyerek sem védettek teljesen a súlyos következményekkel szemben. Ha elég megfigyelési időnk lesz, fogjuk látni, hogy melyik vakcina a leghatékonyabb, véd leghosszabb ideig illetve a legtöbb variánssal szemben. Kérdés, hogy az újabban mutálódó vírusokra milyen arányban nyújtanak védelmet. Pusztai végül kijelentette, hogy a vírus közöttünk is marad, de a betegség majd megszelídül az oltás és a jó kezelések következtében.

9288 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, elhunyt 258 beteg

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.01. 09:23

Fotó: Árvai Károly / AFP
Összesen 12 062 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1512-en vannak lélegeztetőgépen.
Egy nap alatt 9288 új fertőzöttet regisztráltak hazánkban, ezzel a járvány kezdete óta összesen 661 721 főre nőtt a beazonosított covid-esetek száma. Elhunyt 258 többségében idős, krónikus beteg, így az áldozatok száma 20 995 főre emelkedett - olvasható a kormányzati tájékoztatási oldalon. Eszerint a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 410 565 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 230 161 főre emelkedett. Összesen 12 062 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1512-en vannak lélegeztetőgépen. Mint írták, folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 2 065 948 fő, közülük 787 207 fő már a második oltását is megkapta. A brit vírusmutáns nagyon gyorsan terjed, jelentősen nő az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek száma, ezért fontos, hogy a korlátozások továbbra is mindenki betartsa - hangsúlyozták.