Előfizetés

Karácsony Gergely: Ha oltásra hívják önöket a húsvéti hétvégén, hagyják hátra az ünnepi asztalt és vegyék fel a vakcinát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.02. 17:31

Fotó: Vajda János / MTI
A főpolgármester arról írt, hogy ma mindannyiunk felelőssége, hogy tegyünk szűkebb és tágabb közösségünkért.
Tavaly húsvétkor mindannyian reméltük, hogy a következőt már hagyományosan tölthetjük, de sajnos nem így történt – írja Karácsony Gergely Facebook-oldalán. A főpolgármester szerint azonban a tudománynak, a kutatóorvosoknak köszönhetően a reménynél már többet érezhetünk a jövővel kapcsolatban, „hamarosan tényleg újra körbe ülhetjük a családi asztalt, szorongás nélkül kereshetjük fel azokat, akik közel állnak hozzánk”.
„A húsvéti ünnepek közül Nagypénteken Krisztus áldozathozatalára emlékezünk. Másokért, az egész világért vállalt áldozatára. A világjárvány most mindannyiunktól áldozatokat követel, felelős gondolkodást, felelős cselekvést és bizony lemondást. Ma mindannyiunk felelőssége, hogy tegyünk szűkebb és tágabb közösségünkért, a családunkért, a településünkért, a hazánkért, Európáért és a világért”

– írta a politikus.

Megjegyezte, hogy több mint huszonegyezer magyar család tragédiája mutatja, mekkora a felelősségünk. Közölte, hogy náluk idén a nagyobb családi események elmaradnak, de várja, hogy a következő ünnep más legyen. Kérte, hogy mindenki tartsa be az egészségügyi szabályokat, kerülje a tömeget. Hozzátette, hogy
„ha oltásra hívják önöket a húsvéti hétvégén, hagyják hátra az ünnepi asztalt és vegyék fel a vakcinát”.

Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója éppen pénteken jelentette be, hogy a kormánypárt kampányt indít arról, hogy ne higgyenek az „oltásellenes baloldalnak”. Orbán Viktor kormányfő péntek reggeli interjújában ennek megágyazva arról beszélt, hogy szerinte a „baloldal oltásellenes”, és arra kért mindenkit, hogy ha nem akarja, hogy beoltsák, akkor se lépje át azt a határvonalat, hogy másokat lebeszél róla.

Jogszerűen tartózkodott Magyarországon a kínai férfi, aki megölte a Honvédkórházban fekvő tanárnőt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.02. 16:25

Fotó: Népszava
Pintér Sándor belügyminiszter közölte, hogy az idegenrendészeti hatóság döntésére a büntetőeljárás jelentős befolyással bír majd.
Mióta és milyen jogcímen tartózkodik Magyarországon az a kínai férfi, aki életveszélyesen megsebesített egy 54 éves tanárnőt – tette fel az írásbeli kérdést Szilágyi György (Jobbik) a belügyminiszternek. A tanárnő akkor még életben volt, amikor a Jobbik parlamenti képviselője benyújtotta kérdését. Amint arról a Népszava is beszámolt, egy 37 éves, kínai állampolgárságú férfi márciusban a Honvédkórház Podmaniczky utcai telephelyén egy sebészeti ollóval többször arcon és mellkason szúrt egy másik beteget. A megtámadott asszony életveszélyes sérüléseket szenvedett. A férfi kirohant az osztályról, a biztonsági őr megpróbálta visszatartani, de őt is megsebezte a kezén. Végül a rendőrök a kórház udvarán fogták el a támadót. A tanárnő pár nappal később belehalt sérüléseibe. Szilágyi György arra volt kíváncsi, felvették-e a kapcsolatot az ügyben a kínai és a magyar hatóságok. Megkérdezte, hogy a férfi rendelkezik-e magyar állampolgársággal vagy tartózkodási engedéllyel, és ha igen, mikor és milyen eljárásban kapta. Feltette azt a kérdést is, hogy a belügyminiszter ki tudja-e jelenteni, hogy a kínai férfi nem a letelepedési kötvényprogram résztvevője, illetve hogy törvényesen tartózkodott Magyarországon.
Pintér Sándor válaszában őszinte részvétét fejezte ki az áldozat hozzátartozóinak.
„Az idegenrendészeti hatóság a tragikus eset összes körülményének figyelembe vételével, a jogszabályi előírásoknak megfelelő, a társadalmi érdekeket is szem előtt tartó döntést fog hozni, amely döntés tartalmát előre jelezni nyilvánvalóan nem lehet, és amelyre a folyamatban lévő büntetőeljárás is jelentős befolyással bír majd”

– jelentette ki a belügyminiszter.

A harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló 2007. évi II. törvényre hivatkozva közölte, hogy személyes adatokat tartalmazó tájékoztatást nem adhat. Válaszát azzal zárta, hogy a személyes adatok tiszteletben tartásával elmondható, hogy a kínai férfi „jogszerűen tartózkodott Magyarországon”.

Elindult közbeszerzés a pesti alsó rakpart felújításához

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.02. 15:24

Fotó: Korzó Tervezési Stúdió
A kiviteli tervdokumentáció várhatóan 2022 nyarára készül el, a kivitelezési munkálatok pedig 2023 őszére, illetve 2024 nyarára fognak befejeződni.
Március végén elindult a közbeszerzési folyamat, ezzel hivatalosan is elkezdődött a Duna-part Kossuth tér – Fővám tér közötti felújításának utolsó tervezési fázisa – tájékoztat a Budapesti Közlekedési Központ szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében. A nyertes ajánlattevőnek kell majd elkészítenie a Duna-part említett szakaszának módosított felújítási tervdokumentációját és a kiviteli terveket, illetve megszereznie az építéshez szükséges engedélyeket. A főváros tavaly többször is hosszabb időre megnyitotta a pesti alsó rakpartot a gyalog és kerékpárral közlekedőknek, és erről online kérdőívet indított a rakpartok jövőjéről. A 3500 válaszadó 75 százaléka szerint a rakpart elsődleges szerepe a kikapcsolódás biztosítása kellene legyen, és csak 21 százaléka szerint az autós közlekedés biztosítása. Még a jellemzően gépkocsival közlekedők 53 százaléka is a kikapcsolódást jelölte a rakpartok elsődleges szerepének, míg az autóval nem közlekedőknek 91 százaléka gondolta ezt hasonlóan. A válaszok alapján a legnagyobb igény a Dunára telepített stégek mellett több zöldfelületre, árnyékot adó fára és pihenőhelyre (89 százalék), a kerékpározásra és rollerezésre alkalmas felületek kialakítására (79 százalék), és akadálymentes rakpartra (82 százalék) van szükség.    A RAK-PARK projekt célja, hogy felülvizsgálja az évtizedek óta változatlan forgalmi rendet és a közterületek funkcióit. Azt írták, hogy a fejlesztéssel javulnak a kerékpáros és a gyalogos közlekedés feltételei, illetve kicserélik a leromlott állapotú burkolatokat is, emellett több zöldfelületet alakítanak ki. Közölték azt is, hogy a rakpartok fejlesztésének megvalósítását a kormány átvállalta a Fővárosi Önkormányzattól. A jóváhagyott kiviteli tervdokumentáció várhatóan 2022 nyarára készül el. A kivitelezési munkálatok pedig tervezetten két ütemben – 2023 őszére, majd 2024 nyarára – fognak befejeződni.