Előfizetés

Van már budapesti klímastratégia és zöldfejlesztési akcióterv

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.03. 18:36

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
A főpolgármester aláírta a fővárosi klímastratégia-rendeletet, egyben bemutatta a „zöld vezérelvet”, vagyis a Radó Dezső Tervet.
A klímaváltozás már most érinti a főváros működését, ezért is határoztunk úgy, hogy elsődleges szempont lesz minden beruházás és projekt során, hogy védjük a környezetet, a meglévő zöldfelületeket – szögezte le Facebook-oldalán Karácsony Gergely. A főpolgármester közölte: a héten írta alá a Budapest klímastratégiájáról szóló rendeletet, illetve elkészült a Radó Dezső Terv - a Főváros Zöld Infrastruktúra Fejlesztési és Fenntartási Akcióterve.
A klímastratégiában azokat a lépéseket határozták meg, amelyeket a következő évtizedben meg kell tenni annak érdekében, hogy a káros kibocsátásokat érdemben csökkenteni, a klímaváltozás hatásait pedig mérsékelni lehessen.

Erről korábban a Népszava megírta: a főváros 2030-ig legalább 40 százalékkal csökkentené a szén-dioxid-kibocsátást. Az elkövetkező évtized stratégiai céljai között szerepel minden harmadik lakás energetikai korszerűsítése, 10 millió négyzetméter új napelemrendszer a fővárosi háztetőkön és a fővárosi autósok 30 százalékának alternatív közlekedési eszközre való átültetése. 
A Radó Dezső terv célja, hogy vezérelvként szolgáljon a főváros zöldinfrastruktúráját érintő programok és projektek kidolgozása során.

Ennek lényegéről is beszámolt lapunk: a Városliget átszabására szánt keret harmadából – 117 milliárd forintból – Budapest egészére érvényes, 53 projektet tartalmazó zöldfejlesztési tervet valósítana meg a főváros 2030-ig. Az egykori legendás Főkert igazgatóról elnevezett Radó Dezső terv végrehajtásával minden budapesti „kapna” egy négyzetméternyi extra zöldfelületet. (Így az egy főre jutó budapesti zöldterület 6 négyzetméterről 7-re nőne.) Tíz év alatt a jelenlegi 999 hektárról 1225 hektárra bővítenék a parkok területét. Budapest vezetője most azt is kiemelte:
„a járvány rengeteg káros hatása mellett arra hívta fel a figyelmünket, hogy nem élhetünk úgy tovább, ahogyan eddig tettük. Az egyre gyorsuló világ, a globalizáció tönkreteszi a bolygónkat, ennek pedig beláthatatlan következményei lesznek”.

Soron kívüli oltást kérnek a lelkészeknek az egyházak

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.04.03. 18:17

Fotó: Kovács Tamás / MTVA
A katolikus, a református és az evangélikus egyház levélben kérte Pintér Sándor belügyminisztert, hogy a pedagógusokhoz hasonlóan a lelkészeket is vegyék előre az oltási tervben – írta meg az MTI Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspökének nyilatkozata alapján.
Fabiny szerint a lelkészek heroikus küzdelmet folytatnak, és az életüket kockáztatják, amikor elmennek a betegekhez vagy amikor temetnek. A püspök szerint a lelkészek munkájukból adódóan veszélyeztetett helyzetben vannak, ezért amennyire méltányos a tanárok oltása, ugyanannyira indokolt az ő védettségük biztosítása is. Hozzátette, hogy természetesen nemcsak a három nagy keresztény felekezet, hanem valamennyi egyház lelkészeinek oltását kérik. Fabiny meglátása szerint komoly feladat vár az egyházakra a társadalom lelki egészségének helyreállításában. A több mint egy éve tartó koronavírus-járvány érthető módon kiábrándulttá, depresszióssá tette a társadalmat, és az ebből való felépülésben az egyházak sokat tudnak segíteni – mondta a püspök.

Sűrűn havazott a Mátrában, húsvéti síelésre invitál a sípark

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.03. 17:25

Fotó: Shutterstock
A hegyekben 6-7 fokkal hidegebb a levegő az országos átlagnál, de az előrejelzések szerint melegszik az idő.
Húsvéti hétvége és hidegfront; csússz még egy utolsót – invitálja a tavaszi síelőket Facebook-oldalán a Sípark Mátraszentistván. Valóban, kora délután közzétett videófelvételükön látszik a télies idő, a sűrű havazás a hegyekben, ahol 6-7 fokkal alacsonyabb a hőmérséklet, mint az országos átlag. Arra azonban minden látogató figyelmét felhívják, hogy a „Sípark COVID-19 protokollt” kötelező betartani, a szabályok megszegőit a személyzetnek joga van kizárni a létesítmény területéről. A honlapjukon a területet, amelynek pályái jelenleg 675 és 822 méter között fekszenek, úgy hirdetik, hogy „Aprócska Ausztria a Mátrában”. Kiemelték: az utolsó április 5-e, húsvéthétfő.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint egyébként az ország területén  vasárnap gomolyfelhős időre számíthatunk, általában több órás napsütéssel. A hőmérséklet hajnalban általában -1 és +3 fok között alakul, de az északi völgyekben -2, -5 fokot is mérhetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 9 és 14 fok között valószínű. Hétfőn a nap nagy részében száraz, napos idő valószínű kevés gomolyfelhővel. Délutánra 14, 20 fok közé melegszik fel a levegő, ám estefelé északnyugat felől egy hidegfront nyomán erősen megnövekszik a felhőzet, és estefelé a Dunántúlon eső, zápor, havas eső, a hegyekben havazás is kialakulhat.