Előfizetés

Meghalt 213 Covid-beteg, 3874 új fertőzöttet regisztráltak itthon

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.05. 09:19

Fotó: Balázs Attila / MTI/MTVA
Kórházban 11 806 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 1451-en vannak lélegeztetőgépen.
3874 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 689 853-ra nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 213, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 21 928-ra emelkedett – írja a koronavirus.gov.hu. A gyógyultak száma jelenleg 418 084, az aktív fertőzötteké pedig 249 841. Kórházban 11 806 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 1451-en vannak lélegeztetőgépen. Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (128 500) és Pest megyében (96 725) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Győr-Moson-Sopron (38 936), Hajdú-Bihar (36 586) és Borsod-Abaúj-Zemplén megye (38 384) és. A fertőzésben legkevésbé érintett megye Zala megye (15 096).
Közölték, hogy a beoltottak száma 2 362 839, közülük 913 012-en már a második oltást is megkapták. Így a magyar lakosság 23,7 százaléka már kapott oltást, szemben az uniós 12,6 százalékos átlaggal. A veszélyeztetettségük miatt továbbra is a regisztrált idősek oltása van elől a sorban, az eddig regisztrált 65 év felettiek 83 százaléka már megkapta az oltást. Az oltás húsvéthétfőn is folytatódik. Szombattól Budapesten a háziorvosi rendelők és a kórházi oltópontok mellett már a szakrendelőket is bevonták az oltásba, a kijelölt 18 szakrendelőben ma is oltják a fővárosi háziorvosok által szervezett regisztráltakat. Vasárnap AstraZeneca vakcinát szállítottak ki a kormányhivatalokba, így a háziorvosoknál és a fővárosi szakrendelőkben húsvéthétfőn és azt követő napokban is folytatni tudják az oltást. Felhívták a figyelmet arra, hogy a brit vírusmutáns továbbra is nagyon gyorsan terjed, ezért kérték, hogy a húsvéti ünnepek alatt is mindenki tartsa be az óvintézkedéseket.

Nem kapnak soron kívül oltást a lelkészek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.04. 19:28
Fabiny Tamás húsvéti misét celebrál
Fotó: Soós Lajos / MTI
Marad minden az oltási terv szerint.
Az oltások az oltási rend szerint zajlanak, jelenleg is a regisztrált idősek oltása az első, közöttük természetesen, ha van lelkész, az ő oltásuk is zajlik

- közölte az ATV Híradójával az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI.)

A csatorna azután kereste meg a tárcát, hogy - mint lapunk is beszámolt róla -  a katolikus, a református és az evangélikus egyház levélben kérte Pintér Sándor belügyminisztert, hogy a pedagógusokhoz hasonlóan a lelkészeket is vegyék előre az oltási tervben.  A lelkészek munkájukból adódóan veszélyeztetett helyzetben vannak, ezért amennyire méltányos a tanárok oltása, ugyanannyira indokolt az ő védettségük biztosítása is - írta levelében a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke, Fabiny Tamás.

Csak az állami média mehet be a szakrendelőkben kijelölt oltópontokra is

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.04. 17:13

Fotó: Béres Márton / Népszava
Ez már nem csak a kórházakban van így, de a kabinet gyámsága alá helyezett önkormányzati szakrendelőkben is.
Levelet kapott az Országos Kórházi Főigazgatóságtól az egyik IX. kerületi szakrendelő, amiben az intézményvezetőt tájékoztatják arról, hogyan dolgozhatnak a sajtó munkatársai a kormányzati felügyelet alá került oltópontokon. Egészen pontosan sehogy, ugyanis kizárólag csak az állami média munkatársai mehetnek be. Mint az alap-és szakellátásért felelős főigazgatóhelyettes tájékoztatásából kiderül: "annak érdekében, hogy az oltással kapcsolatos megnövekedett médiaérdeklődés ne akadályozza magát az oltási tevékenységet, arra kérjük az intézményeket, hogy a betegellátó terekben (rendelőkben, várókban) ne fogadjanak riport- és interjúkészítés céljából televíziós stábokat vagy újságírókat. 
A szükséges képi dokumentációt (vágóképek, fotók) az oltási folyamatról az MTVA elkészíti és díjmentesen minden olyan médiaszereplő rendelkezésére bocsátja, aki erre igényt jelent be."

- fogalmaz a levél, amelyet Ferencváros ellenzéki polgármestere, Baranyi Krisztina osztott meg vasárnap délután Facebook-oldalán. A politikus szerint "Orbán Viktor retteg attól, hogy képek készüljenek egy olyan küzdelemről, amiért ő is felelősséggel tartozik és amit sajnos a győzelmi szólamai ellenére se nyer meg, hiszen hetek óta rekord magasak a napi halálozási számok." Ő maga személyesen osztott meg néhány fotót a bent zajló munkáról, ahol "olajozottan, tömegjelenetek nélkül zajlik az oltás."
Mint lapunk is megírta, a hét közepén több szerkesztőség - többek között a Népszava is - nyílt levélben kérte a miniszterelnököt, hogy az újságírók beszámolhassanak a kórházakban folyó munkáról. Orbán Viktor erre úgy reagált, nem most van itt az ideje kamuvideókat készíteni és álhíreket gyártani. A levél nyilvánosságra kerülésének másnapján az operatív törzs fellépésén egyetlen újságírói megkeresés sem hangzott el.