Szabad szemmel;külföldi lapszemle;

2021-04-06 07:11:21

Szabad szemmel - Orbán kötéltáncot jár

Nemzetközi sajtószemle, 2021. április 6.

Reuters

Magyarország részleges nyitásra készül, mivel már 2,5 millió felé tart a beoltottak száma és Orbán Viktor ezt a határértéket szabta feltételül a járványellenes intézkedések egy részének visszavonásához. A kikötés várhatóan holnap vagy holnapután teljesül. A miniszterelnök jövőre választással néz szembe és jelenleg kötéltáncot jár, mert egyrészt meg kell szelídítenie a Covid-19 eddigi legvégzetesebb hullámát, illetve ezzel párhuzamosan talpra kellene állítania a gazdaságot, nehogy újabb visszaesés következzen be – két éven belül immár a második.

Az ország rekordszámú áldozatot jelentett a múlt héten és orvosok szerint a kórházak már átlépték terhelhetőségük felső határát, ami arra utalt, hogy a kormány esetleg kénytelen lesz elhalasztani a könnyítéseket. Az amerikai Johns Hopkins egyetem világstatisztikája szerint a magyar adatok hetek óta a legrosszabbak, ha azt nézzük, hogy egy lakosra vetítve hány halottat követel a ragály.

A hatalom elismeri: az egészségügyi ellátó rendszer óriási nyomásnak van kitéve, noha közben sikerrel zajlik az oltási kampány, miután – megint csak népességarányosan - rekord számban sikerült vakcinát szerezni külföldről. Ugyanakkor az orvosok és tanárok szakszervezetei szigorúbb intézkedéseket sürgetnek, a cégek ezzel szemben az óvatos nyitás mellett vannak.

Frankfurter Rundschau

A CDU elnöke, egyben Észak-Rajna-Vesztfália tartományi kormányfője keményebb zárlatot követel erre a hónapra. Laschet azt mondja, hogy Németország most éli át a járvány legsúlyosabb szakaszát, ami ellen csak közös erővel lehet fellépni. Ideértve, hogy két-három héten át oltsanak gőzerővel, teszteljenek, kutassák a betegség terjedésének útját a konkrét esetekben és korlátozzák az emberi érintkezéseket.   

Mint mondta, csak a teljes eszköztár bevetésével lehet megtörni az egyre erősebb 3. hullámot, miután tovább emelkedett azoknak a száma, akiket intenzív osztályon kell kezelni. A németek jelenleg 4100 ilyen betegnél tartanak, a politikus mégis riadót fújt, éspedig azzal, hogy ha nem történik semmi, akkor sokkal rosszabbra fordul a helyzet.   

Szerinte még egyszer neki kell veselkedni, azaz ő maga el tudja képzelni saját tartományában az éjszakai kijárási tilalmat, mellesleg egyes körzetekben az már érvényben is van. Ezen felül több távmunka kell, továbbá maradjanak zárva a vendéglátóhelyek, valamint az iskolák. Ha ezen túlvannak, tette hozzá, akkor a jövő hónaptól vagy júniustól új időszámítás kezdődhet. De nagyon fontos, hogy változatlanul oltsák be az embereket, illetve hetente kétszer kötelezően teszteljék őket.   

Politico

Megadta az engedélyt a további lazításhoz a brit kormányfő, így a jövő hétfőtől fogadhatnak vendéget a kiülős kocsmák és éttermek, valamint a konditermek, fodrászok, illetve a nem alapvető üzletek is. Johnson szerint ezt az teszi lehetővé, hogy az ország sikeresen vizsgázott négy területen is: lényegesen esett az új betegek száma, enyhült az egészségügyre nehezedő nyomás, jól haladnak az oltásokkal és nem zavartak be a vírus új mutánsai.

Egyben köszönetet mondott a briteknek a húsvéti ünnepek alatt tanúsított fegyelmezettségét, ám egyúttal arra figyelmeztetett, hogy legyenek továbbra is igen óvatosak, azon kívül adassák be maguknak az ellenanyagot. Azzal érvelt, hogy ébernek kell lenni, mert látnivaló, mit művel a fertőzés más országokban.

Ehhez a tiszti főorvos azt tette hozzá, hogy a Covid-19 belátható időn belül továbbra is súlyos gondokat fog okozni. Ugyanakkor nem lehet tudni, mi lesz a külföldi utazásokkal. Jelenleg akár 5 ezer fontos büntetéssel sújthatják azokat, akik alapos indok nélkül mennek más országba. Az elképzelés az, hogy május 17. után három kategóriába osztják a lehetséges célállamokat, de további részletek még nem ismeretesek.

Mint ahogy az sem világos, milyen formában vezetik be az oltási igazolásokat. Johnson kizárta annak a lehetőséget, hogy csak ilyen papír felmutatásával lehessen belépni a boltokba vagy a pubok kerthelyiségeibe. Egyben bejelentette, hogy most péntektől bárki hetente kétszer igénybe vehet gyorstesztet.

FT

Megemeli képzeletbeli kalapját a vezércikk a brazil tábornokok előtt, akik az alkotmányt fontosabbnak tartják az elnök minden ígéreténél és ily módon nagy lökést adtak a demokráciának. Mint emlékezetes, a menesztett védelmi miniszter, valamint a három haderőnem parancsnokai közös nyilatkozatban szögezték le, hogy hűek kívánnak maradni esküjükhöz, azaz nem szegik meg az alaptörvényt, bármennyire szeretné őket rávenni arra a nehéz helyzetbe került Bolsonaro.

A szélsőjobbos politikus, aki meleg szavakkal szokta emlegetni a jó húsz éven át tartó katonai diktatúrát, egyébként maga is egykori százados, részben azért van bajban, mert teljesen félrekezelte a járványt, részben illetve mivel az elkövetett törvényszegések miatt alkotmányos vádemelési eljárás fenyegeti a törvényhozás részéről. Nyíltan segítséget is kért a fegyveres erőktől, ám azok nem álltak kötélnek, pedig alighanem nem kis kedvezményeket utasítottak el ily módon.

Igen bölcsen az alkotmány mellett döntöttek, azaz megtagadták a hűséget az ország kiszámíthatatlan és zavaros fejű elnökével szemben. Előzőleg a Legfelsőbb Bíróság visszautasította, hogy Bolsonaro különleges jogkört kaphasson, illetve hogy megtámadja a korlátozásokat, amelyet egyes tartományokban vezettek be a járvány miatt. A Kongresszus pedig arra figyelmeztette az államfőt, hogy ne feszítse tovább a húrt, mert különben felelősségre vonás vár rá.

Persze még sok minden balul üthet ki: Bolsonaro megpróbálkozhat azzal, hogy felfüggeszti az alkotmányt és a hadsereg támogatásával rendeleti úton kormányoz. Az ország igencsak megosztott a szélsőjobb és a hagyományos baloldal között, ezért az sem kizárt, hogy az elnök rohamot vezényel a parlament ellen, ha veszít a jövő évi választáson. Ahogyan az Washingtonban történt Vízkeresztkor.

Lehet persze, hogy túlzottak ezek a félelmek, de a politikus már sokszor bizonyította, hogy nemigen érdekli a demokrácia, vagy mások élete. Így nő az esélye, hogy hazardírozásba kezd. Ebben a lázas légkörben igen fontos a katonaság, a törvényhozás és az igazságszolgáltatás kiállása.

Die Welt

Németországban nem vették jó néven azt a nyilatkozatot, amelyet Petry Zsolt a Hertha kapusedzőjeként a Magyar Nemzetnek adott, és amelyben támadta Gulácsy Pétert, miután az nemrégiben kiállt a melegek jogai mellett. Az 54 éves mester azt közölte: nem tudja megérteni, hogy a Lipcse kapuvédője miként támogathatja az egyneműek házasságát. Petry, aki kisebb-nagyobb megszakításokkal 6 éve dolgozik a berlini klubnál, arról is beszélt, hogy nem világos számára, Európa miként süllyedhetett ilyen mélyre a bevándorlás kapcsán. Miközben egy keresztény kontinensről van szó.

A szakvezető, aki magát konzervatívnak tartja, megjegyezte, hogy a liberálisok felfújják az ellenvéleményeket. Ha nem támogatod a bevándorlást, hiszen rettenetes, mennyi bűnöző árasztotta el a kontinenst, akkor rögtön azt vágják a képedbe, hogy rasszista vagy.

Véleménye azonnal éles reakciókat váltott ki a német közösségi médiában. Szurkolók azt követelik, hogy a Hertha foglaljon állást. A válasz egyelőre annyi, hogy hamarosan tisztázzák a kérdést az edzővel.