Előfizetés

KSH: 2020-ban háromszor annyian dolgoztak otthonról, mint az azt megelőző tíz évben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.07. 10:04

Fotó: MATHIEU THOMASSET / AFP/Hans Lucas
Tavaly az elmúlt tíz év 2,9 százalékos átlagának háromszorosára, 8,6 százalékra nőtt a távmunkában vagy home office keretében dolgozók aránya Magyarországon - közölte szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
A csúcsot 2020 májusa jelentette, amikor közel 760 ezer embert, a foglalkoztatottak 17 százalékát érintette ez a fajta munkavégzés, idén februárban pedig arányuk az egy évvel korábbinak csaknem ötszöröse volt. Az internetkapcsolaton alapuló távmunkában vagy home office-ban dolgozók döntő többsége (77 százalék) felsőfokú végzettséggel rendelkezett, csaknem kétharmaduk a központi régiókban élt, Budapesten a foglalkoztatottak 21 százaléka dolgozott a múlt évben. Ennek a foglalkoztatási formának a korábbiaknál nagyobb arányban, szélesebb körben való elterjedése vélhetően a jövő munkaerőpiaci folyamataira is hatással lesz - mutatnak rá a KSH legújabb elemzésében. 2020 tavaszán a Covid-19-járvány hatására bevezetett korlátozások több szempontból is befolyásolták a gazdaságot és a munkaerőpiacot. Az otthonról dolgozók jelentős része internetkapcsolaton távmunkában vagy home office keretében végezte munkáját. Számuk a járvány megjelenésekor ugrásszerűen megnőtt: a 2020 februárjáig még 100 ezer körüli létszám márciusban több mint a háromszorosára duzzadt, majd májusban érte el a csúcsát. Az idei év elején, a második hullám idején - de már a harmadik hullám fenyegetettségében - tovább nőtt a távmunkában dolgozók száma: februárban 482 ezer munkavállalót, a foglalkoztatottak 11 százalékát érintette, csaknem ötször annyit, mint egy évvel korábban. A távmunkában vagy home office-ban dolgozók között felülreprezentáltak a nők, a 25-44 évesek és a városban élők, továbbá a digitális oktatásra való áttérés miatt nagyobb arányban érintette azokat, akiknél több 15 éven aluli gyermek is élt a háztartásban. Elsősorban a szellemi foglalkozásúak munkája végezhető távmunka vagy home office keretében, az így dolgozók aránya körükben 2019 és 2020 között 4,2 százalékról 18 százalékra nőtt. Az átlagosnál nagyobb arányban éltek ezzel a lehetőséggel az 50 dolgozónál nagyobb telephelyek és az állami tulajdonú munkahelyek dolgozói (10, illetve 11 százalék). Vukovich Gabriella, a KSH elnöke megállapította: a távmunka, illetve a home office egyrészt elősegíti a gazdaság viszonylag zavartalan működését, másrészt csökkenti a társas érintkezések számát, ami a járvány visszaszorításában kiemelten fontos. 

Közbeszerzés nélkül igazán jó üzlet a szegedi egyetemtakarítás

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.07. 09:34

Fotó: IAN TROWER / AFP
Csaknem 750 millió forintot, a korábbi összeg többszörösét kasszírozhatja az év végéig megbízott cég, amelynél összeférhetetlenség is felvetődhet.
Közbeszerzés nélkül papírozta le a 750 milliós takarítást az alapítványi formába tartó Szegedi Tudományegyetem (SZTE) – derítette ki a 24.hu. Mint írták, tender helyett múlt év végén olyan céget bíztak meg a takarítással, amelynek akkori tulajdonosa az egyetem közbeszerzési irodáján dolgozik. 
„Kívülről úgy tűnik, mintha az előző takarító céget az egyetem véreztette volna ki, hiszen évek óta veszteséges volt. Az új cég viszont az eddigi összeg többszöröséért dolgozhat. Az egyetem titkolja a szerződés kényesebb részleteit, noha közpénzről van szó”

– emelte ki a cikk.

A furcsa takarítócég-cserével kapcsolatban a portál meg is jegyezte, hogy az előző társaság, a Master Clean Plus Kft. maga „dobta be a törülközőt”, mondván sok tízmilliós a veszteségük. Közölték is tavaly, hogy az alacsony, 2018-ban 7 forintról 8,98 forintra növelt takarítási négyzetméterár miatt a hatalmas, sok épületből álló egyetemi tömb tisztán tartása nem rentábilis.    Csakhogy az új csapat, a Clean Star Complex Kft. – mint a 24.hu birtokában lévő szerződésből kiderült – havi nettó 49 millió, bruttó 62,23 millió forintért takarít az SZTE-n. Ez az összeg, a Master Clean Plus Kft. 2019-es nettó 14,5 milliójának a jó háromszorosa, ám azt nem tudni, hogy az egyetem mindezért milyen szolgáltatást kért, de azt sem, hogy milyen négyzetméteráron dolgozik.    – Közbeszerzési eljárásról máig nem tudni, így a Clean Star egész évben takaríthat az egyetemen, és ez bruttó 746,8 millió forint bevételt jelenthet az idén a cégnek. Fontos körülmény, hogy a szerződést december 30-án írták alá, ekkor ugyanis az Opten céginformációs adatai szerint Varga Róbert mellett még volt egy másik tulajdonosa is a vállalkozásnak: Fülöpné Zimacsek Anikó. Ő az SZTE Beszerzési Igazgatóságának Közbeszerzési Irodáján dolgozik, ügyvivő szakértőként, de januártól már nem tagja a cégnek – olvasható a cikkben.   Az idézett dokumentumot az SZTE részéről 2020. december 30-án Rovó László rektor, Fendler Judit kancellár, Csóti Ferenc műszaki igazgató és Tácsi Ildikó, a Gazdasági Főosztály főigazgatója szignózta, a Clean Startól pedig Varga Róbert ügyvezető. A lap kérdésére az egyetem a szerződésről annyit árult el:
„három hónapig marad hatályban, mely az azonos tárgyú közbeszerzési eljárás eredményeként megkötendő szerződés hatályba lépéséig, de legfeljebb 2021. december 31-ig meghosszabbítható”.

Az SZTE a részletek közlésétől elzárkózott, ugyanakkor a 24.hu birtokába került a szerződés kiegészítő melléklete is, amelyből kiderült: az egyetem még 31,1 millió forint előleget is biztosított a Clean Starnak, az összeget a januári, februári és márciusi számlából írják jóvá. Valószínűleg ezért cserébe az új takarító cég a régi partner több mint száz dolgozóját átvette.
 Nagy Gabriella, a Transparency Magyarország közpénzügyi programjának vezetője a 24.hu-nak az ügyről azt nyilatkozta: 
„Az egyetem takarítási munkájánál igenis közbeszerzést kellett volna kiírni, mivel a megbízás összege meghaladja a szolgáltatásoknál határt jelentő 15 millió forintot, de a 44 milliós uniós értékhatárt is.”

A civil szervezet munkatársa a felvetődő összeférhetetlenséggel kapcsolatban úgy vélekedett:  
„Fülöpné Zimacsek Anikó részvétele azért problémás, mert így a cégtől nem volt elvárható a semleges ajánlattevői pozíció, és a pártatlan ajánlatkérői döntéshozatal sem volt biztosított.”

360,70 forinton az euró

MTI
Publikálás dátuma
2021.04.07. 08:16
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Erősödött kissé a forint a főbb devizákkal szemben szerda reggelre az előző esti árfolyamához képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Az eurót a kedd esti 360,93 forint után szerda reggel hét óra előtt 360,70 forinton jegyezték, ami a forint 0,06 százalékos erősödésének felel meg. A hónap eleje óta a forint 0,37 százalékkal erősödött az euróval szemben. A dollárral szemben a forint 0,18 százalékkal erősödött szerda reggelre, a dollár jegyzése a kedd esti 304,40 forintról 303,86 forintra csökkent. A forint 1,63 százalékkal állt erősebben a hó eleji árfolyamánál a dollárral szemben. A svájci frank jegyzése alig változott, 326,41 forintról 326,40 forintra csökkent szerda reggelre. A forint nyeresége 0,09 százalékos a svájci frankkal szemben a hónap eleje óta.