Előfizetés

Felhős, esős nap elé nézünk csütörtökön

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.07. 20:55

Fotó: Shutterstock
Jó szolgálatot tehetnek az esernyők és az esőkabátok.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint csütörtökön legtöbb helyen több órára kisüt a nap, emellett pedig gomolyfelhők is képződnek. Több helyen alakulhat ki zápor, hózápor, nagyobb számban az északkeleti megyékben, esetleg zivatar is lehet. Késő délután, estefelé szűnni kezd a csapadék, a felhőzet is határozottan csökken. Az északnyugati szél holnap ismét nagy területen feltámad, erős, néhol viharos lökések kísérik, majd késő délutántól mérséklődik a légmozgás. 
A legmagasabb nappali hőmérséklet 7 és 11 fok között valószínű.

Pénteken sok napsütésre számíthatunk, melyet kevés gomoly-, majd egyre több fátyolfelhő zavarhat. Csapadék nem várható. A déli, délnyugati szél megélénkül, főként a Dunántúlon több helyütt megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -7 és +1 fok között várható, de a fagyzugokban, a homokhátságokon ennél hidegebb is lehet. 
A maximum-hőmérséklet 10 és 17 fok között alakul.

A Covid-19-ből felgyógyultak harmadánál jelentkezik idegrendszeri vagy mentális zavar

MTI
Publikálás dátuma
2021.04.07. 19:19
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Több mint 230 ezer, főleg amerikai, koronavírus-fertőzésen átesett ember orvosi dokumentációját elemezték a kutatók.
Minden harmadik Covid-19-en átesett betegnél diagnosztizáltak fél éven belül agyi vagy pszichés zavart – állapította meg egy 230 ezer, főként amerikai páciens eseteit feldolgozó tanulmány. A tudósok szerint a pandémia mentális és neurológia problémák hullámát válthatja ki. A kutatást végző szerzők szerint nem világos, hogy az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) milyen módon kapcsolható az olyan pszichés zavarokhoz, mint a szorongás vagy depresszió, de ezek fordultak elő leggyakrabban a 14 rendellenesség között, amelyeket vizsgáltak. A Covid-19 után jelentkező stroke, demencia és más neurológiai rendellenesség ritkább volt a vizsgált esetek között, ugyanakkor a kutatók szerint mégis jelentős volt az előfordulásuk, különösen azoknál, akik súlyos állapotba kerültek a Covid-19 miatt. Max Taquet, az Oxfordi Egyetem pszichiátere, a kutatás egyik vezetője kiemelte, hogy eredményeik azt mutatják: 
a Covid-19 után gyakrabban fordul elő a pácienseknél az agyműködést vagy a pszichét érintő zavar, mint influenza vagy más légúti fertőzés után.

A tanulmányban nem tudták meghatározni, hogy milyen biológiai vagy pszichés folyamatok okozhatják ezeket a tüneteket, de mint a tudós hozzátette: sürgős kutatásokra van szükség, hogy azonosítani lehessen a problémát a megelőzés és kezelés érdekében. Egészségügyi szakértők egyre jobban aggódnak amiatt, hogy a Covid-19-en átesett pácienseknél megnövekszik az agyi és mentális rendellenességek kockázata. A tanulmányon dolgozó tudósok egy korábbi kutatása tavaly arra a megállapításra jutott, hogy a Covid-19-en átesettek 20 százalékát diagnosztizálták három hónapon belül valamilyen pszichiátriai zavarral. A kutatók az új tanulmányukat a Lancet Psychiatry folyóiratban publikálták. A kutatáshoz 236 379, főleg egyesült államokbeli, Covid-19-en átesett páciens orvosi dokumentációját elemezték. Eredményeik szerint 34 százalékuknál fél éven belül neurológiai vagy pszichiátriai betegséget állapítottak meg. Összehasonlításuk szerint a Covid-19-en átesett betegeknél ezek a rendellenességek jóval gyakrabban jelentkeztek, mint ugyanebben az időszakban a kontrollcsoportbeli, influenzából vagy más légúti fertőzésből felgyógyultaknál. Mint írták, a Covid-19-nek tulajdonítható ez a különleges hatás. A leggyakrabban előforduló rendellenesség, ami a páciensek 17 százalékát érintette, a szorongás volt, a kedélyzavart 14 százalék tapasztalta. Úgy tűnt, hogy ezek egyike sem függött attól, hogy mennyire volt súlyos a Covid-19 lefolyása az érintett betegeknél. Az intenzív osztályra került páciensek közül azonban fél éven belül 7 százaléknál állapítottak meg stroke-ot és csaknem 2 százaléknál demenciát. „Bár a legtöbb rendellenesség esetében az egyéni kockázatok kicsik, a hatás a teljes népességre nézve jelentős lehet” – hangsúlyozta Paul Harrison, az Oxfordi Egyetem pszichiátria professzora, a kutatás másik vezetője.

Négy nap után mentettek ki egy barlangban rekedt, meditáló szerzetest Thaiföldön

MTI
Publikálás dátuma
2021.04.07. 19:19

Fotó: Chinawat Singhha
Meg kellett várni, amíg a vasárnap kezdődő és a barlangot teljesen elöntő felhőszakadás eláll.
Búvárok mentettek ki négy nap után egy meditáló szerzetest egy váratlan eső által elárasztott barlangból Thaiföldön. A 46 éves Phra Manasz szombaton vonult be a Thaiföld északi részén, Phitszanulok tartományban fekvő Thram Phra Szai Ngam barlangba, ám miközben meditált, egy, ebben az évszakban szokatlan felhőszakadás miatt a lezúduló víz elzárta a kijáratot. A hatóságokat a környékbeliek értesítették kedden, hogy a szerzetes a barlangban rekedt. Több százan, köztük búvárok és orvosok érkeztek a helyszínre, hogy segítsenek kimenteni a férfit, aki minden áprilisban elzarándokol ebbe a barlangba egy másik tartományból. A mentést azonban csak szerda reggel tudták elkezdeni, miután elállt a vasárnap kezdődő eső. A férfit - búvármaszkkal az arcán - heten hozták ki a barlangból, 12 métert megtéve a víz alatt. Thaiföldön számos barlangban vannak szentélyek szakrálisnak számító pontokon. Három éve 12 thaiföldi fiú - egy focicsapat - és edzőjük rekedt hasonló módon egy barlangban Csiang Raj tartományban. Őket több mint két hét után sikerült kihozni nagyszabású nemzetközi mentőakció eredményeként.