kezelés;koronavírus;

2021-04-08 07:16:44

Esély egy molekulában

A vakcina szükséges, de nem elégséges eszköz a SARS COV2 vírus okozta Covid-19 járvány leküzdéséhez, mert ez a vírus változékony, így a “táptalaj” gazdagságától, valamint az eltelt időtől függően újabb és újabb változata jelenik meg. Járványügyi szempontból egyetlen óriási “táptalajként” viselkedik az emberiség, hiszen nincsenek elszigetelt népek: a 7,8 milliárdos népességben egyszerre képes a vírus terjedni és változni. Lehetetlen modellezni, hogy mire is képes ez a vírus egy ilyen végtelen “táptalaj” esetén. Lássuk be, eleve kudarcra van ítélve a tisztán vakcinára alapozott védekezés, hiszen mindig több milliárd ember lesz fogékony a SARS-COV2 vírus újabb és újabb változatára. 

Ha a vakcinálás mellett a betegség korai fázisában hatékony gyógyszerekkel is küzdenénk, akkor a vírus mutációs sebességénél sokkal gyorsabbak tudunk lenni, leszűkítjük a vírus mozgásterét, sőt javítjuk a vakcinálás eredményességét is. Sajnos erre a könnyen belátható stratégiára egyelőre nem fogékony a fejlett világ, holott a szabadalommal nem védett, vagyis “generikus” gyógyszerek között lenne a Covid-19-re több hatékony gyógyszer is. De itt, Európában egyelőre nem tudnak utat törni maguknak még akkor sem, ha az egyetemes gyógyszeripar, azaz a Big Pharma fogságában vergődő egészségügy naponta hullahegyeket termel.

2020 legelején a világ szinte minden országában beindult a Covid-19 járvány. Ausztrál kutatók egy áprilisban megjelent cikke kimondta, hogy „in vitro” laborkísérletek szerint az Ivermectin molekula számos RNS-vírus (ebola, zika, SARS COV-2) ellen hatékony. Júniusban a Nature írta, hogy régóta ismert az Ivermectin vírusölő hatása. Ezekre figyelt fel Magyarországon dr. Merényi Attila és Dr. Tóth Sándor, és egy egészen új típusú szakmai forradalmat indítottak el az Ivermectin MD Team facebook csoport szervezésével, amelyhez a világ száz országból 10200 szakember csatlakozott, közöttük több mint ezer magyar orvos is. Hozták az eredményeiket és megvitatták őket. Elindult egy minden tabut/dogmát és határokat áttörő tudományos sikersztori/forradalom, amelyben összekapcsolódott az önzetlenség az alkotó erővel és a gyakorlati tapasztalattal. Az összefogás hihetetlen gyorsan tudományos eredményeket produkált, sőt a Föld déli féltekéjén hónapok alatt az Ivermectin lett a leggyakrabban alkalmazott gyógyszere a Covid-19-nek.

Azonban az USA és Európa kutatói és orvosi elitje - a magyar is - távolságtartó az Ivermectin-alapú Covid-19-terápiával szemben. A Big Pharma cégek a szabadalmas gyógyszereiket minden - még az is előfordul, hogy etikátlan - eszközzel védik, vastag csövön öntik a pénzt, a fejlett országok szellemi erőforrásait lekötik, és a “generikusak” kutatását ellehetetlenítik. A “generikus” gyógyszerekkel a kezdő kutatók, a kórházi orvosok, az elméleti kutatók és az emeritus professzorok foglalkoznak. Az Ivermectin kutatás mögött kicsi a tőkeerő, más kutatásokból lecsípett összegekből és önkéntes munkából halad előre. Ugyanakkor ez az eredmények hitelességét erősíti, amihez hozzájárul a fejlődő világ orvosainak gyakorlati tapasztalata és publikációi. Ki kell emelnem a Bill és Melinda Gates Alapítvány által finanszírozott nagy projektet, amelyben az 5 dollár/nap alatti terápiák kutatása keretében, több ország kórházával összefogva a fluvoxamine és az Ivermectin hatékonyságát vizsgálja a jó nevű kanadai McMaster Egyetem.

Mi a verhetetlen előnye az Ivermectin alapú Covid-19-terápiának az olcsósága mellett? A Big Pharma cégek Covid gyógyszerei jó, ha a klinikai 2. fázisban vannak, tehát leghamarabb 2023-25-ben tudnak megjelenni a napi terápiában és akkor is horribilis áron. A járvány elleni küzdelemben ma csak az olcsó “generikus” gyógyszerekkel lehet áttörést elérni. A szükséghelyzetre hivatkozva a “generikus” gyógyszereket lehetne a házi és kórházi orvos kezébe adni, ha nem a “békeidők” bürokráciája szerint gondolkodna a magyar egészségügy, és nem büntetné, hanem jutalmazná az „off label” alkalmazásokat a Covid-19 elleni gyógyításban.

Minisztériumi támogatásból itthon is elindult három kórházban, szerény célkitűzéssel az Ivermectin klinikai vizsgálata. (Milyen kár, hogy a fluvoxamine-t nem is vizsgálják!) A mindenki által ismert Szlávik doktor és mögötte két szakmai kollégiumi tagozat által összeállított protokoll szerint a beteg 12 mg Ivermectin egyszeri dózist kaphat, ami szakmai nonszensz, ilyen Ivermectin terápia a világon nincs. Aki tervezett már gyógyszervizsgálatot, pontosan tudja, hogy milyen fajsúlyú következtetést lehet majd levonni. De indult egy fázis II. klinikai vizsgálat is, ahol 4 napig kapja 70 Covid pozitív, tünetmentes vagy enyhe állapotú beteg, napi 15 mg dózisban az Ivermectint.

Ez a vizsgálat is rendkívül vontatottan halad, miközben világelsők vagyunk a Covid halálozásban. Csak remélhetjük, hogy a nagyhatalmú magyar orvosok megértik a stratégiai váltás szükségességét, és támogatják a vizsgálat kiszélesítését, sőt felgyorsítását.