Előfizetés

Több étteremben is ingyen hamburgerezhet a feljelentett mentős

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.08. 22:55

Búvár Marianna videóüzenetben köszönte meg, hogy sokan kiálltak mellette.
"Sziasztok! Én vagyok az a mentőápoló, akit húsvétkor feljelentettek, mert megálltam a bajtársammal egy hamburgerért"

Így kezdte üzenetét Búvár Marianna. Mint mondta, nem csak az Országos Mentőszolgálat, de a társadalom nagyobb része is kiállt mellette. Sőt, jólelkű gyroszosok, éttermek, pizzériák biztosították őt és kollégáit támogatásukról. "Nagylelkűségüknek köszönhetően ma már kedvezménnyel, vagy teljesen ingyen hamburgerezhetünk abban a húsz percben, amire egy szolgálat alatt lehetőségünk van" - fogalmazott. Végül azzal fejezte be, hogy továbbra is számíthatnak rá és bajtársaira a jövőben. Mint lapunk is megírta, Búvár Mariannát és kollégáját valaki húsvétkor feljelentette munkaadójánál, amiért munka közben megállt egy Szentendrei úti gyorsbüfénél, hogy megebédeljen. Mindez a panasz szerint „hosszú percekig” tartott, de a mentő fedélzeti számítógépe alapján valójában mindössze 1 perc 51 másodpercet vett igénybe. A vizsgálat ráadásul azt is feltárta, hogy  ugyan megvásárolták a kifogásolt hamburgert, állomáshelyükhöz érve azonban riasztást kaptak, így elfogyasztani csak jóval később tudták ebédjüket.

Pénteken is sokat fog fújni a szél

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.08. 22:39
Képünk illusztráció.
Fotó: Shutterstock
Csapadék viszont nem várható.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint pénteken általában napos, csapadékmentes idő várható fátyol-, és gomolyfelhőkkel. A délnyugatira forduló szél megélénkül, és többfelé megerősödik. 
A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 18 fok között valószínű.

Szombaton változóan felhős idő várható hosszabb-rövidebb napsütéssel (szélesebb felhősáv vonulhat át felettünk). Csapadék nem valószínű. A déli, délnyugati szél sokfelé megélénkül, a Dunántúlon helyenként megerősödik.
A hajnali -4, +4 fokról délutánra 15 és 20 fok közé melegszik fel a levegő.

Alsónadrágokat ásnak el tudományos célból Svájcban

MTI
Publikálás dátuma
2021.04.08. 22:10

A vizsgálat célja, hogy a kutatók képet kapjanak a talaj minőségéről.
Ezernyi hobbikutató ássa el alsónadrágját a kertjében tudományos célból Svájcban, hogy a Zürichi Egyetem és az Agroscope kutatóintézet országszerte vizsgálja a talaj minőségét.  A talajban több billió élőlény található. Minél sokszínűbb a gombák, baktériumok és más organizmusok világa, annál egészségesebb a talaj. Az apró élőlények ugyanis felfalják a növényi maradványokat, majd az ezekben megtalálható tápanyagokat ismét elérhetővé teszik a környezetük számára. Ugyanez érvényes az elásott pamut alsónadrágokra is: minél gyorsabban bomlanak le a nadrágok, annál több állatka él a talajban - legalábbis erre számítanak az úgynevezett Citizen Science Projekt kutatói. Az ország különböző részeiben élő emberek jelentkeztek a kísérletre. Több ezer önkéntes kap a következő napokban postán két sztenderdizált fehér, biopamut alsónadrágot, amelyeket április végén kell földjükön, legelőjükön és ágyásaikban elásniuk. Az egyik nadrágot egy, a másikat két hónap után veszik elő a földből. A ruhadarabokat digitálisan értékelik, hogy megállapítsák a bomlás mértékét. A projekt egyik fő célja, hogy a talajban lévő univerzum létére és a táplálék előállításában játszott szerepére felhívja a figyelmet – mondta a kutatásban részt vevő Marcel van der Heijden ökológus. Az értékes forrásokat ugyanis az erózió, a túlzott építkezés, a szintetikus trágyák fokozott használata és a növényvédő szerek világszerte veszélyeztetik. A projektben 500 gazda és 500 hobbikertész ad mintát földjéből. Ezeket a kutatók laborban elemzik, hogy meghatározzák a mikrobiális összetételt. Céljuk, hogy átfogó képet kapjanak a svájci talaj minőségéről.