hazugságok;Petry Zsolt;

2021-04-10 07:29:07

A kapusedző hete

Azt állította Orbán Viktor (a Kossuth rádióban a Petry-ügyről), hogy ő Németországot nem minősíti, „épp elég baj, hogy Németország minősít minket”.

Ezzel szemben a tény az, hogy Németország nem minősít minket, legföljebb néhány politikus, de ők sem Magyarországot, hanem általában az Orbán-kormány politikáját. A Merkel-kormány még ettől is tartózkodik. Ami – szerintem – épp elég baj.

Azt állította Szijjártó Péter külügyminiszter (sajtótájékoztatóján), hogy azért rendelték be a külügyminisztériumba a német nagykövetet a Petry-ügy kapcsán, mert felháborítónak tartják, hogy miközben nálunk bárki szabadon vállalhatja a véleményét, külföldről folyton leckéztetnek minket, sőt kirúgják azt, aki elmondta az egyáltalán nem szélsőséges véleményét a családról és a migrációról.

Ezzel szemben a tény az, hogy nálunk bírósági ítéletekkel is bizonyíthatóan a véleményük miatt rúgtak ki az állásából ügyészt, sőt még közmunkást is, de szintén elvesztette az állását számos közismert közmédiás újságíró is az elmúlt években. Ráadásul nem magáncégek, hanem állami vagy közintézmények bocsátották el őket. Az pedig eléggé szélsőséges vélemény még egy edzőtől is, hogy „nem is értem, Európa hogyan képes morálisan ennyire mélyre süllyedni, mint ahol most van. A bevándorlás-politika nálam az erkölcsi leépülés megnyilvánulása”. A Hertha labdarúgóit elnézve ez nem tűnik túl szalonképes véleménynek. Más kérdés, hogy Orbánéknál úgy látszik, ez az erkölcsi norma.

Azt állította Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter (szokásos kormányinfóján), hogy a Petry-ügy „súlyos, komoly, és alapvetően érinti, hogy Németország része-e még annak az értékközösségnek, ami egyébként az Európai Unió szempontjából is kulcsfontosságú. (…) Ha nem egy vicc lenne a 7-es cikk szerinti eljárás, hiszen viccet csináltak belőle az elmúlt években, akkor ez például egy olyan ügy, ami joggal veti fel, hogy alapvető értékek kerültek veszélybe Németországban”.

Ezzel szemben a tény az, hogy egy magántulajdonban lévő labdarúgó klub a saját szabályainak és megkötött szerződéseinek alapján azt bocsát el, akit akar, és egy jogállamban az állam ebbe nem avatkozhat be, legföljebb az érintett fordulhat bírósághoz. A 7-es cikk szerinti eljárás pedig nem attól vicc, hogy megindították Magyarország ellen – mellesleg az Európai Parlament kétharmados döntése alapján –, hanem attól, hogy Brüsszelben láthatóan nem akarják végigvinni. Ez nem vicc, de a miniszter valószínűleg nem akarja érteni a viccet. A jogállamot meg aztán végképp nem. 

Azt állította ugyancsak Gulyás Gergely (ugyanott), hogy ha Magyarország nem importált volna keleti vakcinákat is, akkor mostanáig csak feleannyi embert tudtunk volna beoltani a koronavírus ellen.

Ezzel szemben a tény az, hogy Gulyás tájékoztatójának napjáig 1 millió 800 ezer embert oltottak be valamelyik nyugati vakcinával, és 1 millió 30 ezret orosszal, illetve kínaival. Nem becsülném le az utóbbit, de az arány nem fele-fele. Matekból pótérettségi.