Előfizetés

Koronavírus elleni gyógyszert szabadalmaztak Oroszországban

MTI
Publikálás dátuma
2021.04.11. 19:25
Képünk illusztráció
Fotó: VLADIMIR PESNYA / Sputnik via AFP
Az egészségügyi tárcavezető szerint a szer megakadályozza a koronavírusos fertőzés legsúlyosabb formáit.
Oroszországban szabadalmaztak egy új, MIR-19 elnevezésű koronavírus elleni gyógyszert – jelentette be vasárnap a szert fejlesztő Szövetségi Orvosbiológiai Ügynökség (FMBA) Immunológiai Intézete. A SARS-CoV-2 új koronavírussal szembeni „vírusellenes hatású kombinált gyógyszerkészítmény” a fertőzés megelőzésére és gyógyítására szolgál egyaránt, és az orron át vagy belégzés útján juttatható be a szervezetbe. Az új gyógyszerről publikáció jelent meg Európai Allergia és Klinikai Immunológiai Akadémia (EAACI) Allergy című szakfolyóiratában.
A gyógyszer a klinikai tesztelés első szakaszán van túl, amely bebizonyította, hogy „biztonságos és jól elviselhető”.

Az FMBA bejelentette, hogy elkezdődik a készítmény tanulmányozásának második szakasza koronavírusos pácienseken. Veronika Szkvorcova március 1-jén azt mondta a Vlagyimir Putyin elnökkel megtartott találkozóján, hogy a MIR-19 közvetlen hatású koronavírus elleni készítményben egy újonnan szabadalmaztatott molekulát használnak, amelynek nincsenek analógjai, és mivel be kell bizonyítani, hogy biztonságos az emberekre nézve, a tesztelés különösen nagy gonddal folyik. A MIR az orosz „kis interferáló (közbelépő) RNS” kifejezés kezdőbetűiből álló rövidítés. A szabadalmat tíz szerző, köztük Szkvorcova kapta meg. Az FMBA vezetője, volt egészségügyi tárcavezető kijelentette, hogy
a MIR-19 az emberre nézve ártalmatlan, nincs hatással az emberi genomra és immunitásra, ugyanakkor rendkívül hatékonyan „kikapcsolja” a vírus replikációját és megakadályozza a koronavírusos fertőzés legsúlyosabb formáit, ideértve a tüdőgyulladás, az akut légzési distressz szindróma megelőzését.

Az FMBA márciusban közölte, hogy befejezte a koronavírus elleni vakcinája preklinikai szűrővizsgálatainak első szakaszát. Az oltóanyag SARS-CoV-2 S fehérjéjére és más fehérjekomponenseire hat, és nem az antitestek aktiválása révén, hanem sejtszinten fejleszt ki immunitást.
A sejtimmunitás Szkvorcova szerint akár 13-17 évig is eltarthat.

A vakcina klinikai tesztelésének összevont első és második szakasza a tervek szerint júliusban kezdődik. Az orosz operatív törzs által vasárnap közzétett hivatalos adatok szerint Oroszországban az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 8702-nel 4 641 390-re emelkedett. A napi növekmény 0,19 százalék, az új esetek 13 százaléka tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 272 879-re nőtt, a halálos áldozatoké 337-tel 102 986-ra, a felépülteké pedig 7230-nal 4 265 509-re emelkedett. Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 123,7 millió, az elmúlt napokban pedig mintegy 347 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Új koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 501 928 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt. Moszkvában az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma 2090 volt. Ezzel immár négy egymást követő napon mutattak ki kétezernél több esetet. (Ez az érték január végén meghaladta az ötezret). A TASZSZ összesítése szerint amíg országos szinten az új fertőzöttek száma április 5-11. között alacsonyabb volt, mint a múlt héten 61 062-ről 60 496-ra csökkent), addig a fővárosban a megbetegedések száma (13 749) legmagasabb heti érték január vége óta. Moszkvában a halálos áldozatok száma vasárnapra 56-tal 19 248-ra, a gyógyultaké pedig 1388-cal 960 171-re emelkedett. Alekszandr Gincburg, a Szputnyik V vakcinát kidolgozó Gamaleja Intézet igazgatója találgatásnak nevezte a SzberIndeksz elemzőportál előrejelzését, amely szerint április 15. után 15 ezer fölé emelkedhet az új fertőzések napi száma. Az akadémikus értetlenségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy milyen adatokból indulhatott ki a matematikai modell, amely erre az eredményre jutott.

Teherán szerint terrorcselekmény miatt volt üzemzavar a natanzi urándúsítóban

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.04.11. 18:30

Fotó: IRANIAN PRESIDENCY / Anadolu Agency / AFP
Éppen előző este helyezték üzembe Natanzban az új, nagyobb teljesítményű urándúsító centrifugákat.
Terrorcselekmény következtében történt üzemzavar vasárnap a natanzi urándúsítóban – közölte Ali Akbar Szálehi, az iráni atomprogram vezetője, akit az iráni állami tévé idézett. Az izraeli közszolgálati rádió szerint az izraeli külföldi hírszerző ügynökség, a Moszad hajtott végre kibertámadást az urándúsító ellen.  Szálehi leszögezte, hogy a nemzetközi közösségnek és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek (IÁ) reagálnia kell a nukleáris terrorizmus eme esetére. – Irán elítéli ezt az alávaló cselekedetet, és hangsúlyozza, hogy a nemzetközi közösségnek és a NAÜ-nak el kell járnia a nukleáris terrorizmus esetében. Irán fenntartja magának a jogot, hogy válaszlépést tegyen az elkövetők ellen – közölte Szálehi, részletekbe nem bocsátkozva. A NAÜ szóvivője emailben közölte, hogy ismerik a sajtóhíreket, de egyelőre nem kommentálják a történteket.
Az izraeli közszolgálati rádió közben meg nem nevezett hírszerzési forrásokra hivatkozva közölte, hogy a Moszad kibertámadást hajtott végre a natanzi urándúsító ellen.

A Kan rádió nem közölte, hogy mely ország hírszerzésére hivatkozott híradásában.    Behruz Kamalvandi, az iráni atomenergiai hivatal szóvivője vasárnap közölte, hogy üzemzavar volt az Iránban, az ország középső részén, a Natanz városánál működő atomipari létesítménynél. Az urándúsítót árammal ellátó hálózati rendszer hibásodott meg. A szóvivő korábban azt mondta, hogy az incidens nem okozott károkat, illetve sugárszennyezést. Éppen előző este helyezték üzembe Natanzban az új, nagyobb teljesítményű urándúsító centrifugákat, amelyek működtetése sérti az iráni atomprogramról 2015-ben aláírt nemzetközi megállapodást.    A ceremónián Haszan Róháni elnök megerősítette, hogy országa továbbra is elkötelezett az atomfegyverek terjedésének megakadályozása mellett. Az Iszfahán tartományban fekvő sivatagban épített létesítményt, az iráni urándúsító program központi üzemét megfigyelés alatt tartja a NAÜ, az ENSZ-nek az atomsorompó egyezmény betartatásán őrködő szakosított szervezete. A natanzi incidens akkor történt, amikor Teherán és Washington megpróbálja újjáéleszteni a 2015-ben Bécsben az iráni atomprogram korlátozásáról és cserében a Teherán elleni szankciók fokozatos feloldásáról aláírt atomalkut. Donald Trump akkori amerikai elnök 2018-ban egyoldalúan kiléptette országát a szerződésből és bevezette újból az iráni gazdaságot fojtogató büntetőintézkedéseket, 2019-től pedig Teherán hagyott fel egymás után a szerződésben vállalt kötelezettségei teljesítésével.  Tavaly júliusban rejtélyes eredetű robbanás rázta meg a natanzi üzemet, amiről az iráni hatóságok később azt közölték, szabotázs történt. Megfigyelők szerint Izrael hajthatott végre támadást az urándúsító üzem ellen. Irán idén januárban jelentette be, hogy újrakezdte a 20 százalékos dúsítású urán előállítását. A 2015-ben aláírt többhatalmi nukleáris megállapodás 3,67 százalékot engedett meg.

Becsapósak a halálozási statisztikák

H. G.
Publikálás dátuma
2021.04.11. 16:53

Fotó: KONSTANTIN MIHALCHEVSKIY / Sputnik / AFP
Oroszországban feltehetően mintegy 300 ezer emberrel többen haltak meg tavaly a koronavírus okozta betegségben, mint amennyit az idézett adatok mutatnak.
A New York Times a többéves halálozási számokat a Kreml közleményeivel összevetve arra jutott, hogy a tavaly májustól az év végéig jelentett 57 002 haláleset nem tükrözi a valós, a várhatónál 28 százalékkal magasabb mortalitást. A plusz 28 százalék több mint 360 ezer embert jelent. A lap szerint a többlet nem feltétlenül írható teljes mértékben a pandémia számlájára, de nagyjából 300 ezer valószínűleg igen. Ez megcáfolja Vlagyimir Putyin orosz államfő állítását, hogy országa a legtöbb más államnál jobban kezelte a járványt. A mortalitás növekedésének listáján Oroszország után második Spanyolországban 23, a harmadik Olaszországban 19, az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban 17-17 százalékkal ugrott meg a halálozás. Az orosz vezetés a tavaly tavaszi két hónapos, szigorú zárást követően a gazdasági szempontokat kezdte figyelembe venni és nyáron „nyitott”, ami jótékonyan hatott a lakossági támogatottságára, de annál rosszabbul a betegség terjedésére. Őszre a moszkvai Gamaléja Intézet előállt a Szputnyik V vakcinával, ám a Kreml ezt geopolitikai szempontok alapján kezdte használni és nem tekintette prioritásnak a saját lakosság beoltását. Az oroszok közben szabadon járhattak színházba, étterembe és bárokba. Év végi sajtóértekezletén Putyin elnök is azt emelte ki, hogy az orosz gazdaság másoknál jobban vészelte át a nehéz időket. A szombati hivatalos adatok szerint Oroszországban összesen 102 643 ember halt bele a koronavírusba, ám a valóságban ez a szám alighanem 400 ezer körül járhat. Ha ez így van, akkor az Egyesült Államokban hatszázból egy ember vesztette emiatt az életét, míg Oroszországban minden négyszázadik. Az orosz kormány azzal védekezik, hogy külön vezetik azokat az eseteket, amelyekről csak a boncolás után derült ki, hogy a Covid-19 volt a kiváltó ok. Ebből február végéig több mint 225 ezret jegyeztek fel, amivel már sokkal reálisabb a kép – bár még mindig hiányzik legalább 75 ezer ember.     

Magyarország is gyanús

A New York Times táblázatából kiderül, hogy tavaly márciustól év végéig Magyarországon 4672 koronavírus által okozott halálesetet jelentettek, ám ebben az időszakban 7 százalékkal, összesen mintegy 6900-al többen haltak meg, mint ami a több éves statisztikákból következne. Vagyis a hivatalos adatokból kimaradt a járvány miatti haláleseteknek nagyjából egyharmada. A jelenség, bár a gyanú meglehetősen elterjedt, nem feltétlenül szándékos vagy politikailag motivált és nem is egyedi. A magyarországival nagyságrendileg összemérhető "hiány" van például az USA, Spanyolország vagy Olaszország esetében. Kirívó ugyanakkor a lengyel statisztika, amely a várható feletti halálesetek kétharmadát hagyja magyarázat nélkül. Másrészt a Covid-19 okozta halálokat feltehetően „túljelentették” az Egyesült Királyságban, Németországban és Svédországban, ahol a statisztikából következőnél több végzetes koronavírus-esetről számoltak be.