Fidesz;ellenzék;vakcina;orosz vakcina;Sinopharm;

Dúl a vakcinacsata

Miközben az ellenzék keleti vakcinákkal szembeni fenntartásait "oltásellenességnek" állatja be a Fidesz, elzárkózik a jobbító szándékú ötletektől.

Folytatódott a kormány és ellenzék közötti perpatvar, miután szombaton közös nyilatkozatban kérték az ellenzéki pártok a kormánytól, hogy a jövőben legyen elegendő a háziorvosoktól kérni a védőoltást. Indoklásuk szerint a kötelező regisztráció nélkül gyorsabban és szélesebb körben lehetne beoltani mindenkit. A kabinet azonban mereven elzárkózik a javaslattól, Dömötör Csaba államtitkár a Facebook-oldalán arról írt, hogy „ellenzéki nyilak zúdulnak az oltási programra”. A vita parttalanságát mutatja, hogy bár az ellenzék a háziorvosokhoz irányítaná az oltásra jelentkezőket, Dömötör szerint a regisztráció eltörlése azt eredményezné, hogy a háziorvosok nem tudnák, kik kérik az oltást. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma pedig közleményben nevezte kétszínűnek, hogy a regisztráció eltörlését olyan politikusok is kérik, akik korábban már regisztráltak és kaptak oltást.

A vita akkor éleződött ki – miután különösen a DK a politikai nyomásra született hatósági engedélyezés miatt bírálta a kínai és az orosz szert –, hogy a Fidesz kampányt indított az „oltásellenes baloldal” ellen. Pénteken Orbán Viktor rádiónyilatkozatában, azt mondta, az „oltásellenességüket” bizonyítja, hogy idén „beadtak egy olyan határozati javaslatot, (...) törvényjavaslatot, amiben az volt benne, hogy a magyar parlament tiltsa be a kínai és az orosz vakcinát”. Ám a parlamenti beadványokat átnézve, nem találtunk ilyen előterjesztést. A DK, a Párbeszéd és az MSZP frakciója kérdésünkre jelezte: bár az ellenzék kezdeményezte január végén egy vizsgálóbizottság felállítását a vakcinák beszerzéséről, a „betiltás” fel sem merült. A beadvány szövegében utalás van arra, hogy az ellenzék az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinákat támogatna, de az is szerepel, hogy támogatják az oltásokat. Ezen felül a DK-s Arató Gergelynek (DK) volt törvényjavaslata, ami a szabad vakcinaválasztást szorgalmazta volna, azonban az sem szólt a keleti szerek betiltásáról. Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese a Népszavának nyilatkozva emlékeztetett, hogy bár Markus Söder bajor miniszterelnök bejelentését - miszerint ők is venni akarnak az orosz szerből - a vakcinabeszerzések igazolásaként mutatja be a Fidesz, a legfontosabbat nem említik. Csak akkor vásárolnak a bajorok, ha a Sputnyik V-t engedélyezi az Európai Gyógyszerügynökség (EMA).

Aggasztó fejleményekAz EMA vizsgálja a Szputnyik V vakcinát az úgynevezett “rolling review” keretében. Ez egy olyan eljárás, amelynek során a szakértők értékelik az oltóanyaggal kapcsolatos vizsgálatokból származó adatokat. Amikor az EMA úgy dönt, már elég információ áll a rendelkezésére, a gyártó benyújthatja az európai engedélyezésre szóló kérelmet. Thierry Breton, az oltóanyagok előállításáért felelős európai bizottsági munkacsoport vezetője szerint a Szputnyik európai engedélyezését követően még hónapoknak kell eltelniük, hogy beinduljon a gyártása. Az EMA vezetője március végén közölte, hogy tárgyalásokat folytatnak a kínai Sinopharm előállítójával is. Ugyanakkor mindkét vakcináról több kellemetlen hír is érkezett a napokban. Az Euobserver kiszivárogtatott dokumentumok alapján arról számolt be, hogy a Szputnyik használatát követően négyen meghaltak, hat embernél pedig súlyos komplikációk léptek fel Oroszországban és elhallgatott esetekről számolt be a New York Times is. A kínai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ vezetője az AP hírügynökség szerint pedig arról beszélt, hogy a Sinopharm és a Sinovac az mRNS-alapú vakcinákhoz hasonlítva nem ad olyan magas fokú védettséget, igaz, ezt lehet ellensúlyozni szerinte az adagolással. H. K.