Előfizetés

Senki sem kerülhet hátrányba a véleménye miatt

Népszava
Publikálás dátuma
2021.04.12. 22:17

Fotó: Népszava
Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) elnöke szerint senkit sem érhet hátrányos megkülönböztetés a véleménye miatt. "Tudomásul kell venni, hogy minden közösségben, a munkahelyeken és a sportegyesületeknél is, világnézeti és értékrendbeli kérdésekben eltérő vélemények léteznek. Ha ezek nem kirekesztők, rasszisták, akkor ezekkel együtt kell tudni élni, el kell fogadni, hogy az emberek különbözőképpen gondolkoznak. A véleménye miatt senki nem kerülhet hátrányba – ez egyaránt igaz Gulácsi Péterre és Petry Zsoltra is – mondta a sportvezető az MLSZ hivatalos honlapján. – Meggyőződésem, hogy a magyar válogatott teljesítményét és egységét nem fogja befolyásolni ez a most kialakult vita. Nagyon remélem, hogy a jövőben a Gulácsi Pétert ért méltatlan támadások nem folytatódnak. Kérem a szurkolókat, hogy ahogy eddig, ezután is egységesen álljanak a válogatott mögött. A játékosoktól pedig azt várom el, hogy a válogatott minél sikeresebb Európa-bajnoki szereplésére koncentráljanak. Petry Zsolt hétfőn a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak azt mondta, nem az jelent meg a Magyar Nemzetben, amit ő nyilatkozott. A magyar napilap is reagált, azt írta, két mondatot vettek ki az interjúból, ennek is szerkesztési okai voltak. A Hertha BSC azután vált meg kapusedzőjétől, hogy a napilapban megjelent interjúban Petry azt mondta, az Európába érkező menekültek bűnözők. A berlini klub a sokszínűségi charta aláírójaként elkötelezett a kirekesztés, gyűlölet, mások származás, bőrszín, vallás, nemi identitás szerinti megkülönböztetése elleni harcban.

Törölnék vagy elhalasztanák az olimpiát

Népszava
Publikálás dátuma
2021.04.12. 19:38
Az olimpiai láng átadása FOTÓ: Getty Images
A japánok 72 százaléka a koronavírus-járvány újabb hullámától való félelme miatt azt szeretné, ha törölnék az idén nyárra halasztott tokiói olimpiát, vagy ismét módosítanák az időpontját – derült ki a Kyodo japán hírügynökség hétfői felméréséből.
A megkérdezettek 39,2 százaléka a törlés, 32,8 százaléka az újabb halasztás mellett foglalt állást. Csupán 24 százalék gondolja úgy, hogy idén nyáron kellene megrendezni az olimpiát és a paralimpiát a japán fővárosban. Az Egészségügyi, Munkaügyi és Népjóléti Minisztérium adatai szerint a japán lakosságnak mindössze 0,4 százaléka kapta meg a második oltást múlt péntekig, és körülbelül 1.1 millióan – nagyrészt egészségügyi dolgozók – kapták meg legalább az első vakcinadózist. A 65 év felettiek oltása csak hétfőn kezdődött – az országban eddig egyedül jóváhagyott Pfizer/BioNTech oltóanyaggal –, szakértők szerint azonban a fiatalabb korosztályok beoltása még hónapokig elhúzódhat. A fővárosban és két másik prefektúrában, Okinaván és Kiotóban hétfőn életbe léptek a vírus új variánsainak megfékezésére hozott vészhelyzeti intézkedések, a többi között korlátozzák az éttermek és bárok nyitvatartási idejét. A tömegrendezvények résztvevőinek számát ötezerben maximálták. A koronavírus-járvány miatt tavalyról idén nyárra halasztott olimpia a tervek szerint július 23-án kezdődik és augusztus 8-án zárul, a paralimpiát pedig augusztus 24. és szeptember 5. között rendezik  

300 szobás karantén

Az olimpia és paralimpia szervezői azt tervezik, hogy kibérelnek egy 300 szobás szállodát azon sportolók és stábtagok részére, akik megfertőződnek a koronavírussal a japán fővárosban. A hotel csupán néhány kilométerre található az olimpiai falutól. A létesítményben – amelynek bérlése több százmillió jenbe kerül – azokat helyezik el és kezelik, akik csak enyhe tüneteket produkálnak, vagy tünetmentesek, tehát nem szorulnak kórházi ellátásra. A karanténkötelezettség tíz napig tart majd.

Budapest a rendező város, de a kormány kizárja a labdarúgó Eb szervezéséből

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.12. 18:33

Fotó: Huszár Dávid / Népszava
Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes szerint a kabinet és az MLSZ veszélyeztetheti a fővárosiak, az ide érkező külföldiek biztonságát is.
Nem egyeztetett a kormány a fővárossal a 2021. évi labdarúgó Európa-bajnokság budapesti mérkőzéseivel kapcsolatban, a fővárosnak rendezői szerepköre ellenére sincsenek olyan jogosítványai, melyek lehetőséget adnának a beavatkozásra – derült ki Gy. Németh Erzsébet Facebook-bejegyzéséből. A főpolgármester-helyettes közölte: 
„Igazolódni látszanak azok baljós feltételezések, melyek szerint az aggasztó járványhelyzet és a szakmai javaslatok ellenére a kormány azért tervez nyitást és lazítást, hogy az Európa-bajnokságot a fővárosban rendezze meg.”

A főpolgármester-helyettes kiemelte, hogy ők csak az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) hivatalos bejelentéséből értesültek, hogy a 2021-es Európa-bajnokságban fővárosunk a 12 város közül az egyetlen, amely telt házas mérkőzéseket tervez. – Április első napjaiban hivatalos levélben kerestem meg Vági Mártont, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) főtitkárát, hogy közös gondolkodást kezdeményezzek – tette hozzá.  Szerinte a nélkülük hozott döntésekért, azért, hogy a mérkőzéseket milyen módon, mekkora befogadással és milyen nézői beengedésekkel rendezik meg, teljes mértékben az MLSZ és a kormány felelőssége.
„Közös érdeknek kell tekintenünk a fővárosiak, a főváros és az ide érkező külföldiek biztonságát. Ezért várjuk a kormány tájékoztatását, hogy milyen speciális technikák alkalmazását javasolja az egészségügyi protokoll szurkolókkal való megismertetésére és betartatására telt házas meccsek esetén, hogyan kíván együttműködni a fővárossal a felkészülésben”

– mondta Gy. Németh Erzsébet.

A Népszava vasárnapi összeállítása szerint teltház esetén, ha a Puskás Arénában minden ülőhely foglalt, összesen 68 ezer ember élete és egészsége lenne veszélyben minden találkozón, mert nincs lehetőség annak ellenőrzésére, hogy tényleg csak azok mennek-e be a mérkőzésre, akik nem tudnak másokat megfertőzni és a távolságtartás sem oldható meg. (Képünkön a másik, szurkolók nélküli véglet a tavaly novemberi Magyarország-Szerbia Nemzetek Ligája-csoportmérkőzésen)