Előfizetés

Tovább éleződött az orosz-ukrán feszültség

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.04.13. 17:47

Fotó: STR / AFP
Moszkvának nem tetszik, hogy a NATO Kijev oldalán száll be a konfliktusba.
Hadfelszerelés-szállítmányaik növelésével a NATO-országok puskaporos hordóvá változtatják Ukrajnát

- jelentette ki Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes kedden újságíróknak. Hozzátette, Moszkva ismételten nyomatékosítja, hogy az Ukrajna függetlenségének, szuverenitásának és területi épségének megvédéséről demagóg módon értekező NATO-országoknak inkább amiatt kellene aggódniuk, hogy hogyan lehetne megfékezni kijevi klienseik harcias szellemét, és hogyan lehetne elérni a minszki intézkedéscsomag végrehajtását. A diplomata hangsúlyozta: Oroszország mindent megtesz annak érdekében, hogy szavatolja a saját és állampolgárai biztonságát, ha kiéleződik a konfliktus Ukrajnában, amiért szerinte Kijevet és nyugati "kurátorait" terheli a felelősség. Provokációnak minősítette, hogy az Egyesült Államok hadihajókat vezényelt a Fekete-tengerre, a bázisaiktól több ezer kilométerre. Azt mondta, a kísérlet, hogy Washington Oroszország idegein játsszon, nem fog eredményre vezetni. 
Szergej Rjabkov
Fotó: THOMAS PETER
"Az amerikai hadihajóknak semmi dolguk sincs partjaink közelében. Ezek provokatív lépések"

- fogalmazott a helyettes tárcavezető. Figyelmeztette Washingtont, hogy hajóit saját érdekében tartsa távol a Krímtől és a fekete-tengeri orosz partvidéktől. Elmondta, hogy Oroszországban aggodalmat kelt a határai mentén létrejött amerikai biológiai laboratóriumhálózat tevékenysége is. Az orosz déli katonai körzet hétfőn ismételten bejelentést tett arról, hogy a Kaszpi Flottilla 15 hadihajója a Volga-Don-csatornán át a Fekete-tengerre tart, hogy ott hadgyakorlaton vegyen részt. Szergej Sojgu védelmi miniszter kedden Szeveremorszkban arról beszélt, hogy "a NATO fenyegető katonai tevékenységére válaszul" tartott nagyszabású hadgyakorlatok bebizonyították, a fegyveres erők képesek szavatolni Oroszország biztonságát. Elmondta, hogy három hét alatt két hadsereget és három légideszantegységet dobtak át az ország nyugati határaihoz. Közölte, hogy a manőverek két hét múlva fejeződnek be. Sojgu külön kitért az Északi Flotta képességei megerősítésének fontosságára is. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő újságíróknak kijelentette, a Kreml az elmúlt napokban nem kapott arra vonatkozó kérést Kijevtől, hogy Vlagyimir Putyin orosz és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök folytasson telefonbeszélgetést egymással. Ugyanakkor nem zárta ki annak lehetőségét, hogy az igény diplomáciai csatornákon keresztül még nem érkezett meg. Korábban a Reuters hírügynökség Julija Mendelre, Zelenszkij sajtótitkárára hivatkozva azt írta, hogy ukrán részről kezdeményezés történt a párbeszédre. 
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter sajtótájékoztatója
Fotó: FRANCISCO SECO / AFP/AP
Moszkva a konfliktus kezdete óta azt az álláspontot vallja, hogy Kijevnek nem vele, hanem a kelt-ukrajnai orosz ajkú szakadárokkal kellene tárgyalnia a rendezésről.

Marija Zaharova külügyi szóvivő keddi Facebook-bejegyzésében arra hívta fel a figyelmet, hogy a CNN honlapján ukrán tankokról készített fotóval illusztrálta azt az állítását, miszerint Oroszország háborúra készül. A diplomata egyebek között "dezinformáció terjesztésével" és "a liberalizmus diadala érdekében folytatott ideológiai küzdelemmel" vádolta az amerikai hírtelevíziót. A bírálat nyomán a CNN a képet egy olyannal cserélte fel, amely a repeszálló mellényt viselő Zelenszkij elnökről készült.

Lövöldözés volt egy amerikai középiskolában

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.13. 16:07

Fotó: AFP
Az elkövetőt a helyszínen lelőtték, egy rendőr megsebesült.
Egy diák lövöldözni kezdett egy Tennessee államban található középiskolában. Az eset során egy civil személy meghalt, egy rendőr pedig megsérült

- közölte a helyi hatóság. Mint az az ABC News beszámolójából kiderült, a rendőrségre egy vészhívás érkezett, mely szerint valakit fegyverrel láttak az épületben sétálni. A rendőrök azonnal a helyszínre siettek, kiérkezésükkor a gyanúsított - az iskola egyik tanulója - a mosdóban tartózkodott. Felszólították, hogy jöjjön ki onnan, de ennek nem tett eleget, inkább tüzet nyitott - az egyik lövése el is találta az egyik rendőrt. Másikuk erre válaszul azonnal cselekedett, s lelőtte a támadót, aki a helyszínen meghalt. A rendőrség az eset után bejelentette: az ügyet kivizsgálják, így megnézik a térfigyelők felvételeit és a rendőrök testkameráit is. A nyomozók egyelőre nem árulták el, hogy a gyanúsított milyen típusú fegyvert használt.

Medve ölt meg egy kocogó férfit a román üdülőhely közelében

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.13. 13:24
Képünk illusztráció
Fotó: MICHEL GUNTHER / AFP
Prahova megyében idén ez már a negyedik medvetámadás volt.
Kocogni indult vasárnap egy 39 éves férfi Romániában, de valószínűleg egy medve rátámadt. A férfi holttestét másnap találták meg – írja a Főtér. Az eset a népszerű Prahova megyei üdülőhely, Azuga mellett történt. A férfi édesapja hétfőn reggel értesítette a rendőrséget arról, hogy eltűnt a fia. A hatóságok több tucatnyi emberrel és keresőkutyákkal eredtek a nyomába, de egész nap hiába keresték. Végül aztán hétfőn este rábukkantak a holttestére.
A hegyimentők és a Prahova megyei rendőrség egybehangzó közlése szerint a test állapotából arra lehet következtetni, hogy egy nagyvad – minden bizonnyal medve – támadta meg és végzett vele.

A holttestet a megyei igazságügyi orvostani intézetbe szállították, hogy a boncolás is megerősítse a feltételezést. A portál azt írja, hogy az utóbbi időben egyre több beszámoló érkezik arról, hogy a medvék emberekre támadnak. A megyében idén ez már a negyedik medvetámadás volt.