regisztráció;COVID-19;újranyitás;

2021-04-15 08:06:39

Ipsos: Javult ugyan a magyarok oltási kedve, de sokan óvakodnak a regisztrációtól

A magyarok több mint fele úgy gondolja, hogy augusztusig véget érnek a korlátozások hazánkban.

Miközben egyre többen szeretnének oltást kapni a koronavírus ellen, addig a regisztráció nem éppen vonzó az oltáspárti fiatalok számára - derült ki az Ipsos legfrissebb felméréséből. Eszerint a magyar lakosság egyre jobban nyit a védőoltások irányába, az áprilisban mért vakcinációs hajlandóság minden korábbinál magasabb, ezzel szemben az ellenzők és bizonytalanok tábora egyaránt csökkent. Jelenleg 58 százalékos az oltáspártiak aránya, szemben a körülbelül egyharmadnyi ellenzővel. Az 1992 után született lakosság 42 százaléka kéri a vakcinát (ez 7 százalék-pontos növekedés februárhoz képest), de 52 százalékos többség továbbra is ellenzi azt. A bizonytalanok aránya a többi korcsoport átlagának megfelelő.

Érdekes eredményt mutatott a magyarok regisztrációról való gondolkodása. A felmérésből kiderült, hogy a 18-39 évesek mindössze negyede regisztrált oltásra (24 százalék), és a fiatal oltáspártiak körében is csak 57 százalék volt hajlandó megadni az adatait az online regisztrációs felületen (szemben a 75 százalékos teljes lakossági átlaggal). Ezzel szemben a 60 év felettiek 72 százaléka szeretne oltást kapni (vagy már kapott legalább egyet), és körükben 87 százalék jelezte is ilyen szándékát a hivatalos weboldalon.

Az Ipsos kutatása arra is rámutatott, hogy a magyar lakosság 57 százaléka úgy véli, hogy augusztusig véget érnek a korlátozások hazánkban, és minden visszatér a korábbi rendbe, míg májusi nyitásra mindössze 21 százalék számít. A kérdés megosztónak bizonyult, körülbelül egyötödnyi tábor (18 százalék) nem tudta megtippelni a nyitás dátumát, 8 százalék szerint pedig soha nem áll vissza a korábbi állapot, maradnak bizonyos szintű korlátozások. A lakossági várakozásokat összegezve a teljes nyitás legvalószínűbb dátumának június tűnik honfitársaink számára. A legoptimistább lakossági szegmens a 40-49 éveseké volt, akik közül minden negyedik lakos két hónapon belüli nyitást vár, 44 százalékuk pedig három hónapon belül tudja elképzelni a korlátozások teljes eltörlését.