Előfizetés

Meghaladta a 140 milliót a világ koronavírus-fertőzöttjeinek a száma

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.04.18. 09:01

Fotó: MIGUEL SCHINCARIOL / AFP
A vasárnap reggeli adatok szerint a halálos áldozatok száma 3 009 025, míg a gyógyultaké 80 043 779.
A világon 140 448 459 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 3 009 025, a gyógyultaké 80 043 779 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint vasárnap reggeli adatai szerint. Egy nappal korábban 139 956 535 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 2 999 479 volt. Az adatok óránként változnak, ezért a cikkünk írásakor érvényes számokat közöljük. Eszerint a fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők úgy vélik, a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek. A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 nevű betegség az Egyesült Államokat sújtja a leginkább, ahol 31 627 701 fertőzött volt eddig a napig, és 566 893-an haltak meg. Indiában 14 526 609 fertőzöttet, 175 649 halálos áldozatot és 17 671 220 gyógyultat jegyeztek fel. Brazíliában 13 900 091 fertőzöttről, 371 678 halálos áldozatról és 12 212 890 gyógyultról tudni. Franciaországban 5 321 176 fertőzöttet és 100 752 halálos áldozatot regisztráltak. Oroszországban 4 640 537-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 103 451-re, a gyógyultaké pedig 4 270 234-re emelkedett. Az Egyesült Királyságban 4 401 176 fő a fertőzöttek száma, és 127 508-an haltak meg a betegségben. Törökországban 4 212 645 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos közlés szerint 35 608. Olaszországban 3 857 443 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatoké 116 676, és 3 235 459-en gyógyultak fel a Covid-19-ből. Spanyolországban 3 407 283 fertőzöttet és 76 981 halálos áldozatot regisztráltak. Németországban 3 154 305 a fertőzöttek száma, 79 971 a halottaké, 2 775 520-an meggyógyultak. Argentínában 2 677 477 a fertőzöttek és 59 164 a halottak száma. Lengyelországban 2 675 874 fertőzöttet, 61 825 halálesetet és 2 285 221 gyógyultat tartanak nyilván. Kolumbiában 2 636 076 fertőzöttet és 67 931 halálos áldozatot tartanak nyilván. Mexikóban 2 304 096 az igazolt vírusbetegek és 212 228 a halottak száma. Iránban 2 215 445 fertőzöttet, 66 327 halálesetet és 1 772 688 gyógyultat regisztráltak. Ukrajnában 1 989 160 fertőzöttet, 41 278 halálos áldozatot és 1 524 711 gyógyultat tartanak számon. Kínában (Hongkong és Makaó nélkül) 102 201 fertőzéses esetet tartottak nyilván, valamint 4845 halálos áldozatot és 96 855 gyógyultat.

Navalnij bármelyik percben meghalhat

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.04.18. 08:48

Fotó: PAUL ZINKEN / AFP
Egyik orvosa szerint az éhségsztrájkoló orosz ellenzéki politikus egészségi állapota rohamosan romlik.
A börtönbe zárt Alekszej Navalnij káliumszintje vészesen magas, ami szívleálláshoz vezethet, megemelkedett kreatininszintje pedig veseproblémákról árulkodik, és bármelyik percben meghalhat – közölte szombaton Jaroszlav Asihmin, a 44 éves orosz ellenzéki politikus egyik orvosa a Navalnij családjától kapott  vizsgálati eredményekre hivatkozva. Anasztaszija Vasziljeva, a Navalnij által támogatott orvosszervezet vezetője ehhez hozzátette, szerinte azonnali beavatkozásra van szükség. Navalnij kezdetben hátfájásra panaszkodott, és azt mondta, kezdi nem érezni a lábait, ezért azt kérte, hogy saját orvosai vizsgálhassák meg, amit az orosz hatóságok megtagadtak. A politikus ezért éhségsztrájkba kezdett. A Vlagyimir Putyin elnök hangos bírálójának számító Navalnijt januárban vették őrizetbe, amikor visszatért Németországból, ahol mérgezés miatt kezelték. A politikus szerint a kormány próbálta meg idegméreggel megölni, de ezt a Kreml következetesen tagadja. Az ellenzéki politikusnak két és fél évet kell börtönben töltenie, mert korábban csalás miatt ítélték felfüggesztett büntetésre, de megszegte a próbára bocsátás feltételeit. Navalnij már az eredeti ítéletet is politikailag motiváltnak nevezte.

Ismert nemzetközi személyiségek követelnek orvosi kezelést Putyintól

Nádas Péter Kossuth-díjas magyar író, drámaíró, esszéista, J.K. Rowling, a Harry Potter-könyvek szerzője, Herta Müller, Louise Glück és Szvjatlana Alekszijevics Nobel-díjas írók – csak pár név azok közül, akik nyílt levélben fordultak Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz, orvosi kezelést követelve a büntetőtáborba zárt Alekszej Navalnij számára. "Orosz állampolgárként Navalnijnak joga van ahhoz, hogy egy általa választott orvos megvizsgálja és kezelje. Felszólítjuk önt, elnök úr, gondoskodjon arról, hogy Navalnij haladéktalanul egészségi ellátásban és kezelésben részesüljön, amire sürgős szüksége van és ami az orosz jog alapján megilleti. Mint Oroszország választott elnökének és a törvények őrének az ön feladata ezt megtenni " – áll a felhívásban, amelyet összesen több mint hetvenen írtak alá, s amelyet több európai lap, köztük a Le Monde is közzé tett.

Szabad szemmel: Orbán előbb megrepesztette a magyar jogállamot, majd a réseket magával töltötte ki

Szelestey Lajos
Publikálás dátuma
2021.04.18. 08:28

Ezúttal a svájci köztévé vette napirendre a magyar jogállam orbáni átformálását.
SRF A svájci köztévé szerint a magyar kormány visszaél hatalmával, amikor milliárdos nagyságrendben viszi ki az állami vagyont olyan magánalapítványokba, amelyek vezetői többnyire a kormányfő politikai csókosai. Az ellenzék szerint a Fidesz ily módon igyekszik felkészülni arra az esetre, ha vereséget szenved a jövő tavaszi választáson. A felvezetés kiemeli, hogy Magyarország ránézésre demokrácia, a jogállamon azonban egyre több repedés mutatkozik, mivel a Fidesz folyamatosan növelni kívánja hatalmát. A riportfilm azzal indít, hogy gazdát cserél a többi közt a Gödöllői kastély, az Óbudai sziget, miután egyre-másra születnek a kormányhatározatok az állami vagyon kihelyezéséről. Két nap múlva lesz meg az a parlamenti határozat, amely szentesíti az átszámítva 3 milliárd svájci frank értékű tulajdon elajándékozását. Az ellenzék fel van háborodva. Az MSZP-s Szakács László szerint Orbán Viktor a vagyon kimentését életbiztosításnak tekinti arra az esetre, ha alulmarad az urnáknál. Hanák Gábor az LMP-től arról beszélt, hogy továbbra is a miniszterelnök akar rendelkezni ezzel a tulajdonnal. Gergely Márton, a HVG főszerkesztő-helyettese példátlannak minősítette az eljárást, kiemelve, hogy a kormányfő párhuzamos államot próbál létrehozni, mert ki óhajtja küszöbölni, hogy az esetleges hatalomváltás bármi kockázatot jelentsen számára. Több új alap is az egyetemek privatizálására szolgál, miután elűzték a CEU-t. A többi felsőoktatási intézménynél a döntőt szót a hatalom barátai kapták, kapják meg. Az anyagi alapot MOL- és Richter-részvények adják hozzá. A Transparency International jogi igazgatója, Ligeti Miklós teljesen értelmetlennek, ugyanakkor törvénytelennek minősíti a folyamatot. De a lényeg, hogy győzelme esetén az ellenzék ne tudja visszaszerezni az elidegenített állami vagyont. Hiszen a kuratóriumok tagjait nem lehet leváltani, kinevezésük életük végéig szól. A vádakra sem a kormány, sem a Fidesz nem kívánt válaszolni. De már arról az oldalról is mind többen kifogásolják ezt a megoldást. Gergely Márton úgy értékelte, hogy az ország fordulóponthoz érkezett, mert Orbán minden eszközzel igyekszik döntéseit visszafordíthatatlanná tenni. Amihez a svájci tévé azt teszi hozzá, hogy ha mindezt látná, alighanem forogna a sírjában Sissi, aki egykor igen sokszor megfordult a Gödöllői kastélyban.
Spiegel A német védelmi miniszter kijelentette, hogy Oroszország konkrétan és közvetlenül fenyegeti Európát. Kramp-Karrenbauer a kormányzó CDU-hoz kapcsolódó Adenauer-alapítvány hagyományos Königsbronni fórumán, on-line fejtette ki véleményét. Mint mondta, a csapatátcsoportosítások, a gyilkos merényletek, a számítógépes támadások az orosz hadviselés részét képezik és mindez biztonsági aggályokat kelt a földrészen, így Németországban is. Azzal vádolta meg Moszkvát, hogy az titokban olyan rakétákat helyezett el a kalinyingrádi exklávéban, amelyek 500 kilométeres hatótávolságuk révén minden további nélkül el tudják érni a német területeket. Egyébként a Kreml 3 éve, hosszas titkolózás után el is ismerte a Iszkander-rakéták rendszerbe állítását. A német miniszter provokációnak nevezte, hogy Moszkva csapatokat küldött az ukrán határra. Egyben dicsérte, hogy Kijev higgadtan reagált a kihívásra. Azzal érvelt, hogy nem szabad felülni az orosz húzásnak, amely mindenre alkalmas, csak bizalomteremtésre nem. Egyben azzal vádolta Oroszországot, hogy az mind inkább a Nyugat illiberális, antidemokratikus ellenpólusakét határozza meg magát. Ennek a felfogásnak rendeli alá a politika más területeit is. Eszközei közé tartozik a burkolt és nyílt politikai befolyásolás, valamint a közvetett és közvetlen katonai szerepvállalás is.
Reuters A cseh ipari miniszter azt közölte: egyáltalán nem kizárt, hogy Oroszország nem pályázhat a Dukovany atomerőmű új reaktorának megépítésére, miután a Babis-kormány kiutasította a prágai orosz nagykövetség 18 munkatársát. Azért kellett távozniuk, mert a vizsgálat szerint Moszkva állt annak a robbantásnak a hátterében, amely hét éve, egy cseh lőszerraktárban pusztított. Havlicek szerint ha helytállóak a megállapítások, akkor ez nem maradhat következmények nélkül. Idáig egyébként azt mondta, hogy a verseny érdekében minél több jelentkezőt meg kell hívni. A versenytárgyalás várhatóan az év végén, az októberi választások után nyílik meg, eddig az amerikai Westinghouse, a francia EdF és egy dél-koreai cég jelezte, hogy indulni kíván. A beruházás értéke legalább 6 milliárd euro. A cseh elhárítás egyébként évek óta figyelmeztet arra a veszélyre, amit Oroszország és Kína jelent. Az ellenzék egyetért az értékeléssel.
Neue Kronen Zeitung Az osztrák külügyminiszter védelmébe vette, hogy kancellárja egymillió Szputnyik V megvásárlásáról tárgyal Oroszországgal. Schallenberg helyesnek nevezte, hogy az EU a vakcinák közös beszerzését irányozta elő, ám a politikus emellett lát módot arra, hogy a kormányok külön is felvegyék a kapcsolatot olyan gyártókkal, amelyek nem részesei a közös stratégiának. Jelezte ugyanakkor, hogy Ausztria fontos tartja az európai engedélyt az ilyen készítmények esetében, de a polgárok egészségénél nem játszhatnak szerepet geopolitikai megfontolások. Az antitestek ugyanis nem igazodnak ilyen szempontokhoz. Kurz nemrégiben arról beszélt, hogy nagy lökést adna az osztrák oltási kampánynak az orosz szállítmány. Ám mivel Schallenberg most kifejtette, hogy nem elegendő, ha az oltóanyag hatékony és biztonságos, hanem a forgalmazására rá kell bólintania az EU gyógyszerfelügyeletének is, inkább az látszik valószínűnek, hogy Bécs – Magyarországtól eltérően – nem vállalkozik nemzeti külön útra, bár ezzel együtt nem kizárt a lehetőség.
Die Presse Bulgária ugyan négy másik országgal együtt kiharcolta, hogy az eredetileg tervezettnél több oltóanyagot kapjon az uniótól, csakhogy a szert egyelőre nem a nyugdíjasoknak, krónikus betegeknek és más rizikócsoportok tagjainak adja be, hanem politikusoknak, bankároknak, vállalati vezetőknek és fiatal számítógépes szakembereknek. Pedig a miniszterelnök, aki a balul sikeredett választások után immár csupán ügyvezetőként látja el hivatalát, annak idején nagyon fel volt háborodva, amikor úgy ítélte meg, hogy Szófia a rövidebbet húzza a szerek elosztásánál. Sűrűn emlegette a szolidaritást, ám éppen ezt a szolidaritást nem tapasztalni, amikor arról van szó, hogy kik kapják meg először a védelmet jelentő készítményeket. Az oltási stratégia első helyre tette az orvosokat, ápolókat, de a nyugdíjasok és az egyéb, igencsak rászorultak már akkor is csupán a 4. csoportban szerepeltek. Nem beszélve a romákról, akikről köztudott, milyen körülmények között élnek. Majd visszaütött, hogy a bolgár vezetés az olcsó AstraZeneca mellett kardoskodott, viszont lemondott a neki járó Pfizer-kontingensről. Ám hamar kiderült, hogy a svéd-brit cég nem tud eleget szállítani. Ezt a helyzetet még csak-csak áthidalta az uniós partnerek pótlólagos felajánlása, de az oltást rosszul és átláthatatlanul szervezték meg a bolgár hatóságok. Úgy hogy csupán a lakosság 7 százaléka van túl legalább az első adagon, miközben az uniós átlag 16,6 százalék.
Yahoo/AP Lemondott az auschwitzi emlékmúzeum tanácsadó bizottságának három tagja, mivel a kulturális miniszter a testület tagjává nevezte ki Beata Szydlo volt kormányfőt, EP-képviselőt, a hatalmon lévő Jog és Igazságosság prominens tagját. A vihar láttán a tárcavezető azzal érvelt, hogy nem szabad politikát belevinni a kérdésbe, illetve hogy az új tisztségviselő néprajzot és történelmet végzett, azon kívül családja jó ideje azon a környéken él. Az egyik tiltakozó, Stanislaw Krajewski filozófus ezzel szemben rámutatott, hogy a PiS avatkozik bele egy olyan ügybe, amelyben a politikának nem volna keresnivalója. Hiszen a szakértői tanácsban még soha egyetlen politikus sem kapott helyet. Azon kívül – tette hozzá – az is a távozásra ösztönzi, hogy látja, mit művel a populista-nacionalista kormány, és ő azzal semmilyen formában nem kíván közösséget vállalni. A hírügynökség emlékeztet arra, hogy Kaczynski minden lehetséges módon igyekszik népszerűsíteni a történelem hazafias olvasatát. Így Krajewski attól tart, hogy ennek a törekvésnek áldozatul esik az Auschwitzi emlékmúzeum felfogása is.