Előfizetés

Napi vírus: 197 elhunyt, 2680 új fertőzött

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.19. 09:09

Fotó: Balázs Attila / MTI
2680 új fertőzöttet találtak az utóbbi 24 órában, ezzel a járvány kezdete óta összesen 753 188 főre nőtt az azonosított fertőzöttek száma, írja a koronavirus.gov.hu. Elhunyt 197 többségében idős, krónikus beteg, így a járvány eddig 25381 halálos áldozatot követelt. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 458 212 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 269 595 fő. 8650 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1052-en vannak lélegeztetőgépen. A járvány harmadik hullámának tetőzése érzékelhető, de a brit vírusmutáns továbbra is ezreket fertőz, ezért a védelmi intézkedések betartása változatlanul fontos. Folyamatos az oltás, eddig 3 266 425 ember vette fel a vakcinát, közülük 1 391 381 már a második dózist is megkapta - immár bármely regisztráltnál bármikor csöröghet az oltásra hívó telefon. A fokozatos újraindítás részeként mától kinyithatnak az óvodák, az iskolák alsó tagozatai és a felnőttképzésben is lehetségessé válik a jelenléti oktatás, valamint a vizsgák megtartása. (A felső tagozatok és a középiskolák május 10-től térhetnek vissza a tantermi oktatáshoz.) A járvány megfékezése érdekében a kormány meghosszabbította a jelenleg is érvényben lévő védelmi intézkedéseket, tehát április 19. után is kötelező lesz a közterületeken a maszkviselés, a távolságtartás, valamint érvényben marad az este 10 órakor életbe lépő esti kijárási tilalom is.

Az EU pénzéből emelné az orvosok bérét a kormány, és kaphat Brüsszeltől választási ajándékot is

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.19. 08:54

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Immár hivatalos a mondás, hogy veszélyben a betegellátás, a jelenlegi feltételek mellett már nem tekinthető elégségesnek.
Az orvosok bérének rendezése jelentős költségvetési tétel: a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) büdzséje szerint az idén 293 milliárd forinttal nő a doktorok, ápolók, háziorvosok, fogorvosok és asszisztenseik fizetésére szánt kiadás, írja a g7.hu. Ez óriási összeg, hiszen az idénre várt költségvetési kiadások 1,8 százalékát teszi ki. Rövid távon azonban – ha az Európai Bizottság rábólint – mindez egy fillérjébe se kerül a magyar államnak. A Magyarország számára várhatóan 6800 milliárd forintnyi támogatást jelentő Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) tervében ugyanis az szerepel, hogy 300 milliárd forintot költene a kormányzat egészségügyi bérfejlesztésre. Azaz a Fidesz-kormányzat komoly ajándékot kaphat Brüsszeltől: a választások előtti évben áttételesen 300 milliárd forintnyi szabadon elkölthető forráshoz jut. Az orvosi bérnövekedéstől azt várja a kormányzat az EU-nak szánt összefoglaló szerint, hogy csökken az orvosok és általában az egészségügyi szakemberek hiánya. A kormányzat a dokumentumban végső soron eddigi munkáját kritizálja, és lesújtó képet fest a magyar egészségügy helyzetéről. Ahogy az anyagban szerel: a betegek közvetlen ellátásában résztvevők száma a külföldi lehetőségek és a magánellátás megerősödésének elszívó hatása, a pályát elhagyók nagy száma, illetve a pályát kevesebben választók miatt mostanra már nem tekinthető elégségesnek a biztonságos betegellátás biztosításához.
Fotó: JOHANNA GERON / AFP

Játsszon Orbán Viktort!

Szerző
Frissítve: 2021.04.19. 08:29
Kísérletezgessen ön is, hogyan kezelné a járványt - és azonnal megnézheti, milyen eredménnyel járnak döntései.
Miniszterelnöknek lenni nem könnyű – vészhelyzet esetén különösen nem. Bitang nehéz döntéseket vont saját hatáskörébe Orbán Viktor, például azt kell kiokoskodnia, hogy több százezer családot lökjön a szegénységbe az üzemek bezárásával, vagy több ezer ember életét tegye kockára azzal – hogy a gazdaság életben tartása érdekében – újra nyitja az óvodákat, általános iskolák alsó tagozatait. És mindezt megkavarja, hogy még idén futball EB, jövőre pedig választás lesz.

Ezt szokták bulváros egyszerűséggel „a lazítani vagy mégsem”-dilemmaként leírni. Megeshet, hogy a miniszterelnök fejében van egy mesterterv. De kívülről ötletelésnek tűnik az, amit a kormány járványkezelés címén tesz. Példának okáért szinte az utolsó pillanatig lebegtette a minisztérium, hogy hogy akkor hétfőn kinyitnak-e az óvodák, iskolák, vagy sem. Túlélés szempontjából nem kérdés, mi a helyes, de akkor is: családok százezreinek kell napok alatt újraszervezni az életét. A politikai túlélés szempontjából a szigorú zárás fenntartása, és a kötelező oltás viszont nem célravezető, a kormánypárti szavazótábor mintegy fele elutasítja a korlátozásokat és a vakcinát egyaránt. Mégis: bármilyen bonyolultnak is tűnik a járványképlet, pár változó segítségével egyszerűen leírható. Csak egyetlen dologgal kell tisztában lenni: kinek mi fontos – újraválasztás, emberélet, válságminimalizálás. Íme, itt a személyre szóló vírusterepasztala, próbálja ki: hány halottat vállalna be a minél korábbi nyitásért.

A szimulátor működése

  • A csúszkák segítségével modellezheti, miképp kezelné a járványt. Lehet a totális szigor híve (minden zárva van, és mindenki köteles a jobb védelmet nyújtó FFP maszkot viselni. És lehet halálosan laza, menedzselheti úgy az életet, mintha nem pusztítana a vírus.
  • Az "új kísérlet" gombra kattintva végig kísérheti, hogy az egy-egy beteget reprezentáló négy piros pont hogyan terjeszti el a kórt az adott populációban.
  • A végeredmény azt mutatja, milyen gyorsan vagy lassan csengett le a járvány, és hány halálos áldozatot követelt.
Egy kísérlet nem kísérlet, úgyhogy senki ne lepődjön meg, ha két egymást követő próbálkozása során (azonos paraméterek mellett) nem ugyanaza az eredmény jön ki: a vírus sem produkál két ugyanolyan járványt, még azonos körülmények között sem. Viszont ha sokszor modellezi a terjedést ugyanazokkal a feltételekkel, akkor kiderül, hogy általánosságban mégiscsak közelítenek egymáshoz az eredmények. De hangsúlyozzuk, ez egy játék, nem egy tudományos modell. És csak remélni merjük, hogy Orbán Viktor nem  ezeket a csúszkákat húzogatja - és nem csak játéknak tekinti az egészet.

Szavazzon!

És itt mondhatja el arról a véleményét (illetve nézheti meg, hogy mit gondolnak mások), hogy ön szerint miképp alakul a kormányzati járványkezelés.