Előfizetés

Riporterek Határok Nélkül: Még rosszabb a magyar sajtószabadság helyzete

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.20. 12:01

Fotó: Béres Márton / Népszava
A 92. helyre csúsztunk le, így Moldova, Macedónia és Albánia is előttünk jár a nyilvánosság tekintetében.
Az Európai Unióban csupán Bulgária helyzete rosszabb: a Riporterek Határok Nélkül legfrissebb sajtószabadság-ranglistáján Magyarország három helyet rontva már csak kilencvenkettedik – írja a 24.hu. Egyben ismertetik a hazánkról készített jelentést is.
A lista alapján Moldovában, Macedóniában és Albániában is szabadabb a sajtó, mint Magyarországon. A jelentés szerint Orbán Viktor ürügyként használta a koronavírus-járványt, hogy még jobban kiterjessze uralmát a magyar média felett.

Megemlítik, hogy a járvány kitörésekor elfogadott új jogszabályok alapján „fenyegethettek”, és indíthattak eljárást álhírterjesztés címén újságírók ellen. Szintén tovább nehezítették a közérdekű adatokhoz való hozzáférést. A drónfelvételek készítésére vonatkozó törvénymódosítás ugyancsak szűkítette a sajtó mozgásterét, és sérült a média sokszínűsége is, amire példaként az Index és a Klubrádió ügyét hozzák fel. A rangsort Norvégia vezeti a finnek és a svédek előtt, az utolsó helyen Eritrea áll Észak-Koreát, Türkmenisztánt és Kínát megelőzve.

Von der Leyen a Jobbiknak: megvédjük a költségvetést

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.20. 10:46

Fotó: THIERRY MONASSE / Anadolu Agency / AFP
Orbánék a szolidaritási segélyre is rátehetik a kezüket, írta Jakab Péter és Gyöngyösi Márton az Európai Bizottság elnökének
Az Európai Bizottság többször is aggodalmának adott hangot a jogállamiság magyarországi tiszteletben tartásával, elsősorban az igazságszolgáltatás és a média függetlenségével, a közbeszerzési verseny javításának szükségességével és a korrupcióellenes keretrendszerrel kapcsolatban — áll abban a levélben, amelyet Ursula von der Leyen bizottsági elnök küldött Jakab Péternek. A német politikus arról is biztosítja a Jobbik elnökét, hogy az uniós büdzsé védelmét szolgáló jogállami feltételrendszert január 1-jétől alkalmazzák, de emellett minden rendelkezésre álló eszközt fel fognak használni a közösségi költségvetés hatékony védelme érdekében. “Ez magában foglalja az ellenőrzések elvégzését, pénzügyi korrekciók bevezetését, amikor a Bizottság hiányosságokat vagy szabálytalanságokat állapít meg, vagy vizsgálatok indítását csalás gyanúja esetén”. Jakab a Facebook-oldalán tette közzé, hogy Gyöngyösi Mártonnal, a Jobbik európai parlamenti képviselőjével a bizottsági elnökhöz fordultak, mert “alapos okkal feltételezik”, hogy az EU Szolidaritási Alapjából legutóbb Magyarországnak javasolt 40 millió eurós segélyre “Orbánék ráteszik a kezüket”. Ahogy levelükben fogalmaznak: “Hazánkban egy olyan kormány van hatalmon, amely az elmúlt években sorra hágta át valamennyi európai, demokratikus normát, a korrupciót pedig állami szintre emelte. Orbán a hatalmát a független média megszüntetése mellett a szólásszabadság korlátozására, az állami intézmények megszállására, a választási manipulációkra, az emberek politikai alapú megfélemlítésére és nem utolsó sorban az Európai Uniótól érkező források megcsapolására alapozza. A bizottság elnökének is tudnia kell, hogy a szűk, oligarchákból és politikai kegyencekből álló garnitúra nem véletlenül utasítja el az Európai Ügyészséghez való csatlakozást sem… Segítsenek abban, hogy támogatásaik valóban oda jussanak el, ahol azokra a legnagyobb szükség van – azokhoz a magyarokhoz, akik elvesztették megélhetésüket és a kormánytól semmiféle segítséget nem kaptak”. Az Európai Bizottság március 11-ikén egy csaknem 530 millió eurós támogatási csomagra tett javaslatot az EU Szolidaritási Alapjából. Az összegből 17 tagállam és három csatlakozásra váró nyugat-balkáni ország részesülne. Magyarország kerete 40 millió euró. A segély a koronavírus elleni küzdelmet segítené, egészségügyi védőfelszerelések, egyéni védőeszközök beszerzésére, a betegség terjedésének megelőzését, nyomon követését és megfékezését célzó közkiadásokra lehetne fordítani.

Napi adatok: 199 halálos áldozat, 1645 új fertőzött

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.20. 09:29

Fotó: Kiss Dániel / MTI
Meghaladta az 1,4 milliót azoknak a száma, akik már a második oltásukat is megkapták.
Kedd reggelre 1645 új fertőzöttet regisztráltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 754 833-ra nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 199 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 25 580-ra emelkedett – írja a kormányzati tájékoztatóoldal. A gyógyultak száma 461 181, míg az aktív fertőzötteké 268 072-re csökkent. Jelenleg 8602 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 980-an vannak lélegeztetőgépen. 
Kiemelték, a beoltottak száma meghaladta 3 317 052-t, közülük 1 400 703-an már a második oltásukat is megkapták. A vakcinainfo.gov.hu oldalon regisztráltak száma több mint 4 millió 326 ezer, akiknek 69 százaléka már megkapta az oltást. – Most már bármely regisztráltnál csöröghet az oltásra hívó telefon. Ma újabb vakcinaszállítmányok érkeznek – tették hozzá. (Képünkön a szedresi általános iskolában kialakított oltópont, ahol katonaorvosok is beadhatják a vakcinát)