Előfizetés

Keddtől megszűnik a látogatási tilalom a gyermekvédelmi intézményekben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.20. 13:38

Fotó: Népszava
A hírt az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára a Facebook-oldalán közölte.
Fülöp Attila bejegyzése szerint némi korlátozással ismét személyesen lehet tartani a kapcsolatot, a gyermekek és fiatalok pedig újra a házirend szerint mehetnek kimenőre. A koronavírus-járvány miatt azonban több óvintézkedés továbbra is érvényben marad a gyermekek és az ott dolgozók védelmében - írta. Az államtitkár beszámolt arról is, hogy kedden Szegeden bekapcsolódott a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató online szakmai értekezletébe, amelyen a szervezet csaknem 170 gyermekvédelmi szakemberével többi között a területen dolgozók áldozatos helytállásáról is beszélgettek.

Müller Cecília: A védőoltások hatására csökkenek a járványügyi adatok

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.20. 13:35

Fotó: Rosta Tibor / MTI
A szennyvízadatok azonban arra figyelmeztetnek, hogy hazánk északi területein tovább tarthat a járvány, mint keleten.
A platózást követően enyhe csökkenésnek vagyunk tanúi – közölte Müller Cecília az operatív törzs keddi tájékoztatóján. Az országos tisztifőorvos ismertette a kormányzati tájékoztatóoldalon olvasható reggeli járványügyi adatokat. Kiemelte az új fertőzöttek jelentősen csökkenő számát, de megjegyezte: még mindig sokan vannak kórházban és lélegeztetőgépen is. Éppen ezért a szakember óvatosságra, az előírások betartására figyelmeztet mindenkit. Mint ismertette:
„Kicsit mozog a koronavírus szennyvízben kimutatott koncentrációja Miskolcon enyhe emelkedés, Debrecenben viszont egyértelmű csökkenés tapasztalható.”

Szintén bizakodásra ad okot, mondta, hogy egyértelmű a csökkenés az új fertőzöttek számában előző heti adatokhoz képest, ami 21 százalék. Az oltásokkal kapcsolatban pedig még derűsebben nyilatkozott Müller Cecília, aki ugyancsak a reggeli adatokra alapozva, a beoltottak számának folyamatos növekedésére hivatkozva kijelentette:
„A védőoltások hatására csökkenek a járványügyi adatok, nő a lakosság körében a bizalom az oltások iránt. Az ezekhez fűződő téves információk, félelmek, fenntartások pedig eloszlanak.”

Az országos tisztifőorvos áradozott arról, hogy napról napra nő az oltóanyagokról szóló hazai és nemzetközi cikkek száma, amelyekben nagyon dicsérik a Magyarországon használt oltóanyagokat, amelyek – tette hozzá – hatásosak és biztonságosak. Müller Cecília maga is nagyon dicsérte a hazai oltási adatokat, büszkén sorolva:
„A lakosság 33,4 százaléka beoltott. míg az EU átlaga 18,5 százalék. A regisztráltak közül a 65 év felettiek több mint 90 százaléka, a fiatalabbak 53 százaléka beoltott már. A regisztráltak száma pedig meghaladta már a 4,3 milliót, akiknek 69 százalékát már egy alkalommal be is oltották.”

A vakcinák beszállításáról is jó híreket szállított a tisztifőorvos, megemlítvén, hogy a hétfőn érkezett 68 400 Moderna vakcina után kedden többféle oltóanyag is érkezik. Ezek között van 72 ezer adag AstraZeneca és több mint 248 ezer Pfizer, éjjel pedig további orosz Szputnyik V érkezésével, a napokban még újabb kínai szállítmánnyal számolnak. Az ATV megkeresésére végül Müller Cecília ismételten leszögezte:
„Az a beteg aki akár koronavírus-fertőzésben, akár más akut betegségben szenved, nem oltható.”

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a tájékoztatón jelezte: közeledik az az időpont, amikor a beoltottak száma eléri a 3,5 milliót, és ekkor Pintér Sándor belügyminiszter egyedi közigazgatási határozatot tesz majd közzé a Magyar Közlönyben.
Ekkortól a teraszok és kerthelyiségek reggel 5 óra és este fél tíz között tarthatnak nyitva. A vendégeknek nem kell viselniük maszkot, csak a belső területeken, viszont a vendéglátóhelyek üzemeltetőinek és a felszolgálóknak mindenütt. A szabályokat megsértő létesítmények működtetői 100 ezer forinttól egymillió forintig terjedő bírságra, de akár ideiglenes bezáratásra is számíthatnak. A védelmi intézkedéseket be nem tartó vendégek 5 ezer forinttól 500 ezer forintig terjedő bírsággal sújthatók.

Kiss Róbert közölte a koronavírus-járvánnyal összefüggő – a kormányzati tájékoztatóoldalon ugyancsak olvasható – rendőri intézkedések adatait is. Kiemelte, hogy a maszkviselési előírások megszegése miatt hétfő 545 emberrel szemben intézkedtek. A kijárási tilalom megsértése miatt 214 esetben kellett eljárni. A rendőrök a Bács-Kiskun megyei Balotaszálláson egy presszó a hatályos védelmi intézkedések ellenére kinyitott, ezért, mivel tavaly már egyszer megbírságolták, most egy évre bezáratták.

Százezer második körös Szputnyik V érkezik

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.20. 12:23

Fotó: Mohai Balázs / MTI
Sinopharm-vakcinát is hoz a kormánygép a hét második felében.
Százezer második komponensű, koronavírus elleni Szputnyik oltóanyag érkezik kedd este Magyarországra – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebookra feltöltött videóban. Arról nem beszélt, hogy mikor futhat be újabb orosz szállítmány, csupán annyit, hogy a jövő héten sem lesz nyugalma az oltóanyagot szállító repülőnek és személyzetének. Pedig jelen állás szerint a második körös Szputnyik V vakcinából 30 ezer hiányzik.  
Az orosz fejlesztésű készítményből két különböző összetételű dózist kell beadni 21 nap különbséggel ahhoz, hogy a maximális védelem kialakuljon, ezért különösen fontos, hogy a szállítmányok ütemezetten érkezzenek.