Előfizetés

Visszatértek az iskolapadba, mindannyian karanténba kerültek

Vas András
Publikálás dátuma
2021.04.22. 14:39
Képünk illusztráció
Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
Három nap normál tanítás után egy egész osztály karanténba került az egyik nagyatádi iskolában, miután egy kisdiákról kiderült, hogy koronavírusos.
Hiába tiltakoztak a pedagógus szakszervezetek, a Magyar Orvosi Kamara, s különböző szülői és diákszervezetek, a kormány ragaszkodott hozzá, hogy hétfőtől visszaálljon a normál – jelenléti – oktatás az általános iskolák alsó tagozatában. A nyitás ellenzői szerint viszont ezzel drasztikusan megnőtt a fertőzésveszély a gyerekek között, ráadásul a pedagógusoknál sem alakulhatott még ki az első oltás utáni védettség a koronavírussal szemben. Nem véletlen, hogy sok szülő annak ellenére sem engedte a gyerekét iskolába, hogy hivatalosan megszűnt az online oktatás. A nagyatádi Árpád iskolában is sok a hiányzó, az egyik negyedikes osztályba például csak 13 gyerek tért vissza, ám – az Atádhír szerint – szerdán kiderült, egyikük koronavírusos: a diáknak az egyik szülője lett beteg, s a család tesztelése után a gyerek is pozitívnak bizonyult. Így aztán három nap normál oktatás után az egész osztály karanténba került a két, őket tanító pedagógussal egyetemben, így számukra tíz napig bizonyosan ismét elrendelték a digitális oktatást. Az iskola másik hét alsós osztályában azonban továbbra is érvényben maradt a jelenléti oktatás. 
Kapcsolódó
Több tankerületben gátolják a távoktatástÚjranyitás bizonytalanság és nyomás alatt

Pintér Sándor és a fideszes tagok is bojkottálták a Népjóléti bizottság ülését

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.04.22. 13:36

Fotó: Béres Márton / Népszava
Határozatképtelenség miatt a testület tagjai most sem tudhattak meg részleteket a járványhelyzet kormányzati kezeléséről.
Berekesztette Korózs Lajos (MSZP) elnök az Országgyűlés Népjóléti bizottságának csütörtökre összehívott ülését, mert a testület ismét határozatképtelen volt. A tervezett napirend alapján Pintér Sándor belügyminisztert hallgatták volna meg, de azon sem a tárcavezető, sem a Fidesz-KDNP képviselői nem jelentek meg. Korózs Lajos az ülés elején tájékoztatta a bizottság jelenlévő tagjait, hogy csütörtök reggel levelet kapott a Belügyminisztériumtól, amely arról tájékoztatta, hogy Pintér Sándor az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális igazgatójával folytat soron kívüli tárgyalásokat, ezért nem tud megjelenni a bizottság előtt.
Az elnök felidézte, a csütörtöki bizottsági ülés napjának időpontját már februárban leegyeztette a belügyminiszterrel, aki ezt a napot jelölte meg. Az ellenzéki politikus szerint lett volna mit kérdezni a belügyminisztertől, aki egyben a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs vezetője is.

Mint azt az ellenzéki politikus elmondta, szerették volna megtudni, hogyan kívánják átfedni az oltásra regisztrált több mint négymillió ember és az ötmillió adag Magyarországon lévő vakcinamennyiség közötti különbséget. Szerették volna megtudni, elég hatékonynak látják-e a járványkezelést és az egészségügyi intézmények működését, illetve azt, hogy valóban a járvány ideje alatt kellett-e bevezetni az egészségügyi szolgálati jogviszonyt.
Arra is választ vártak volna a képviselők, hogy miért kellett benyújtani a veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló javaslatot, miközben telt házas Európa-bajnokságot és egyházi rendezvényeket is megtartanak az év folyamán.

Korózs Lajos felolvasta azt a levelet is, amelyben a Fidesz-KDNP képviselői szintén távolmaradásukat jelezték, ahogyan Volner János független parlamenti képviselő is.  Amint arról a Népszava rendre beszámolt, a kormánypárti politikusok nem először bojkottálják, akadályozzák meg a testület munkáját, amely tavaly novemberben a járványügyi védekezést irányító operatív törzs vezetőit is hiába invitálta.

A hétvégén a gyalogosoké és a bicikliseké lesz az Andrássy út és a Kós Károly sétány

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.22. 12:19

Fotó: Népszava
Ma az autósok érvényes forgalmival egész nap ingyen utazhatnak a BKK járatain.
Megnyitjuk a hétvégén az Andrássy utat és a Kós Károly sétányt, ezzel egy majdnem 3 kilométeres sétaút jön létre a Városliget és a belváros között – jelentette be csütörtökön a Facebook-oldalán Karácsony Gergely főpolgármester, a Föld napjához kapcsolódva. Emlékeztetett, hogy Budapesten csütörtökön érvényes forgalmi engedéllyel ingyenesen használható valamennyi BKK-járat. Szerinte a hétvégenként tavasztól őszig a gyalogosok és a biciklisek számára ugyancsak megnyitott, tehát a forgalom előtt lezárt pesti alsórakpart sikere is bizonyítja, mennyire vágynak a városlakók arra, hogy szabadon sétálhassanak, biciklizhessenek.
A főpolgármester néhány fontos technikai részlettel is segítette az érdeklődőket:
  • A Kós Károly sétány teljes hosszában a gyalogosoké és kerékpárosoké lesz, nem lehet majd autóval behajtani;
  • az Andrássy úton a középső útpálya válik autómentes övezetté, az autós célforgalom az Oktogon és a Hősök tere között a szervízutakon tud közlekedni, míg a keresztutcákon továbbra is át lehet majd hajtani;
  • a József Attila utcán az északi járda szélesebb lesz, de autóval továbbra is végig lehet majd hajtani;
  • a 105-ös busz a Podmaniczky utca felé fog közlekedni, az Andrássy út a földalattival lesz elérhető.