Előfizetés

Áremelkedést és rohamot hozhat a terasznyitás

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.22. 15:56

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Becslések szerint 10–15 százalékos emelésre számíthatnak az éttermek vendégei a járvány előtti időszakhoz képest.
Az élelmiszerek drágulása miatt a vendéglátóegységek kénytelen lesznek árat emelni, becslések szerint 10–15 százalékos áremelkedésre számíthatnak a vendégek a járvány előtti időszakhoz képest – erősítette meg Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke a Portfolio érdeklődésére. Elmondta, 
a piaci szereplők kénytelenek lesznek árat emelni, ugyanakkor nem a vendéglátóipar elmaradt féléves hasznát próbálják majd kompenzálni.

Hangsúlyozta, hogy a húspiacon 25 százalékos áremelés várható a takarmányárak növekedése miatt, ami nemcsak a húst érinti, hanem a tojás árának emelkedését. Kovács László beszélt arról is, hogy a járvány kezdete óta a vendéglátóegységek több árkorrekciót is végrehajthattak, többen a kiszállítás megszervezésekor voltak kénytelenek árat emelni vagy csökkenteni a túl nagy kínálat ellensúlyozására. Az is problémát okozott, hogy nem volt akkora a kereslet a kiszállításra, mint amilyen a kapacitás volt. Az elnök azonban bízik a szektor fellendülésében, mivel az emberek ragaszkodnak az éttermi élményhez. Úgy véli, hogy a hétvégén, ha az időjárás engedi,
akkor az emberek megrohamozzák majd a teraszokat, azonban a kereslet nem lesz tartós.

Ezt azzal indokolta, hogy a költési szándék is alábbhagyhat, például amiatt, hogy elvesztették az emberek az állásukat, illetve mások lettek a prioritások, a külföldi turistákra egyelőre pedig nem számíthat az ágazat. Az újranyitáshoz az üzletvezetőknek új kalkulációkat kell készíteniük a beszerzési árak változása miatt, gondoskodniuk kell az új árukészletről, takarítani és fertőtleníteni kell az üzlethelyiségeket, és a személyzetet is biztosítaniuk kell. Kovács László megjegyezte, hogy a munkabérek is változhatnak, mivel az elmúlt fél évnek óriási elszívó hatása volt: a leépítések miatt sokan másik munkát kényszerültek keresni a megélhetésük biztosítása érdekében. Ezek az emberek idővel hozzászoktak az új bérekhez, feltételekhez, amelyet a jövőben lehet nem kockáztatnának a vendéglátás miatt. Ezért nehézkessé válhat a személyzeti pozíciók betöltése akkor, ha már beltéren is fogadhatnak vendégeket. Az ipartestület elnöke szerint azért is fontos, hogy nyugati országokhoz képest előbb nyissunk, mert mert így más országok nem szippantják majd el az alkalmas munkaerőt. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón jelentette be, hogy pénteken elérheti a 3,5 milliót a beoltottak száma, így szombaton kinyithatnak a teraszok és este fél tízig nyitva lehetnek, a kijárási tilalom kezdete pedig 11 órára módosul.

Kisebb tűz okozott riadalmat a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.22. 15:19

Fotó: Népszava
Egy erkély füstölt, de a nagy erőkkel a helyszínre érkezett tűzoltók gyorsan intézkedtek, senkit nem kellett áthelyezni.
Tűz ütött ki csütörtökön a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban, ahol a kilencedik emeleten füstölt egy erkély – írja a hvg.hu egy olvasójukra hivatkozva, aki szerint „rengeteg” rendőrautó és tűzoltó érkezett a helyszínre. Kisdi Máté, a katasztrófavédelem szóvivője a lapnak elmondta, hogy a főépület egyik erkélye füstölt, de a tűzoltók közbeléptek.  Az eset során egy beteget sem kellett áthelyezni, a tűz keletkezésének okát még vizsgálják.

"Nincs vége a járványnak, csak a teraszokon nem kell a maszk!"

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.22. 14:42

Fotó: Béres Márton / Népszava
Az Egyesült Királyságból érkező hamis időpontfoglaló sms-üzeneteket vizsgál a rendőrség – derült ki az operatív törzs mai tájékoztatóján.
Csökkennek a járványügyi adatok, az oltásoknak is köszönhetően, és bár mindenki készül a teraszok a nyitásra, ez nem a járvány végét jelenti – figyelmeztetett mindenkit az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője.
„Ezután is be kell tartani a járványügyi-, védelmi intézkedéseket és a higiénés rendszabályokat. A teraszon nem kell maszk, de a zárt helyiségekben igen, s annak használata a pincéreknek is kötelező”

– mondta, majd a szakember a csütörtök reggeli járványügyi adatokot a napközben érkezettekkel kiegészítve  ismertette. Nem tért ki azonban arra, hogy szerdához képest a halálos áldozatok és az új fertőzöttek száma is emelkedett, ellentétben az aktív fertőzöttek számnak csökkenésével. Ehelyett inkább azt ecsetelte, hogy „folyamatosan zajlik az oltás”, a beoltottak száma immár több mint 3 ,4 millió míg csaknem 1,45 milliónyian már a második adagjukat is megkapták. Az  átoltottság pedig már 34,4 százalék, szemben az uniós 19 százalékkal.
„Regisztráljanak!”

- buzdította az oltásra még nem jelentkezőket Galgóczi Ágnes.
Az osztályvezető szerint, aki megkapta az első adagját, az vegye fel a második „részoltást” is, és ne féljen az oltási reakcióktól, múló mellékhatásoktól. Hozzátette: a következő napokban az oltópontokon a Pfizer és a Moderna vakcinákkal folytatódik a vakcinázás, továbbá a háziorvosoknál is. Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese bejelentéssel kezdte a mondandóját. A korábban a vakcinainfo.gov.hu oldalon regisztráltak számára beindult időpontfoglaló-rendszerről elmondta:
„Egy ismeretlen külföldi telefonszámról, az Egyesült Királyságból érkeznek sms-üzenetek, amelyek ugyancsak időpontokat kínálnak, ám azok nem hivatalosak, s a rendőrség kéri, azokat ne vegyék figyelembe. Eredetüket az ORFK vizsgálja.”

Ezután közölte a koronavírus-járvánnyal összefüggő – a kormányzati tájékoztatóoldalon ugyancsak olvasható rendőri intézkedések adatai is. Ezekből kiemelte: szerdán 681 esetben kellett intézkedni a maszkviselési szabályok megsértőivel szemben, egy borozót pedig be kellett záratni ideiglenesen, amely a tilalom ellenére nyitva volt, s ott vendégek ittak. Az elmúlt 24 órában 160 esetben jártak el a kijárási tilalom megszegőivel szemben. Immár szokásosnak nevezhető, hogy az ügyeleti központ vezetőhelyettese nem olvas fel újságírói megkereséseket csütörtökönként, mondván, 
„a Kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter mindenre kimerítően válaszolt”.

Ez a mai napon sem történt másként.