Előfizetés

Az AstraZeneca vakcinájának előnyei továbbra is felülmúlják az esetleges kockázatokat

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.04.23. 19:06

Fotó: AFP/ALAIN JOCARD
A vérrögképződés esélye minimális.
Az eddigi vizsgálatok azt bizonyítják, hogy a rendkívül ritkán előforduló vérrögképződés esetek ellenére az AstraZeneca gyógyszergyár koronavírus elleni oltóanyagának előnyei továbbra is felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait

- közölte az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) pénteken. Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő amszterdami székhelyű ügynökség a Vaxzevria névre keresztelt oltóanyag folyamatban lévő vizsgálatának részeredményeit ismertető közleményében kiemelte: a brit-svéd gyógyszergyártó és az Oxfordi Egyetem vakcinája hatásos ellenszer a koronavírussal szemben. A Vaxzevria előnyei minden felnőtt korosztály esetében meghaladják a kockázatokat. Az oltóanyag esetleges mellékhatásának kockázata nem emelkedik az életkor függvényében. A rendelkezésre álló adatok szerint a vakcina legkevesebb 80 százalékos hatékonyságot mutat - közölték. Az EMA azért végez rendkívüli vizsgálatot, mert március elején és azóta több ország bejelentette: elővigyázatosságból ideiglenesen felfüggesztik az AstraZeneca oltóanyagának használatát, miután több olyan esetet is jelentettek, amikor vérrög képződött a beoltottak szervezetében. A korlátozást egyes országok azóta feloldották, mások megerősítették. Közleményében az uniós ügynökség kiemelte: a vérrögképződéssel járó megbetegedés, amely a trombociták számának alacsony számával áll összefüggésben, néhány esetben, eddig igen alacsony arányban fordult elő az AstraZeneca cég termékével beoltottak körében. Ilyen mellékhatás a becslések szerint 100 ezer beoltottból legfeljebb egy esetben fordulhat elő. Azoknak, akik tüneteket észlelnek, azonnal orvoshoz kell fordulniuk - húzták alá. Azt is közölték, hogy a kockázatértékelő bizottság továbbra is azt javasolja, hogy a vakcina ismétlő oltását az első adag beadását követő 4. és 12. hét között adják be. Az értékelés alátámasztja, hogy 
az AstraZeneca vakcinája biztonságos, és hatékonyan képes megelőzni a koronavírus okozta betegséget, csökkenti a kórházi kezelés és halálesetek kockázatát.

Az Európai Gyógyszerügynökség április elején döntött úgy, hogy Vaxzevria oltóanyag esetében a vérrögképződés esetleges veszélyét fel kell tüntetni a vakcina "nagyon ritka mellékhatásaként". Az uniós gyógyszerügynökség vizsgálatot folytat a vérrögképződéses esetek, illetve az ez idáig uniós használatra engedélyezett valamennyi vakcina, köztük a Pfizer/BioNtech, a Moderna és a Johnson & Johnson oltóanyagai esetleges mellékhatásainak kiderítésére.
Az EMA arról is tájékoztatott, hogy pénteken ajánlást fogadott el a BioNTech és a Pfizer, valamint a Moderna vállalatok koronavírus elleni vakcinái gyártási kapacitásának bővítésére. A döntés lehetővé teszi, hogy a Pfizer belgiumi Puurs-ban található üzemében fokozza a BioNTech biotechnológiai vállalattal közösen fejlesztett, Comirnaty névre keresztelt készítményének termelési folyamatát.

A Moderna vállalat koronavírus elleni vakcinája esetében az EMA egy új töltősor használatának jóváhagyását javasolta a cég spanyolországi Roviban található telephelyén. Az új gyártósor üzembe helyezése lehetővé teszi a készítmény előállítási folyamatának növelését - írták. A gyártási folyamatok bővítésének célja a gyártókapacitás és az oltóanyagellátás növelése az Európai Unió piacán - közölték a magyar állami hírügynökség, az MTI beszámolója szerint.

Halálra késeltek egy francia rendőrnőt, a támadót lelőtték

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.23. 18:42

Fotó: AFP/BERTRAND GUAY
A támadó az "Allah Akbar"-t kiáltotta, mielőtt szúrt.
Vélhetően iszlamista terrortámadásban veszítette életét egy 49 éves rendőrnő a franciaországi Rambouillet városában.

A 26 ezer fős település Párizstól mintegy hatvan kilométerre található. A támadás egy rendőrörsön történt akkor, amikor az áldozat éppen az ebédszünetéből tért vissza. A merénylő vele együtt surrant be az épületbe, majd elővette kését és a torkánál halálosan megsebesítette az egyenruhást. A történtek után kollégája lelőtte a férfit. Mindez pénteken, nagyjából fél három előtt történt.  Sajtóhírek szerint a férfi tunéziai állampolgárságú, 1984-ben született és 2009-ben érkezett Franciaországba, ahol szállítmányozással foglalkozó sofőrként dolgozott. A rendőrség és a hírszerző szolgálatok nem ismerték őt.   Jean Castex miniszterelnök Twitter-üzenetében azt írta, a köztársaság elveszítette egy hétköznapi hősét. Eközben a terrorellenes ügyészség nyomozást indított, mivel nem zárható ki az iszlamista motívum. A kormányfő Gérald Darmanin belügyminiszter társaságában kereste fel a gyilkosság helyszínét. Utóbbi azt közölte, megerősítik a rendőrségi és csendőrségi épületek biztonságát.  
Jean Castex és Gerald Darmanin helyszíni sajtótájékoztatót tart
Fotó: AFP/BERTRAND GUAY
Emmanuel Macron ugyancsak a Twitteren reagált a történtekre. "Az iszlamista terrorizmus elleni harcot sosem adjuk fel. A francia nemzet az áldozat családja, kollégái és az egész rendőrség mellett áll." - jelentette ki.
Az AFP hírügynökség szemtanúk közlésére hivatkozva azt írta, a támadó az "Allah Akbar" kifejezést kiáltotta a gyilkosság alatt.

Navalnij befejezi az éhségsztrájkot

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.23. 15:27

Fotó: AFP/KIRILL KUDRYAVTSEV
Orvosai közölték az orosz ellenzéki politikussal, hogy bármikor meghalhat, ha nem hagyja abba az akciót.
Alekszej Navalnij bejelentette, hogy 24 nap után befejezi azt az éhségsztrájkot, amit a börtönben kezdett meg - írja a BBC. A brit közszolgálati média jelentése emlékeztet, a politikus március 31-én tagadta meg a szilárd táplálék fogyasztását, így követelve, hogy jobb orvosi ellátásban részesüljön.  Péntek délutáni Instagram-posztjában azt írta, értesült róla, hogy több számára ismeretlen ember is elkezdett éhségsztrájkolni, a vele való szolidaritás jegyében. Noha jelezte, tele van hálával ezek iránt az emberek iránt, nem szeretné, hogy bárkinek fizikailag szenvednie kelljen miatta.
"Figyelembevéve az összes körülményt, kiszállok az éhségsztrájkból. Ez a szabályok szerint ugyancsak 24 napig fog tartani és azt mondják, ez még nehezebb. Kívánjanak nekem szerencsét"

- fogalmazott Navalnij.  
Orvosai korábban arra figyelmeztették, hogy "bármelyik pillanatban" meghalhat. Az ellenzéki politikus zsibbadásra valamint hátfájásra panaszkodott, és azt mondta, hogy a börtönorvosok nem részesítették megfelelő kezelésben.  Vlagyimir Putyin elnök első számú kritikusát azonnal őrizetbe vették, amint januárban visszatért Oroszországba, miután Berlinben lábadozott, mert - gyaníthatóan országa titkosszolgálata - a Novicsok nevű idegméreggel akarta megölni. A gyilkossági kísérletet követően kómába esett és sokáig az életéért küzdött.