nyitás;COVID-19;

2021-04-25 19:52:01

Nagy ára lesz a teraszozásnak

Még meg lesz a böjtje annak, ahogyan a maszktalan tömegek rászabadultak a városra a terasznyitás alkalmából - nyilatkozta lapunknak Ócsai Lajos, az egykori ÁNTSZ járványügyi főosztályának vezetője.

Hozzátette: szerinte a politikusoknak sem a teraszozással kellett volna példát mutatniuk, hanem azzal, hogy hordják a maszkot, amikor a szigorításokat bevezették.

Egy másik szakember pedig arról beszélt, hogy főként a 18 és 40 közötti korosztályt lehetett látni a szombati nyitásról készült képeken. Ennek a korosztálynak legfeljebb 15-25 százaléka lehet oltva. S miután még nem tudjuk, hogy melyik oltás mennyire tartja távol a vírust és a mutációit, így ők aktív motorjai lehetnek a járvány terjedésének. Még most is naponta 2500-3000 új esetet regisztrálnak, ez még mindig túl nagy szám. Hozzátette: a nyitás feltételeit a kormányzatnak pontosabban kellett volna szabályoznia. Spanyolországban például lényegesen jobb járványadatok voltak a nyitáskor, de ott maszkban, egy asztalnál négyen ülhettek le. Az asztalokat a teraszon másfél méteres távolságra kellett elhelyezni. - A képeken az látszott, hogy egymás nyakában csüngtek az emberek, s mindennek a kórházakban az egy éve szabadságra nem menő egészségügyiek isszák meg a levét – mondta.