Előfizetés

Leszúrtak három gyereket és két alkalmazottat egy brazíliai óvodában

MTI
Publikálás dátuma
2021.05.05. 09:07

Fotó: JOCIMAR BARBOSA / AFP
Három gyereket és két alkalmazottat leszúrt egy 18 éves férfi egy brazíliai óvodában kedden - közölték a helyi hatóságok.
Az eset a dél-brazíliai Santa Catarina állam Saudades településén történt. A késsel hadonászó fiatal behatolt az óvodába, és megtámadta a gyerekeket. A három leszúrt óvodás még kétéves sem volt. A megölt felnőttek közül az egyik gondozóként, a másik egészségügyi alkalmazottként dolgozott. A támadásnak van egy sebesültje is, ugyancsak gyerek. Az elkövető megpróbált öngyilkos lenni, de csak megsérült, kórházba kellett vinni. A környékbeli lakók fogták el, még mielőtt a rendőrség a helyszínre érkezett. A rendőrség vizsgálja a támadó indítékát. Sajtóértesülések szerint nem volt büntetett előéletű, és nem járt korábban a szóban forgó óvodában. Daniela Reinehr Santa Catarina-i kormányzó háromnapos gyászt hirdetett az államban.

A Vatikán hadat üzent a korrupt bíborosok ellen

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2021.05.05. 09:00

Fotó: GREGORIO BORGIA / AFP
Ferenc Pápa rendet tesz a főpapok körében: dekrétuma révén a büntetőbíróság fogja vizsgálni a visszaéléseket. Isten szolgái körében is akadnak példák a törvénytelenségekre.
Riadalmat keltett a vatikáni bíborosok körében Ferenc pápa egy, a napokban nekik küldött igen erős üzenete, melynek lényege: ne tartsák magukat bárki felett állónak, őket is ugyanúgy elszámoltathatják majd esetleges bűneikért. A katolikus egyházfő ugyanis megszüntette azokat az eljárási akadályokat, amelyek miatt a vatikáni büntetőbíróság nem tudta felelősségre vonni a főpapokat. A dekrétum értelmében a Szentszék ügyészei joghatósággal rendelkeznek a vatikáni bíborosok és püspökök felett és csak a pápa jóváhagyására van szükség ahhoz, hogy eljárást indítsanak velük szemben. Eddig teljesen más gyakorlat volt érvényben. Eszerint csak a legfelsőbb bírói grémium, a három bíborosból álló fellebbviteli bíróság ítélkezhetett a bűncselekményekkel vádolt főpapok ügyében. Ferenc pápa ezzel újabb fontos lépést tett arra, hogy visszaszorítsa a korrupciót a Szentszéknél és elszámoltathatóvá tegye a pedofíliával vádolt egyházi személyiséget, akik biztonságban érezték magukat a Szentszék falain belül. Korábban már több korrupciós ügy bőszítette fel a pápát, de hiába helyezte új alapokra a Szentszék bankjának működését, és tette átláthatóbbá a vatikáni költségvetést, a korrupt főpapokkal szemben nem volt elég eszköz a kezében. Emiliano Fittipaldi olasz oknyomozó újságíró különféle kiszivárogtatások nyomán egy 2015-ben megjelent könyvében lebbentette fel a fátylat egyes főpapok korrupt üzelmeiről. Már a mű „Avarizia”, azaz „Kapzsiság” címe is sokatmondó volt. A szerző egy sor dokumentumot közölt, amely pénzügyi visszaélésekre engedett következtetni. Kétes hírű olasz vállalkozók és cégek állítólag a Vatikán pénzügyi reformja után is fekete pénzeket rejtegettek a Vatikánban, több millió euró értékben. A könyvben górcső alá vette a 2008-ban alapított Bambini Gesu nevű gyermekkórház ügyeit is. Az alapítvány egykor 23 800 eurót adott ki arra, hogy egy charterjáraton Basilicata tartományba repítse Tarcisio Bertone korábbi államtitkárt, aki úgymond a kórház érdekében fejtett ki marketingtevékenységet.
Mint kiderült, ennél jóval nagyobb összegek tűntek el. Egy 2017-es per szerint 422 ezer eurót sikkaszthattak el a kórházból. A nem csekély összeg egy jelentős részét a 2014-ban leváltott Bertone luxuslakásának felújítására fordították. Az ügyben per is indult a Vatikánban, igaz, nem Bertone bíboros ellen. Az egyik vádlott, Giuseppe Profiti azt közölte, hogy a kórház alapjaiból finanszírozták Bertone lakásának renoválását. A főpap tekintélyes és tőkeerős adományozókat akart fogadni. A munkálatok 2013 novemberétől 2014 májusáig tartottak, egészen addig, amíg a pápa meg nem szabadult nem éppen jó hírű államtitkárától. A Bertone szembeni vádak rendkívül súlyosak voltak ugyan, a bírák azonban mégsem indítottak eljárást a volt államtitkár ellen. A Szentszéknél évtizedeken át minden a „kéz kezet mos” elve alapján működött, amit már régóta meg akart szüntetni a pápa. Szintén hatalmas feltűnést keltett, hogy tavaly a pápa leváltotta és bíborosi címétől is megfosztotta Angelo Becciut, akit még 2011-ben XVI. Benedek tett meg az Államtitkárság általános ügyeinek helyettesévé. Becciu értesülések szerint nem avatta be pénzügyeibe a pápát, s 2019 őszén derült fény arra, hogy pár évvel korábban mintegy 400 millió eurót fektetett be egy londoni luxusingatlanba, amit aztán értékesíteni akartak. Különösen kínos volt, hogy az ügyletet részint a péterfillérekből finanszírozták. A pápát nagyon érzékenyen érintette a botrány, hiszen egy ilyen ügylet nem fér bele a jövő katolikus egyházáról alkotott elképzeléseibe. A péterfillérek a pápának adott adományok, amit az egyház egyetemes küldetésére használnak fel. Ugyanakkor egyelőre nem emeltek vádat Becciu ellen és a vele szembeni vádak sem egyértelműek. A hasonló esetek elkerülését szolgálja egy másik, a pápa által nemrég jóváhagyott törvény is. A vatikáni elöljárókat a jövőben kötelezik arra, hogy pénzügyeikről részletes nyilatkozatot tegyenek. Emellett előírták azt is, hogy a Szentszék alkalmazottjai, beosztásuktól, rangjuktól függetlenül, legfeljebb 40 eurós ajándékot fogadhatnak el. Erre azért volt szükség, mert hírek szerint a Szentszélnél általánossá vált, hogy egyesek ajándékokkal kedveskedtek a papoknak, nyilvánvaló előnyöket remélve ezáltal.  

Se Trumppal, se nélküle

Horváth Gábor
Publikálás dátuma
2021.05.05. 07:30

Fotó: CHANDAN KHANNA / AFP
Az amerikai jobboldal nem tudja eldönteni, mi a fontosabb, a 2022-es revans vagy az amerikai demokrácia. A volt elnök mindkettőre halálos veszélyt jelent.
„A 2020-as elnökválasztást nem csalták el. Bárki, aki az ellenkezőjét állítja, A NAGY HAZUGSÁGOT terjeszti, hátat fordít a jogállamiságnak és mérgezi demokratikus rendszerünket” – a hétfői Twitter bejegyzés nem liberális politikustól származik. A szerző George W. Bush egykori alelnökének, Dick Cheney-nek lánya, Liz Cheney. A képviselőház republikánus frakciójának harmadik számú vezetője már eddig is a szélsőjobboldali populisták fő ellenségének számított, mivel nyíltan hangoztatja, hogy Donald Trumpnak többé nem szabadna szerepet játszania a közéletben. 
Emiatt a bukott elnök hadat üzent és bejelentette, hogy jövőre ellenjelöltet állít Cheney-vel szemben a republikánus előválasztáson.

A republikánusok 2012-es elnökjelöltje, Mitt Romney szenátor sem úszta meg a Trump elmozdítására januárban leadott szavazatát. A párt hétvégi utahi konferenciáján a közönség egy része megpróbálta lehurrogni. „Nem érzitek kínosnak?” - kérdezte a veterán politikus a tömegre emelve pillantását. A jelenlévők szerint a mintegy kétezer résztvevőnek csak a kisebbsége fejezte ki hangosan a nemtetszését, de Trump ennek is örült: „Olyan szép látni, ahogy a RINO Mitt Romney-t lefújolják a pódiumról” – írta közleményben a volt elnök a „csak nevükben republikánusok” rövidítést használva, ami egyébként rinocéroszt is jelent. Ezek a friss esetek is mutatják az amerikai jobboldal dilemmáját: a konzervatív szavazók többségének szemében még mindig Trump a republikánusok vezetője, de a rutinos politikusok tudják, hogy a volt elnökkel nehezen tudják 2022-ben visszaszerezni a kongresszusi többséget. Ha a republikánus szavazóknak az a 10-20 százaléka, akiknek elegük van Trumpból, távol marad, vagy, ami még rosszabb, a demokrata párti jelöltekre adja a voksát, akkor elszáll a gyors revans esélye.  
A vitának azonban a napi szempontokon túlmutató dimenziója is van. Trump megmutatta a nacionalista populizmus vonzerejét, azt, hogy akár győzni is lehet vele.

Ugyanakkor politikája halálos veszély az amerikai demokráciára – és vele az Egyesült Államok vezető szerepére a világban, ami idáig a republikánusok fő szempontja volt. Ha ezeket a célokat átengedik a liberális oldalnak, azzal újabb választói rétegeket veszíthetnek és hosszú távon reménytelen helyzetbe manőverezhetik magukat. Egyelőre nem tudnak mit kezdeni Trumppal, aki komolyan gondolja, hogy 2022-ben csak az általa jóváhagyott republikánus jelöltek indulhatnak majd a választáson.      

Elterelő hazugságok

Viccesek lennének, ha Amerikában nem vennék olyan sokan komolyan a trumpista sajtó kitalációit. Néhány kacsa az elmúlt hetekből: Biden betiltja július 4-ét (a Függetlenség Napjának megünneplését), a határon minden bevándorló gyereket megajándékoznak Kamala Harris alelnök könyvével, a Fehér Ház betiltja a hamburgert és kötelező lesz elvégezni a két éves főiskolát. Ezek egyike sem igaz, ám ide lehet sorolni a 30 éve elhunyt szerző, Dr. Seuss néhány, a Dörmögő Dömötörnek megfelelő, ám a mai felfogást némiképp sértő mesekönyvének a kínálatból való kivonását, vagy a Muppet Show negyvenéves epizódjaihoz fűzött előzetes figyelmeztetést. Ezeket a jobboldalon dühödt felháborodással a liberális betiltási kultúra” megnyilvánulásainak minősítették. A valóságban ezeknek a témáknak a bedobásával Biden elnök valódi kezdeményezéseiről, illetve a Republikánus Párt belső gondjairól próbálják elterelni a figyelmet.