Előfizetés

Az indiai variáns miatt felgyorsítják a britek az 50 éven felüliek második körös oltását

MTI
Publikálás dátuma
2021.05.14. 21:44

Fotó: MATT DUNHAM / AFP
Boris Johnson kormányfő szerint nincs szükség arra, hogy elhalasszák a korlátozások feloldását.
Az új típusú koronavírus indiai variánsának nagy-britanniai megjelenése miatt lerövidítik az 50 éven felüliek esetében az oltás első és második dózisának beadása közötti időt – mondta pénteken Boris Johnson brit miniszterelnök. Johnson a Downing Streeten tartott sajtóértekezletén hangsúlyozta: a brit járványügyi számok továbbra is jók, összességében csökken az újonnan bekövetkező fertőzések, a kórházi kezelést igénylő súlyos megbetegedések és a Covid-19 betegség okozta halálozások száma. Az oltási kampány és a vírus közötti verseny azonban sokkal szorosabbá válhat, és most fontosabb, mint bármikor eddig, hogy az emberek hozzájussanak a második oltási adag nyújtotta megerősített védelemhez.
– Éppen ezért a brit kormány egyesített oltásügyi bizottságának (JCVI) tanácsára döntés született arról, hogy a nagy-britanniai oltási gyakorlatban bevezetett 12 hétről 8 hétre rövidítik az 50 éven felüli korosztályok, valamint az egészségi problémák miatt fokozottan veszélyeztetett más lakossági csoportok esetében a koronavírus elleni oltás két dózisának beadása közötti időtartamot

– mondta a brit kormányfő.

Hozzátette: az érintetteket a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) értesíti a második oltási adag új, közelebbi dátumáról. Johnson elmondta:
mindemellett előbbre sorolják azokat is, akik már jogosulttá váltak az első oltási adag beadatására, de még nem keresték fel az oltási központokat.

A brit miniszterelnök hangsúlyozta ugyanakkor: nincs bizonyíték olyan fertőzésszám-növekedésre, amely miatt az NHS elviselhetetlen nyomás alá kerülne, és országosan – még az indiai variáns terjedésétől leginkább érintett északnyugat-angliai Bolton város környékén is – tavaly nyár óta nem mért mélyponton jár az új fertőződések, a halálozások és a kórházi kezelést igénylő megbetegedések száma.  – Ezért nincs szükség a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások lépésenkénti feloldására kidolgozott nyitási menetrend hétfőtől esedékes következő szakaszának elhalasztására – mondta a brit miniszterelnök. A brit kormány négy időpontból álló nyitási menetrendjének következő, harmadik időpontjában, vagyis hétfőtől az éttermek, a pubok és a bárok megnyithatják beltéri kiszolgáló helyiségeiket, kinyithatnak a mozik, a színházak, a koncerttermek, a múzeumok és a stadionok, ismét fogadhatnak vendégeket a szállodák és egyéb turisztikai szálláshelyek, és lehetővé válik a turisztikai célú utazás Nagy-Britannián belül.
A végső, június 21-i nyitási időpontban a menetrend alapján minden, akkor még érvényben lévő jogi korlátozás megszűnne.

Péntek esti sajtótájékoztatóján azonban Boris Johnson úgy fogalmazott, hogy az indiai variáns akár komoly fennakadást is okozhat a további előrelépésben, és megnehezítheti az utolsó nyitási programpont végrehajtását a június 21-i időpontban. Johnson hozzátette ugyanakkor: a brit egészségügyi hatóságok felderítési és adatgyűjtési technológiája most már olyan fejlett, hogy nagyon korán észlelhető lenne az NHS-re nehezedő nyomás tarthatatlanná válásának veszélye, és ez lehetővé teszi a reagálást kellő időben. A brit miniszterelnök kijelentette: mindez megadja a kormánynak a szükséges bizalmat a nyitási menetrend végrehajtásának folytatásához. Az angliai közegészségügyi szolgálat (Public Health England, PHE) pénteki adatai szerint az Egyesült Királyságban eddig 1313 esetben azonosították a koronavírus indiai variánsát, és az e vírusváltozat okozta betegségben május 12-ig négyen haltak meg.

"Elnézést kérek" - Több száz rendőr kereste napok óta a kettős gyilkost a hegyek között Franciaországban

MTI
Publikálás dátuma
2021.05.14. 21:13

Fotó: CLEMENT MAHOUDEAU / AFP
"A férfi, akit kedd reggel óta kerestünk Gard megyében, megadta magát" - jelentette be a Twitteren Gérald Darmanin belügyminiszter.
Valentin Marcone-t este fél 8 órakor Saint-Marcel de Fontfouillouse település temploma közelében vették őrizetbe. Arnaud Browaeys, a hajtóvadászat parancsnoka sajtótájékoztatóján elmondta: a gyanúsított a rendőri erők nyomásának köszönhetően adta meg magát, az előállításkor nem tanúsított ellenállást, csak annyit mondott: "elnézést kérek". A tájékoztatás szerint a férfi terepszínű egyenruhát viselt, kimerült volt, nem volt nála fegyver. Nem sokkal azelőtt, hogy megadta magát, a csendőrség megtalálta a búvóhelyét az erdőben. "Feltehetően érezte, hogy körbezárták, nem maradt menekülési lehetősége" - mondta a parancsnok. 
Harmadik napja folytatott hajtóvadászatot pénteken több mint 350 csendőr a kettős gyilkosság elkövetője ellen a Francia-középhegységben.
A 29 éves Valentin Marcone kedden lelőtte a főnökét és egyik kollégáját Plantiers nevű település fűrésztelepén, ahol dolgozott, és ahonnan elbocsátották.

A fegyverviselési engedéllyel rendelkező sportlövész a kettős gyilkosság után bemenekült a Cévennes-hegységben található településhez közeli erdőbe. A csendőrség a Párizsból érkezett elitalakulatokkal együttműködve egy 225 négyzetkilométeres körzetben próbált – eddig sikertelenül – a férfi nyomára bukkanni. Munkájukat helikopterek és hőkamerával felszerelt drónok is segítik. – Péntekre virradó éjjel több hitelesnek tűnő jelzést is kaptak a nyomozók a környéken lakóktól, de azok végül nem vezettek eredményre, így a keresés folytatódik tovább – jelezte péntek este a csendőrség egyik szóvivője. Három nappal a tragédia után a rendőrség egyre több részlettel rendelkezik az elkövetőről, akinél feltételezhetően több fegyver is van. A férfi házas és egy egyéves kislány apja, kiváló lövész, de nem vadász, a családja szerint az volt az álma, hogy csatlakozik a hadsereghez.  – Sportlövő volt, de soha nem vett részt a helyi vadászatokon, magányos, nem igazán társasági ember – mondta Claude Legrand, a Gard megyei vadászok alelnöke. – Magányos farkas, aki Rambót akar játszani, és sajnos jól is lő – tette hozzá. A rendőrség eleinte nem tette közzé a férfi személyazonosságát. Csütörtökön azonban már tanúkat is kerestek a nyomozók, ezért egy fotót is közöltek a szökésében lévő férfiról.
A csendőrség kérésére az elkövető apja a rádiók és a televíziók által sugárzott üzenetben kérte a fiát, hogy adja meg magát.

Az Európai Bizottság elnöke a Gázai övezetben kiéleződött erőszak beszüntetésére szólított fel

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.05.14. 20:13

Fotó: MAJDI FATHI / NurPhoto via AFP
Margaritísz Szkínász az Európai Bizottság európai életmód előmozdításáért felelős biztosa szerint Németországban, Spanyolországban, Ausztriában és Nagy-Britanniában, az izraeli-palesztin konfliktus újbóli kiéleződése miatt növekedésnek indult az antiszemita incidensek száma.
Az Európai Uniót komolyan aggasztja az Izraelben és a Gázai övezetben kialakult konfliktus, és elítéli a Hamász iszlamista szervezet támadásait a civilek lakta területek ellen – írta pénteki Twitter üzenetében Ursula von der Leyen az Európai Bizottság elnöke, aki egyben az erőszak azonnali beszüntetésére szólított fel. Josep Borrell, az EU kül-és biztonságpolitikai főképviselője a feszültség enyhítésére szólította fel a feleket. Gabi Askenázi izraeli külügyminiszterrel folytatott csütörtök esti telefonbeszélgetését követően közölte, hogy az EU kiáll Izrael biztonsága mellett. Pénteki Twitter üzenetében, Margaritísz Szkínász az Európai Bizottság európai életmód előmozdításáért felelős biztosa, a testület alelnöke, komoly aggodalmának adott hangot a zsidó közösségek ellen több európai tagállamban a napokban elkövetett támadások miatt.
„Ezek egyértelműen antiszemitizmusból fakadó cselekedetek voltak, amelyeket határozottan el kell ítélnünk”

– írta.

Hozzátette: „kiállunk az európai zsidó közösségek mellett, és felszólítjuk a tagországokat, hogy tegyenek meg mindent védelmük érdekében”. A biztos szerint Németországban, Spanyolországban, Ausztriában és Nagy-Britanniában, az izraeli-palesztin konfliktus újbóli kiéleződése miatt növekedésnek indult az antiszemita incidensek száma. Izrael és a gázai szélsőséges iszlamista szervezetek között hétfőn kezdődött rakétaháború, miután Jeruzsálemben összecsapások történtek a palesztinok és az izraeli biztonságiak között az al-Aksza mecsetnél. Az izraeli sajtó közlése szerint, csütörtök éjjel 190 rakétát lőttek ki a Gázai övezetből Izrael felé, míg az izraeli hadsereg mintegy ezer lövedéket indított az övezetben található célpontokra. Izrael-szerte, de elsősorban a vegyesen, zsidók és arabok lakta városokban lincselésszerű etnikai támadások történtek zsidók és arabok ellen, és erőszakos, olykor fegyveres csoportok is összecsaptak. Reuven Rivlin izraeli államelnök arra kérte honfitársait arra, hogy „hagyjanak fel az őrülettel.” Benjamin Netanjahu miniszterelnök pedig tűrhetetlennek minősítette az utcai erőszakot és azt ígérte, helyreállítják a rendet.