Előfizetés

Karácsony: már több mint 11 ezren csatlakoztak a 99 mozgalomhoz

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.17. 11:28

Fotó: Facebook/Karácsony Gergely
Az ellenzéki miniszterelnök-jelölti előválasztáson induló főpolgármester a doktorijáról is elárulja a valóságot.
Az egyetemi, tudományos világban a komolyság egyik mércéje a publikációk száma. Akár megtisztelőnek is tarthatnám, hogy az én rövidke tudományos karrieremről mennyi publikáció született, csak ezen a hétvégén, zömmel a „lakájmédiában” – írta Facebook-oldalán Karácsony Gergely. A főpolgármestert azután érték újabb támadások a kormányhoz közeli sajtóban és a közmédiában egyaránt, hogy szombaton bejelentette: miniszterelnök-jelöltként indul az ellenzéki előválasztáson. Az állami tévé Híradója „Kiderült, hogy miért tanácsolták el a doktori iskolából Karácsonyt” címmel foglalkozott a kérdéssel. A Mandineren Lánczi András Corvinus Egyetem rektora azt állította, hogy Karácsony Gergelyt eltanácsolták a közgazdasági egyetem doktori iskolájából, miután „nem teljesítette az előírt követelményeket”. Erre reagálva az ellenzéki politikus közölte: 
„De akkor tisztázzuk, ha már – ezek szerint – az ország fontos kérdésévé vált, miért nem csináltam meg a doktorit. Igazán profán oka van. Amikor be kellett volna fejeznem, akkor már 2 éve aktív politikus voltam. Ennyi. Így ért véget a tudományos karrierem.”

A bejegyzésében megjegyezte, hogy nagyon szeretett tanítani, se egykori diákjai elismerő véleményét is közzétette aa tanárok értékelésére szolgáló Mark My Professor oldalon.
„Ennyit a múltról, akit pedig a jövő érdekel, arra bíztatok, legyen része a változásnak. Hatalmas dolog, hogy szombat este óta több mint 11 ezren csatlakoztak már a 99 mozgalomhoz”

– szögezte le végül Karácsony Gergely.

Még nem tudni, hogyan utazhatnak a gyerekek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.17. 09:29
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A szülők védettségi igazolványával vagy PCR-teszttel vághatnak neki a nagyvilágnak - országonként eltérnek a belépési feltételek.
Nyolc országban fogadják el a magyar védettségi igazolványt, a gyerekek azonban egyelőre három országba léphetnek be teszt nélkül. A Külgazdasági és Külügyminisztérium az ATV Híradó kérdésére azt válaszolta: a többi ország esetében is dolgoznak azon, hogy a megállapodást teljes mértékben kiterjesszék a fiatalokra is. Jelenleg Bahreinbe, Csehországba, Észak-Macedóniába, Horvátországba, Montenegróba, Szerbiába, Szlovéniába és Törökországba lehet utazni a magyar védettségi igazolvánnyal. Görögországba az okirat hiteles fordítása is szükséges a belépéshez, az adriai nyaraláshoz pedig az „oltási könyvet” is be kell mutatni. Kiss Róbert Richárd turisztikai szakember elmondta, a 10 év alatti gyerekek a két oltást - és az utána eltelt, megfelelő időtartamot - igazoló védettségi igazolvánnyal rendelkező szüleikkel utazhatnak, ám az, hogy az ennél idősebb gyerekek hogy utazhatnak, még kérdéses. Az egyes országokba való belépés feltételeiről a külügyminisztérium konzuli szolgálata közöl információkat. Ezek alapján Csehországba, Szlovéniába és Bahreinbe például a 18 éven alattiak friss PCR-teszt birtokában léphetnek be. Észak-Macedóniába, Szerbiába, valamint Törökországba szülői kíséret esetén nem kell teszt a fiataloknak, a montenegrói utazáskor pedig 5 éves kor alatt szabad az út.

Napi vírus: 38 halott, 426 új fertőzött

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.17. 09:27

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
A kórházban ápoltak száma jelenleg 2259, lélegeztetőgépen 258-an vannak.
Magyarországon hétfő reggelre 426 új fertőzöttet regisztráltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 798 573-ra nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 38 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 29 213-ra emelkedett – írja a kormányzati tájékoztatóoldal.  A gyógyultak száma jelenleg 630 976, az aktív fertőzötteké pedig 138 384. Kórházban 2259 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 258-an vannak lélegeztetőgépen.
A beoltottak száma jelenleg 4 639 299, közülük 2 727 165-en már a második oltásukat is megkapták. Eddig több mint 5 millióan regisztráltak oltásra és 81 százalékuk meg is kapta azt. Kiemelték, hétfőn folytatódik a regisztrált és időpontot foglalt 16-18 évesek oltása a kórházi oltópontokon. Korlátozott mennyiségben lehet még foglalni Szputnyik és AstraZeneca oltásokat az időpontfoglalóban, és keddig még kevés Pfizert is annak, akik SMS-t kapott. A háziorvosok Sinopharm, Janssen és Moderna vakcinákkal tudják folytatni az oltást.