oltás;járvány;COVID-19;mutáció;

Titkolják, pedig nem mindegy, melyik indiai mutánst azonosították

Pillanatnyilag nem ítélhető meg, hogy mekkora veszélyt jelent az indiai Covid-vírusmutáns felbukkanása, ugyanis az operatív törzs nem hozott nyilvánosságra ehhez elegendő információt.

Bár Müller Cecília országos tiszti főorvos pénteken az operatív törzs tájékoztatóján bejelentette, hogy Magyarországon is azonosították két páciensnél a koronavírus indiai mutációját, de azt már nem mondta meg, hogy azon belül melyik variánsról van szó. Pedig ez fontos információ lenne.

Lapunknak Duda Ernő virológus elmondta, hogy jelenleg három variációja is ismert már az indiai törzsnek. S ezek közül az egyik, az úgynevezett indiai tripla mutáns a szokottnál is fertőzőképesebb. Az Egyesült Királyságban is ez a variáns, a B.1.617.2 megjelöléssel nyilvántartott okozza most a fertőzések felét-kétharmadát. Az indiai mutáns másik verziója az első vizsgálatok alapján feltételezhető, hogy képes „kicselezni” a már felkészített immunrendszert, szerencsére nem ez terjed jobban. Duda Ernő szerint az új variáns felbukkanása az oltatlanokra, köztük a gyerekekre jelentheti a legnagyobb veszélyt.

Akit akár csak egyszer is oltottak, annak jó esélye van arra, hogy védett legyen a súlyos tünetek, illetve a végzetes kimenetelű fertőzés ellen. Duda Ernő hozzátette: ez a mutáns a briteknél is főleg a gyerekek között terjed, de hogy milyen súlyos betegséget okoz, arról még nem lehet biztosat mondani, mert ahhoz kevés a tapasztalat.

A virológus professzor arra a kérdésünkre, hogy melyik vakcina a „legüzembiztosabb” a variánsokkal szemben, határozottan azt válaszolta, hogy a messengeralapúak, ilyenek a Pfizer-BioNTech és a Moderna vakcinája. Hozzátette: jó sejtes immunitást váltanak ki még a vektoralapúak is, és – függetlenül attól, hogy ki gyártja – az inaktivált vírust tartalmazó oltóanyagok a legkevésbé hatásosak. Hozzátette azt is, hogy bármely védőoltás jobb, mint az oltatlanság. Duda Ernő úgy vélte: miután most melegszik az idő, szárazabb a levegő, a cseppfertőzéssel terjedő betegségeknek kisebb az esélye a terjedésre. Ám nem árt az óvatosság, mert az ember képes úgy viselkedni, hogy a kedvező időjárási körülmények ellenére is sokakat megfertőzzön. Például, ha zárt térben, sok ember próbálja túlkiabálni egymást, az tud csinálni egy „járványpúpot”.

Maguk az indiai járványügyi hatóságok sem közölnek sok adatot az új mutánsokról. Az első indiai mutánst 2020 októberében azonosították, majd 2021 márciusában jelölték meg kiemelt kockázatúnak. Azóta egyre többször jelent meg az elemzett mintákban. Május közepén a WHO tájékoztatása szerint már 44 országban jelen volt. Ázsiában, Afrikában, Észak-Amerikában és Európában is találtak már ezzel a törzzsel fertőzött beteget.

Az új variánssal a korábban jól ismert tünetek (például a láz, a száraz köhögés, a szag- és ízérzékelés elvesztése, a légzési nehézségek stb.) továbbiakkal egészültek ki. Az indiai mutánsok kötőhártya-gyulladást, emésztőrendszeri panaszokat, valamint fülzúgást, fülcsengést, szédülést és feketegomba-fertőzést is okozhatnak.