bérmegállapodás;fővárosi cégek;szakszervezetek;

2021-06-03 17:28:32

Megvan a megállapodás, így pótolják az idén elmaradt béremelést a fővárosi cégeknél

A Fővárosi Önkormányzat például azt is vállalta, hogy ha a kormány ígéretei szerint 2021-ben csökken a szociális hozzájárulás mértéke, akkor az így felszabaduló pénzeket teljes mértékben a fizetések emelésére fogja fordítani.

A fővárosi bérszövetséget alkotó szakszervezetek képviselői, illetve a Fővárosi Önkormányzat nevében Karácsony Gergely főpolgármester aláírták a 2021-2024. évi időszakra vonatkozó fővárosi bérpolitikai megállapodást - közölte lapunkhoz is eljuttatott tájékoztatásában a Főpolgármesteri Hivatal.

Mint írták, ennek értelmében 2022 és 2024 között az egyes munkáltatók és a náluk működő szakszervezetek a minimálbérről szóló kormányrendelet kihirdetését követő 30 napon belül, de legkésőbb a tárgyév február 15-ig megállapodnak az adott évre vonatkozó béremelés végrehajtásáról. Konszenzus volt a felek között abban, hogy a bérek reálértékét meg kell őrizni és az is kiderült, hogy a Fővárosi Önkormányzat költségvetési helyzete nem nyújt lehetőséget egy idei béremelésre. 

A Fővárosi Önkormányzat azt is vállalta, hogy ha a kormány ígéretei szerint 2021-ben csökken a szociális hozzájárulás mértéke, akkor az így felszabaduló pénzeket teljes mértékben a fizetések emelésére fogja fordítani. Emellett az idei évben nem lesznek csoportos létszámleépítések, nem növelik a kiszervezések mértékét és 2022 végéig emelt kapacitásokkal fenntartják a Fővárosi Álláskereső Irodát.

A megállapodásban az alábbi érdekképviseletek érintettek: