ellenzék;helyi médium;

2021-06-14 06:40:00

Helyből távolugrás – Úton az ellenzéki MTI

Rövidesen elstartolhat az a kezdeményezés, amelynek célja az ellenzéki települési orgánumok összehangolása a kormánypropagandával szemben.

A Gulyás Márton által alapított, a legnagyobb videómegosztón sikerrel futó műsor, a Partizán és a Jobbikhoz kötődő Nemzeti Televízió (N1TV) is stratégiai partnere lehet annak a médiavállalkozásnak, amely az ellenzéki vezetésű önkormányzatok orgánumaira támaszkodik – tudta meg a Népszava. Információink szerint elsősorban azokra a településekre – illetve a helyhatóságok által fenntartott és finanszírozott kiadványokra – építenek, amelyek tagjai a gödöllői polgármester, Gémesi György által vezetett Magyar Önkormányzatok Szövetségének, illetve a 2019-es önkormányzati választások után Karácsony Gergely által létrehozott Szabad Városok Szövetségének. 

 

A hazai önkormányzatok nagy többsége fenntart valamiféle fórumot, hogy a helyi hírekről, fejlesztésekről, döntésekről beszámoljon a lakosságnak. Ilyenek az ingyenes – rendszerint hetente jelentkező – lapok, lokális hírportálok, de számos helyhatóságnak van külön tévéadása is, amely ha nem is sugároz 24 órában, de a legtöbb kábelszolgáltató csomagjában elérhető. Úgy tudjuk, a kezdeményezés célja, hogy egy kis létszámú központi stáb összehangolja és kiegészítse ezek tartalomszolgáltatását, illetve összegyűjtse azokat egy közös platformon. Az utóbbi egy olyan online „munkafelület”, amin keresztül a csatlakozó médiumok híreket, információkat, tartalmakat oszthatnak meg, tölthetnek le. Ebben az értelemben a projekt már működik is viszonylag kevés résztvevővel, egy forrásunk szerint július közepére szeretnék a teljes fordulatszámot elérni. „A budapesti és nagyvárosi médiabuborékon túl szeretnénk eljutni azokhoz az emberekhez, akiknek a mára a kormányszócsővé vált megyei lapokon és a propagandát nyomató közmédián túl nem sok lehetőségük van másfajta hírekhez jutni” – mondta a kezdeményezés egyik aktora lapunknak.

Mint megtudtuk, a központi stáb egyik vezetője Kövesdi Péter lesz, az Érd Médiacentrum ügyvezető főszerkesztője, lapunk korábbi munkatársa. Megkeresésünkre Kövesdi azt mondta, „valóban felmerült már tavaly az ellenzéki önkormányzatok kommunikációs együttműködésének igénye. Ennek lényege, hogy az ő felületeiken keletkező különféle tartalmakat hogyan lehetne eljuttatni egyrészt az országos médiába, másrészt az ország másik végébe”. Ugyanakkor a Független Hírügynökség egykori vezetője hangsúlyozta, ellenzéki MTI-ről túlzás lenne beszélni, nem akarnak professzionális hírügynökséget építeni, mindössze arról van szó, hogy van igény az önkormányzati médiavilágban létrejövő tartalmak „felhangosítására”. „Másfél éve az érdi helyi médiában dolgozom, így nagyjából tudom, milyen gondokkal küzdenek a helyi lapok, tévék, rádiók, hírportálok, és hogy mennyi értékes információt állítanak elő, amelyeket vétek lenne nem összegyűjteni és továbbadni” – mondta lapunknak Kövesdi.

„Ettől függetlenül beszállnánk, nekünk is érdekünk, hogy a tartalmaink minél szélesebb körben megismerhetőek legyenek. Néhány önkormányzattal már van is megállapodásunk arról, hogy térítésmentesen átvesznek tőlünk anyagokat.” Hasonlóan nyilatkozott Lánczi Richárd, az N1TV főszerkesztője: ők sem zárkóznának el a partnerségtől, de azt mondta, hivatalosan még senki nem kereste meg őket. Felmerült az is, hogy ne csak helyi híreket szolgáltassanak, hanem beszámoljanak az országos vagy nemzetközi közélet fejleményeiről is, amihez jó partner lehetne a Euronews hírcsatorna. „Azt, hogy kifejezetten ellenzéki önkormányzatoknak gyártsunk híradókat vagy egyéb tartalmakat, kizártnak tartom” – mondta lapunknak Kert Attila. Az Euronews budapesti irodavezetője hangsúlyozta, legfeljebb egy műsorszórási megállapodás képzelhető el a csatorna és magyar önkormányzatok között, ilyen már most is van több – akár határon túli magyar – helyi televízióval, például az erdélyi Gyergyó Tévével. Hozzátette, a szerződéseket az érintett önkormányzatok és az Euronews lyoni központja kötheti meg, nem a budapesti iroda.