Előfizetés

Több ezren tüntettek a Kossuth téren a homofóbtörvény ellen

Batka Zoltán
Publikálás dátuma
2021.06.14. 20:31

Fotó: Béres Márton / Népszava
Több ezer, javarészt huszonéves fiatal gyűlt össze a Parlament elé hétfő este, hogy egy fesztivállal felérő tüntetéssel tiltakozzon a kormánypártok által benyújtott, a pedofilok elleni törvénycsomag melegeket megbélyegző kitételei ellen. Az esemény végén egy óriási, szivárványszínű molinót írtak alá a résztvevők.
Az Amnesty International Magyarország, a Budapest Pride, a Háttér Társaság, a Labrisz Leszbikus Egyesület, a Magyar Helsinki Bizottság, a Prizma Közösség, a Szivárványcsaládokért Alapítvány, a Társaság a Szabadságjogokért által szervezett tüntetés meghívója is leszögezte: a kormány „kegyetlen politikai játéka” részeként nyújtotta be a törvénymódosítást. A tüntetés kezdésére már 80 ezren írták alá az Ahang weboldalán meghirdetett petíciót a módosítás ellen. Szekeres Zsolt jogvédő a tüntetésen úgy fogalmazott: szerinte a Fidesz és a KDNP a családok védelme nevében a gyerekeket bántalmazók sorába áll be. – A kormánypártok bűne lesz, ha egy család elveszíti a sorozatos bántalmazás miatt öngyilkosságba kergetett tagját. Pál Márton, a Szivárványcsaládokért Alapítvány tagja, „a család az család” mozgalom egyik alapítója szerint a törvény gonosz, mivel a másságukra ráébredő fiataloknak életveszélyes lehet, ha azt hiszik, egyedül vannak. – Az akar valamit betiltani, aki érvekkel nem tudja megvédeni az igazát. Aki tudja, hogy egy valódi vitában alulmaradhat, mert az álláspontját a tudomány nem igazolja. Ezért erővel cselekednek. A szivárványcsaládok Magyarország részei. Létezésük nem propaganda – mondta. Erdős Erik Robin, a transznemű közösség szervezője, emberi jogi aktivista szerint a tájékoztatásnak helye van az iskolában mert az életre nevel, ahol léteznek LMBTQ emberek, akik dolgoznak, adóznak a közös hazánkban. Sokan a „Rám sem nézhet a gyermekem?” feliratú transzparenssel érkeztek. A tüntetést szervező jogvédők idehaza és külföldön minden törvényes eszközt felhasználnak, hogy megvédjék a törvénynek kiszolgáltatottakat a hatalom önkényétől és nem nyugszanak, amíg el nem törlik a jogfosztásokat.  
Miközben sok ezren tüntettek az orosz minta alapján – amely összemossa a homoszexualitást a pedofíliával – beadott kormánypárti módosító javaslat ellen, az ellenzéki frakciók körében kisebb zavart okozott, hogyan szavazzanak a keddi végszavazáson. Korábban a Jobbik, az LMP, a DK, az MSZP és a Párbeszéd is elutasította a kormány terveit, mégsem sikerült egységes álláspontra jutniuk. Hétfőn több ellenzéki forrásunk is azt mondta, bár a napközbeni egyeztetések eredménytelenek voltak, este futnak még egy kört. Ekkor úgy nézett ki a felállás, hogy a Jobbik megszavazza a törvényt a módosításokkal együtt is, az LMP, az MSZP, a DK képviselői a napirend előtti felszólalásokat követően kivonulnak, a Párbeszéd pedig bent maradt volna „akciózni”. Ehhez képest kora délután a DK közleményt adott ki, amelyben azt írták, nem vesznek részt a keddi szavazásokon, „a bojkottal fejezzük ki tiltakozásunkat a Fidesz gyűlöletkeltő, kirekesztő politikája ellen.” Később, mint megtudtuk, az MSZP és az LMP és a Párbeszéd is ezt a döntést hozta, mint írták, így tiltakoznak az ellen, hogy „a kormány gyűlöletpolitikájával tovább erősítse a kirekesztést és megbélyegzést.” A Jobbik viszont marad és igennel szavaz. Ezt azzal indokolták, hogy a melegeket megbélyegző részeket egy kormányváltás után úgyis kiveszik majd. Egy forrásunk azzal vigasztalta magát, nem is akkora baj, hogy így alakult. – Most legalább nem mondhatja majd azt a Fidesz-propaganda, hogy „na tessék, megint összeállt a fasiszta-kommunista tengely” – fogalmazott. 

A hetekig lélegeztetőgépen tartott politikus szerint szinte olyan a tüdeje, mint a Covid előtt volt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.06.14. 20:02

Fotó: Bányai Gábor Facebook-oldala
Bányai Gábor bejelentette, hogy győzött a koronavírussal szemben, és most következik a rehabilitáció.
Mérhetetlen boldogsággal jelentem, győztem! Sokáig tartott ez a harc, a vírus mindent megtett azért, hogy feladjam, de nem adom én olyan könnyen magam! Nagyon megküzdöttem a túlélésért – írja a koronavírus miatt hetekig lélegeztetőgépen tartott Bányai Gábor Facebook-oldalán. A Fidesz országgyűlési képviselője közölte, hogy minden vizsgálati eredmény szerint a Covid okozta károkat meggyógyította a szervezete. Hozzátette, hogy „a korábban menthetetlennek nyilvánított tüdőm Pünkösdkor életjeleket kezdett adni”, majd mindössze két hét alatt „gyönyörűen letisztult”.
„Szinte olyan, mint a betegség előtt volt”

– jegyezte meg.

Május közepén még úgy tűnt, hogy tüdőtranszplantációra lesz szüksége, de erre végül nem került sor. Azt is megosztotta, hogy 111 nappal a kórházba kerülését követően lezárult az egészségéért való küzdelmének első szakasza, és most következik a rehabilitáció.
A Fidesz országgyűlési képviselője februárban került kórházba koronavírus-fertőzés miatt. Állapota romlott, ezért február 24-én lélegeztetőgépre került, és mélyaltatásban tartották. Márciusban vérplazma-terápiát, majd műtüdő-kezelést kapott Szegeden, mivel súlyos szövődmények alakultak ki nála. Családja április közepén jelentette be, hogy a politikust már 50 napja lélegeztetőgépen tartják, de állapota sokat javult. Közölték azt is, hogy a koronavíruson addigra sikeresen felülkerekedett, de a Covid-által okozott károk miatt még gépi lélegeztetésre szorult. 

Magyarországon az LMBTI emberek 44 százalékát csúfolták, sértegették és fenyegették az iskolában

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.06.14. 18:21

Fotó: Népszava
Ez az arány még megfelel az EU átlagának.
Nem a civil szervezetek viszik be kívülről az LMBTI témát az iskolába, az a diákokon keresztül már jelen van. Az Európai Unió egyes tagállamaiban ugyanis az LMBTI társadalom tagjai 69-85 százalékának már 18 éves kora előtt világossá vált, hogy LMBTI identitással rendelkezik – számol be a Republikon Intézet elemzésről. A kutatás szerint ez tehát nem külső befolyás, vagy divathullám függvénye. Az elemzés az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége (FRA) által készített EU LGBTI Survey II adatai alapján készült. A kutatásban közel 140 ezer 15 éves és annál idősebb, magukat leszbikusként, melegként, biszexuálisként, transz- és interszexuálisként (LMBTI) meghatározó személlyel készítettek online interjút az EU tagállamaiban, továbbá az Egyesült Királyságban, Észak Macedóniában és Szerbiában.
„Szomorú adat, hogy Magyarországon az LMBTI emberek 44 százalékát kinevették, csúfolták, sértegették és fenyegették az iskolában LMBTI identitása miatt, azonban ez az arány megfelel az EU átlagának”

– olvasható a közleményben.

Hozzátették, hogy amennyiben nem lehet a homoszexualitásról beszélni az iskolákban, úgy ezekben az adatokban nem várható változás, az LMBTI identitással rendelkező kiskorúak továbbra is ki lesznek téve verbális és fizikai bántalmazásnak.
A felmérés kimutatta, hogy míg az EU átlagában a megkérdezettek 68 százaléka ítéli meg úgy, hogy kormányuk nem megfelelően reagál az LMBTI emberek biztonsággal kapcsolatos igényeire, Magyarországon ez az arány kiugróan magas, 95 százalékos.

Ennél magasabb arányt csak Lengyelországban mértek, ahol jelenleg a Fidesz fontos szövetségese, a Jog és Igazságosság párt kormányoz. Az elemzés aktualitását az adja, hogy az Orbán-kormány a pedofíliát szigorúbban büntetni kívánó törvénytervezetbe olyan passzusokat foglalt be, amelyek alkalmas arra, hogy összemossák a homoszexualitást és a pedofíliát.