BKV;felújítás;árak;3-as metró;

2021-06-22 06:40:00

3-as metró: Saját zsebből fizeti a főváros a kivitelezésért kért extramilliárdok egy részét

Nem élt kifogással a hármas metró felújítására kapott uniós források kifizetését jóváhagyó Irányító Hatóság (IH) döntése ellen a BKV.

Ezzel gyakorlatilag elfogadta, hogy saját büdzséből fedezi a hármas metró alagútjának felújításáért a kivitelező által kért extra milliárdok egy részét – értesült a Népszava. A gond csak az, hogy már a fővárosi közlekedés folyamatos működtetéséhez is likviditási hitelt kell felvenni, így erősen kérdéses, miből is fizetik ki a vállalkozót a munka elvégzése után – nem beszélve az esetleges per költségeiről.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Fudan-ügyben is eljáró Palkovics László által vezetett Innovációs és Technológiai Minisztérium felügyelete alatt működő IH június első napjaiban azt közölte a fővárosi céggel: a kivitelezői pluszkövetelés csaknem harmada megalapozatlan. Mint írták: a hatályos jogszabályok alapján lefolytatott „elszámoltathatósági” vizsgálat során arra jutottak, hogy a műszaki és gazdasági szempontokra tekintettel nem támasztható alá az alagúti rekonstrukció szerződésmódosításában szereplő 9,5 milliárdos áremelés csaknem harmada.

A határozat értelmében az uniós források terhére ebből csak nettó 6,2 milliárd forint és az ehhez tartozó 5 százalékos tartalékkeret számolható el. A fennmaradó nettó 2,6 milliárdot a hozzá tartozó 5 százalékos tartalékkal a fővárosi cégnek kell állnia. Ha a kivitelező Swietelsky nem fogadja el a csökkent értékű szerződésmódosítást, akkor az a felújítás leállásához vezethetett volna.

Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója pár napja abban bízott, hogy a Swietelsky befejezi a felújítást az ITM által engedélyezett összegért, a hiányzó milliárdokért legfeljebb a munka végeztével indít pert. Mint a Népszavának akkor elmondta: a négyes metró felújításához is számos per kapcsolódik, többet még mindig nem sikerült lezárni. Vélhetőleg a Swietelsky is így fog eljárni, ha most bele is mennek a kisebb összegű módosításba. Bolla jóslata beigazolódott: a Swietelsky valóban nem állt le a munkával és belement a vállalkozói szerződés ITM által engedélyezett összegű módosításába. A kontraktus záradékában azonban rögzíteni kívánják, hogy nem mondanak le a teljes igényük érvényesítésről, ami egy több milliárdos pert vetít előre.

A BKV tehát sikeresen elhárította a projekt összeomlását, de a problémát magát nem oldotta meg véglegesen, csak áttolta az átadás utáni időkre. A budapestiek számára ez mégis jó hír, hiszen ha egy teljesen új kivitelezői tendert kellett volna indítani, akkor az tovább csúsztatta volna felújított vonal átadását. Márpedig az így is csak 2023 első harmadára várható.

A cég menedzsmentjének, illetve a városvezetésnek közben főhet a feje az esetleges per miatt. Bolla egyébként nem tagadta a Népszavának, hogy a cégnek nincs miből hozzátennie a hiányzó összeget. A szerződésmódosítást eleve úgy írták alá a Swietelsky-vel még decemberben, hogy abba belefoglalták: a teljesítéshez az IH jóváhagyására van szükség.