Siófok;

2021-06-25 07:00:00

Tizenöt évet bírt a siófoki fürdő

Az 1,2 milliárd forintért megépített fürdő másfél évtized alatt teljesen tönkrement.

Előreláthatóan egy évre bezárt a siófoki Galerius fürdő, közölte szerdán az MTI-vel Várkonyi Csaba, a fürdőt üzemeltető Balaton-parti Kft. ügyvezetője, aki műszaki problémákkal és balestveszéllyel indokolta a döntést.

Mint arról a Népszava a múlt héten beszámolt, az 1,2 milliárd forintért megépített fürdő másfél évtized alatt teljesen tönkrement. Siófok akkor fideszes vezetése turistacsalogató látványosságként avatta fel 2006-ban a Galeriust, ám a jelenlegi, ellenzéki városvezetés által felkért szakértő jelentésében megállapította, az épület szellőzési rendszerének terve és kivitelezése sem felet meg az előírásoknak. A megfelelő szellőzés híján a gépészeti berendezéseket a vegyi anyagokkal terhelt, páradús levegő kikezdte, vagy már teljesen tönkre is tette. A tető és álmennyezet közötti szigetelés, mely egy családi háznak lett volna csak megfelelő, teljesen szétrohadt, és csak a tetőszerkezet megbontásával javítható. Lapunk megkereste Siófok 2014 előtt húsz évig regnáló, fideszes polgármesterét, Balázs Árpádot, aki nem válaszolt a fürdővel kapcsolatos kérdéseinkre. A kivitelező Strabag érdeklődésünkre közölte, a 2006-ban átadott projektet a szerződésben foglaltak szerint teljesítették, ahogyan a felmerült garanciális igényeket is a garancia időszaka alatt, az átadás óta eltelt 15 év üzemeltetési gyakorlatot és annak körülményeit pedig nem ismerik. Várkonyi Csaba szerint elkerülhetetlen a fürdő teljes felújítása: a tetőszerkezet javítása és a további karbantartási munkák összesen nagyjából 200 millióba kerülnek majd.

- Május 22. óta hétvégenként volt nyitva a fürdő részleges szolgáltatásokkal, melyek nem veszélyeztették a vendégek biztonságát, mint például a szaunavilág – felelte megkeresésünkre Lengyel Róbert, Siófok polgármestere. – Az üzemeltető cég élére június elsejével kinevezett új ügyvezető a szakértői vélemény alapján velem egyeztetve úgy döntött, hogy biztonsági okokból részlegesen sem tartható nyitva a fürdő. Egyelőre a szakértői vizsgálat részletes elemzése zajlik, így arról még nem született döntés, hogy lesz-e bármilyen számonkérés vagy feljelentés az ügyben.