unió;

2021-06-25 06:00:00

"Orbánnal negyven évet lépne vissza az Unió"

A spanyol Iratxe García Pérez, az Európai Parlament szocialista frakciójának vezetője sarkos véleményt fogalmazott meg lapunknak a magyar kormányfő EU-val kapcsolatos víziójával kapcsolatban.

A magyar miniszterelnök az Unió jövőjéről szóló hétvégi beszédében javasolta, hogy a Szerződésekből húzzák ki az egyre szorosabb unió megteremtésére vonatkozó célkitűzést. Önnek mit jelent az egyre szorosabb unió?

Azt jelenti, hogy megismerjük egymást és megtanulunk együtt dolgozni. Az EU legnagyobb ereje, hogy 27 ország képes törvényeket hozni annak érdekében, hogy közösen nézzenek szembe a kihívásokkal, amelyeket egyedül nem tudnának hatékonyan kezelni. Egyikük sem tudná egyedül felvenni a harcot a klímaváltozás ellen vagy végrehajtani a zöld és a digitális átalakulást. Nem tudna ellensúlyt képezni a nagy multinacionális vállalatokkal szemben, küzdeni a szervezett bűnözés és az adóelkerülés ellen. De nem tudna az egységes piaccal járó kedvezményeket sem biztosítani a polgárai és a vállalkozásai számára. Ha azt akarjuk, hogy az EU megfeleljen a jövő elvárásainak, kezelni tudja például a járványokat, akkor világos, hogy nem kevesebbre, hanem többre kell együtt vállalkoznunk.

Orbán Viktor szerint az EU-nak kizárólag a közös gazdasági sikereket kell szem előtt tartania, és nem kioktatnia vagy fenyegetnie a tagállamokat. Bírálja a baloldalt is, amiért a természetes közösségek meggyengítésére törekszik. Mi a válasza erre?

Az Európai Unió értékközösség is, nem csak gazdasági szervezet. A Szerződések ezt világosan lefektetik. Ha egy ország csatlakozni szeretne, meg kell felelnie bizonyos feltételeknek, amelyek nem csak gazdasági jellegűek. Senki sem oktatja ki vagy fenyegeti a másikat. De vannak közös szabályaink, amelyeket együtt fogadtunk el. Az európai intézményekben a tagállamok kormányai és polgárai egyaránt képviseltetik magukat. Ez az európai demokrácia lényege. Társadalmaink sokfélék, és az Unió tiszteletben tartja a sokféleségüket.

Egyetért azzal, hogy a nemzeti parlamentek piros lapot mutathassanak fel az uniós törvényalkotóknak, leállítva ezzel a jogszabályalkotást?

A nemzeti parlamentek és a képviseleti demokráciák alkotják az együttműködésünk alapját. Ezért is kaptak megnövekedett hatásköröket. De ha azt szeretnénk, hogy az Unió hatékonyan működjön, akkor nem ragaszkodhatunk az egyhangúsághoz minden egyes lépésnél. Látjuk, hogy fontos európai döntéseket gátol a tagállamoknak biztosított vétójog a külpolitika, az adózás vagy a jogállamiság terén. Ez aláássa az emberek bizalmát az EU-ban.

Mit szól Orbánnak ahhoz a javaslatához, hogy ezentúl a nemzeti törvényhozások delegáltjait kell küldeni az Európai Parlamentbe?

Ez negyven évvel visszavetné az Uniót és az EP-t. Megakadályozná, hogy a polgárok közvetlenül választhassák meg a képviselőiket. A közvetlen választás garantálja az intézmény függetlenségét és erősíti a demokráciát.