Európai Unió;kormánypropaganda;

2021-06-28 06:00:00

„Hadilábon áll az igazsággal”: Két belgiumi lap is elutasította a magyar kormánypropagandát

A kabinet Európa-szerte hirdetésekben propagálja Orbán Viktor EU-vízióját. A szöveg címe szerint nem a miniszterelnök, hanem Magyarország elképzeléseiről van szó.

„A hirdetést nem fogadtuk el, mert nem fér össze az általunk képviselt értékekkel” – ezt üzente lapunknak a flamand nyelvű De Morgen című lap hirdetési osztálya, miért nem volt hajlandó közölni Orbán Viktor kormányfőnek az Európai Unió jövőjéről szóló, hét pontba szedett javaslatait tartalmazó egész oldalas hirdetést. Az újság csütörtökön számolt be arról, hogy “A De Morgenben a magyar kormány egy propaganda hirdetést akart feladni”. A De Morgen mellett egy másik belgiumi lap, a francia nyelvű La Libre Belgique című is elutasította, hogy megjelentesse a reklámot. A kudarcba fulladt magyar próbálkozást a szintén csütörtökön megjelent cikkben a szerző azzal magyarázza, hogy a hirdetés „meglehetősen szabadon bánik a tényekkel”.

Lapunk megkereste a La Libre Belgique főszerkesztőjét, Dorian de Meeûs-t, aki az elutasítás okát firtató kérdésünkre azt válaszolta, hogy lapjuk nagyon ritkán, leginkább választási kampány idején közöl politikai hirdetéseket. Másrészt soha nem publikálnak olyan politikusi megnyilvánulásokat, amelyek nem mennek át az újságírók szűrőjén. Harmadsorban, a leközlésre szánt hirdetés szerintük „hadilábon áll az igazsággal.”

Az Orbán Viktor javaslatait tartalmazó hirdetéssel a kormány egyik kedvelt reklámügynöksége, a Media Dynamics Kft. házal Európában. Hat nyelven – a magyaron kívül németül, lengyelül, angolul, spanyolul és franciául – kínálja a reklámot, de ha bejön az üzlet, akkor bármely másik nyelvre, például hollandra is lefordítják. Figyelemre méltó egyébként, hogy a terjesztésre szánt szöveg címe szerint Magyarország, és nem a miniszterelnök elképzeléseiről van szó.

Orbán június közepén, a magyar függetlenség napján elmondott beszédében vázolta nézeteit az EU jövőjéről. Hét pontban foglalta össze, hogy szerinte min és hogyan kell változtatni. Ezek közé tartozik például “az európai birodalom” és az “egyre szorosabb integráció” elvetése, a nemzetközi civil szervezetek, a “Soros-hálózatok” befolyásának megszüntetése, Szerbia mihamarabbi felvétele az Európai Unióba és az Európai Parlament felváltása egy új törvényhozó testülettel, amelyben a nemzeti parlamentek delegáltjai ülnének „a demokrácia helyreállítása érdekében.”

Mint a HVG hétvégi cikkéből kiderült, a jobbközép dán Jyllands-Posten és a szintén jobbközép spanyol ABC lehozta a hirdetést.