oltás;vakcina;tesztelés;antitestek;Sinopharm;

2021-07-02 06:20:00

Orbán intézkedését várják a kínai vakcinával oltottak

Egyre zavarosabb a kép, hogy a 60 év felettiek körében mennyire hatásos a Sinopharm. Sok nyugdíjas bizonytalan és fél, nem alaptalanul.

– Szövetségünk kéri a miniszterelnök úr intézkedését, hogy a statisztikai mintavétel elve alapján önként jelentkező 60 év feletti nyugdíjasokon az állam költségén végezzék el azt a hatásvizsgálatot, olyan létszámban, amely meggyőzően bizonyítja vagy cáfolja a médiában és a közbeszédben tetten érhető véleményeket – többek között ez áll abban a lapunk által megismert levélben, amelyet a Nyugdíjasok Szervezeteinek Somogy megyei Szövetsége (NYSZSMSZ) küldött Orbán Viktor miniszterelnöknek. A megyei nyugdíjas-szervezet a kínai Sinopharm vakcina ügyében fordult a kormányfőhöz, mivel szerintük egyre zavarosabb a kép, hogy a 60 év felettiek körében mennyire hatásos az oltás.

– Mindig is oltáspártiak voltunk, s mivel az oltások kezdetén kínai vakcinából volt a legtöbb, a Sinopharm elfogadására biztattuk az időseket, mert hittünk a kormánynak – mondta lapunknak Stikel János, a NYSZSMSZ elnöke. A levél megszületését azzal indokolta, hogy teljesen ellentmondásos hírek jelennek meg a sajtóban a szakemberek és a politikusok részéről a Sinopharmmal kapcsolatban.

– Különösen zavaró, hogy több hazai és nemzetközi szervezet kételyeket támaszt a vakcinával szemben, ami főleg a beoltottakban komoly bizonytalanságot, félelmet okoz – fogalmazott Stikel, de azt hozzátette, hogy a Sinopharmmal kapcsolatban komolyabb mellékhatásról vagy szövődményről sincs tudomásunk. Az elnök szerint azért lenne fontos a nyugdíjasok számára a vakcina hatásosságának vizsgálata, mivel, ahogyan Gulyás Gergely egy június eleji kormányinfón ismertette, több, mint 850 ezren kaptak idehaza kínai oltást, akiknek bő 90 százaléka az idősebb korosztályból került ki.

Stikel János szerint a Sinopharm nemzetközi megítélése finoman szólva is vegyes, s emiatt számos nyugat-európai ország elzárkózik a kínai vakcinával beoltottak védettségét igazoló okmány elfogadásától. És mivel nagyon sok nyugdíjas gyermeke, unokája él, dolgozik uniós tagállamokban, nehezen vagy egyáltalán nem tudnak kiutazni hozzájuk a Sinopharmmal beoltottak.

A kínai vakcinával kapcsolatos vizsgálati eredmények alapján a hazai nyugdíjasok aggodalma nem alaptalan. Országos felmérés ugyan még nem készült a hatékonyságról, de ahogyan lapunk is beszámolt róla, a Portfólió szerint a Videoton a saját dolgozóinál tesztelte az oltások utáni ellenanyag-termelést. Kiderült, hogy míg a Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca és a Szputnyik V kortól függetlenül elindította az antitestek termelését, a Sinopharmnál a 60 felettiek harmadánál nem alakult ki antitestes védelem és T-sejtes immunitással sem rendelkeznek, vagyis védtelenek a vírussal szemben.

Hasonló megállapítások szerepelnek abban, a Telex birtokába jutott dokumentumban, amely az egyik fővárosi, antitestvizsgálatokat végző laboratórium összehasonlító statisztikai elemzését tartalmazza: míg a 60 év alattiaknál átlagosan 90 százalékot ért el az antitestek jelenléte a második Sinopharm-oltás után két-három héttel, addig 70 év felett ez már csak 60 százalék körüli volt. A jelentés szerint a kínai vakcina esetében tízszer alacsonyabb az antitest-koncentráció, mint a Pfizer oltóanyagánál, ráadásul a kor előrehaladtával egyre rosszabb az arány, a 80 év felettieknek akár a felénél nem alakult ki védettség a koronavírussal szemben. Sokatmondó, hogy bár az operatív törzs és Müller Cecília országos tisztifőorvos korábban élesen elzárkózott a harmadik oltás lehetőségétől, most a kormányzati szerv azt mondta az RTL Klubnak, hogy „Magyarország készen áll a harmadik vakcinára”. Arra a kérdésünkre egyébként nem válaszoltak, hogy összesen hány 60 év feletti kapott kínai oltást.