Orbán Viktor;oltások;koronavírus;delta variáns;

Orbán Viktor: A harmadik vakcina augusztustól kérhető

A kormány minden egészségügyben dolgozó számára kötelezővé tette az oltást.

Augusztus 1-jétől lehetővé tesszük a harmadik oltás felvételét, aminek feltétele, hogy a második oltás után teljen el négy hónap – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szokásos péntek reggeli interjújában a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A kormányfő közölte: a háziorvosok azonban ettől a négy hónapos szünettől eltérhetnek. Mindenkinek azt az oltóhelyet kell ez ügyben felkeresni, ahol a korábbi oltásokat megkapta. Mindenképpen az orvosok döntenek majd.  

A bejelentés szerint ugyanakkor az egészségügyi dolgozóknak kötelező lesz az oltás, csak az dolgozhat majd, aki felvette azt.

Orbán Viktor magyarázata szerint ők ugyanis betegeket gyógyítanak, és az oltás elmaradása emberéletekbe kerülhet. Azt is hozzátette:

„A szeptemberi iskolakezdés előtti két napon minden oktatási intézményben lehetővé teszik, hogy a 12 évesnél idősebb gyerekek felvegyék a koronavírus elleni oltást, amennyiben szüleik ezt megengedik.”

A miniszterelnök szerint ugyanakkor az idősek, a 65 év felettiek 15 százaléka még nem oltatta be magát, és ők vannak a legnagyobb veszélyben a koronavírus legagresszívabb, delta variánsa miatt. Ezért a kormány döntése szerint az időseket a háziorvosok, rezidensek, orvostanhallgatók személyesen fogják felkeresni, hogy az oltás felvételére buzdítsák őket.

A járvány negyedik hullámával kapcsolatban elhangzott, hogy ha Európában lesz, akkor bizony nálunk sem marad el. Ezért – bár beutazási korlátozásokat egyelőre nem terveznek, „minden magyarnak” azt tanácsolják:

„Csak azok menjenek külföldre nyaralni, akik mind a két oltásukat megkapták.”

Orbán – riporteri unszolásra – az ellenzéket is szidta konkrét nevek említése nélkül, állást foglalva a kínai vakcinák igencsak bizonytalan hatékonyságával kapcsolatos vitában. Szerinte az orvosok között, ahogy a miniszterelnökök között is találunk „habókosokat”, de:

„az igazi baj, amikor politikusok, akik a nyilvánosságot alakítják, átnyergelnek járványügyi szakemberré, járványügyi tanácsokat adnak tesztelésről, oltásról, ahelyett, hogy a kormányhoz hasonlóan a szakemberek álláspontját formálnák politikai döntéssé”.

Azzal kapcsolatban,  hogy Brüsszel megindította a kötelezettségszegési eljárást a melegek jogainak korlátozása miatt, az Európai Bizottságot Orbán Viktor ismét élesen bírálta, és az úgynevezett nemzeti konzultációs ívek kitöltésére buzdított.

„Nemhogy lóláb lóg ki, hanem a ló. Jogi huliganizmussal állunk szemben, az randalírozás, amit az Európai Bizottság csinál, és az ő álláspontjuk a szégyenletes, hogy »az LMBTQ aktivistákat engedjék be az iskolákba«. (...) A családjog és az oktatás kizárólagosan nemzeti hatáskör, a gyerek pedig a szülőé”– fogalmazott.

Hozzátette, hogy az emiatt késő, a járvány okozta gazdasági helyreállítási összegeket így is megkapja majd az ország, de a kormány nem vár, és a gazdaság újraindítása érdekében akkor is elindítják a programokat, s kiírják a szükséges pályázatokat. Ezt addig a magyar központi költségvetésből finanszírozzák.

Ezzel kapcsolatban ugyanakkor a miniszterelnök ismét jelezte, hogy harcban áll, immár nem csak Brüsszellel, hanem Németországgal és Hollandiával is, mert eddig ő nem tudta mi zajlik azokban az országokban az iskolákban, de most „égnek áll a haja”. Leszögezte:

„Óriási a nemzetközi lobbi, hogy legyen szexuális propaganda az iskolákban, a televíziókban, az újságokban, és ilyen kiadványok bárki számára legyenek hozzáférhetők. (...) Nem engedhetjük, hogy szexuális propagandisták grasszálhassanak az iskolákba, vagy ilyen tartalmú könyveket vehessen bárki a könyvesboltokban, akaratlanul is. Nekünk azok jogait kell tiszteletben tartanunk, akik nem akarják, hogy szivárványos aktivisták világosítsák fel a gyermekeiket szexuálisan.”