Orbán Viktor;oltások;koronavírus;delta variáns;

2021-07-16 07:58:09

Orbán Viktor: A harmadik vakcina augusztustól kérhető

A kormány minden egészségügyben dolgozó számára kötelezővé tette az oltást.

Augusztus 1-jétől lehetővé tesszük a harmadik oltás felvételét, aminek feltétele, hogy a második oltás után teljen el négy hónap – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szokásos péntek reggeli interjújában a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A kormányfő közölte: a háziorvosok azonban ettől a négy hónapos szünettől eltérhetnek. Mindenkinek azt az oltóhelyet kell ez ügyben felkeresni, ahol a korábbi oltásokat megkapta. Mindenképpen az orvosok döntenek majd.  

Orbán Viktor magyarázata szerint ők ugyanis betegeket gyógyítanak, és az oltás elmaradása emberéletekbe kerülhet. Azt is hozzátette:

A miniszterelnök szerint ugyanakkor az idősek, a 65 év felettiek 15 százaléka még nem oltatta be magát, és ők vannak a legnagyobb veszélyben a koronavírus legagresszívabb, delta variánsa miatt. Ezért a kormány döntése szerint az időseket a háziorvosok, rezidensek, orvostanhallgatók személyesen fogják felkeresni, hogy az oltás felvételére buzdítsák őket.

A járvány negyedik hullámával kapcsolatban elhangzott, hogy ha Európában lesz, akkor bizony nálunk sem marad el. Ezért – bár beutazási korlátozásokat egyelőre nem terveznek, „minden magyarnak” azt tanácsolják:

Orbán – riporteri unszolásra – az ellenzéket is szidta konkrét nevek említése nélkül, állást foglalva a kínai vakcinák igencsak bizonytalan hatékonyságával kapcsolatos vitában. Szerinte az orvosok között, ahogy a miniszterelnökök között is találunk „habókosokat”, de:

Azzal kapcsolatban,  hogy Brüsszel megindította a kötelezettségszegési eljárást a melegek jogainak korlátozása miatt, az Európai Bizottságot Orbán Viktor ismét élesen bírálta, és az úgynevezett nemzeti konzultációs ívek kitöltésére buzdított.

Hozzátette, hogy az emiatt késő, a járvány okozta gazdasági helyreállítási összegeket így is megkapja majd az ország, de a kormány nem vár, és a gazdaság újraindítása érdekében akkor is elindítják a programokat, s kiírják a szükséges pályázatokat. Ezt addig a magyar központi költségvetésből finanszírozzák.

Ezzel kapcsolatban ugyanakkor a miniszterelnök ismét jelezte, hogy harcban áll, immár nem csak Brüsszellel, hanem Németországgal és Hollandiával is, mert eddig ő nem tudta mi zajlik azokban az országokban az iskolákban, de most „égnek áll a haja”. Leszögezte: