bérleti díj;

2021-07-16 20:42:00

Kisvárosban drágább, nagyvárosban olcsóbb lett a lakásbérlés

Mindez az Otthon Centrum friss elemzéséből derült ki.

Vegyes képet mutatnak idén a lakásbérleti díjak: a tavalyi első félévhez képest a téglalakások bérleti díja Budapest belvárosában 10, a régió központokban 14 százalékkal csökkent, ugyanakkor a főváros többi részén 4, a kisebb megyei jogú városokban pedig több mint 10 százalékkal emelkedtek – foglalja össze a helyzetet az Otthon Centrum friss elemzése. A féléves adatok alapján Budapesten az egyszobás lakások bérleti díja havi 100 ezer forint körül alakult városrésztől függetlenül. Számottevő különbség a két-, háromszobás lakások esetében tapasztalható a városrészek között. A kétszobás lakások bérleti díja a Belvárosban volt a legmagasabb, átlagosan 168 500 forint, míg Budán 147 500 forintot kértek. A kétszobás lakásokat a legkedvezőbben, átlagosan 131 ezer forintért a külső pesti kerületekben lehetett kivenni. A háromszobás lakások bérleti díja ugyanakkor Budán megközelítette a 210 ezer forintot, ami magasabb, mint a Belváros 178 ezer forintos átlagára, míg a külső pesti kerületekben 153 ezer forint körül alakult egy háromszobás lakás havi bérlése.

A megyei jogú városokban ennél alacsonyabbak a díjak. Az egyszobás lakásokat a régió központokban valamivel 70 ezer forint felett adták ki, a kisebb megyei jogú városokban némileg ez alatt. A kétszobás lakásokért átlagosan 105 ezer forintot kellett fizetni. A háromszobás lakásokat a kisebb városokban átlagosan 149 ezer, a régióközpontokban 135 ezer forintért lehetett kivenni. A vidéki városok között Székesfehérvár a legdrágább, átlagosan 116 ezer forint volt a havi bérleti díj. Miskolcon 107 ezer, a többi egyetemi városban 100 ezer, a kisebb városokban pedig 80-90 ezer forint körül alakult a díj.

A panellakások bérleti díjában a fővárosban és a megyei jogú városok többségében átlagosan 5 százalékos visszaesést tapasztalt az Otthon Centrum, a régióközpontokban ellenben 5 százalékkal többet kellett fizetni ezen lakások kibérléséért. A panel bérleti díjak ugyanakkor valamivel olcsóbbak a téglalakásokénál. Budára átlagban 130 ezer, a külső pesti kerületekre 122 ezer forint volt jellemző az idei év első felében. A megyei jogú városokban 83 ezerért, a nagyobb egyetemi városokban pedig átlagosan 88 ezer forintért lehetett panellakást bérelni egy hónapra.