koronavírus;

2021-07-18 08:42:59

Kijárási tilalmat rendeltek el Mikonosz szigetén

A görög hatóságok döntése szerint egy hétig még zenét sem lehet hallgatni a bárokban, a kávézókban, az éttermekben.

Görögországban Mikonosz szigete lett az első olyan hely, ahol a koronavírusos megbetegedések számának megugrása miatt ismét kijárási tilalmat rendeltek el szombaton. A görög hatóságok közölték, hogy a szigeten az elmúlt napokban vizsgált tíz emberből egynél pozitív volt a teszt.

A kijárási tilalom hajnali 1 órától 6 óráig lépett életbe, és szombat este 6 órától a bárokban, kávézókban és éttermekben éjjel-nappal tilos a zenehallgatás. A 20 főnél nagyobb létszámú partikra történő bérbeadásért kiszabott bírságok akár a 200 ezer eurót (72 millió forintot) is elérhetik. A kijárási és zenehallgatási tilalom július 26-án, hétfőn ér véget, hacsak a kormány nem dönt azok meghosszabbításáról.

Az előkelő turisztikai célpontnak számító sziget rendőrsége szerint a társadalmi távolságtartási normák megsértésének ellenőrzése az utóbbi időben kicsúszott a kezükből. Azt tapasztalták, hogy a karanténra kijelölt egyetlen szálloda túlzsúfolt, és a pozitív tesztet kapott látogatók a strandokon táboroztak. Görögországban szombaton továbbra is viszonylag magas volt az új fertőzések száma, a szombat délután 3 óráig tartó 24 órás időszakban 2562 esetet jelentettek; 7-en meghaltak.