lehallgatási botrány;Ursula von der Leyen;

2021-07-19 14:13:28

Von der Leyen reagált a lehallgatási botrány hírére

Az eddigi információk szerint Magyarország az egyetlen érintett európai uniós tagállam.

Ha igaz a hír, akkor teljességgel elfogadhatatlan, ami történt, és ellenkezik az Európai Unió minden értékével - mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a nemzetközi lehallgatási botrányról, amely szerint izraeli kémszoftverrel figyeltek meg független újságírókat, vállalkozókat és politikusokat Magyarországon, és másutt. Az eddigi információk szerint Magyarország az egyetlen érintett európai uniós tagállam.

A német politikust prágai sajtóértekezletén kérdezték a Pegasus-projektről, amely téma volt a brüsszeli testület hétfő déli sajtótájékoztatóján is. Christian Wigand szóvivő megerősítette, hogy a média elleni kémkedés teljességgel elfogadhatatlan. Közölte ugyanakkor, hogy a tagállami hatóságok kötelessége ellenőrizni és felügyelni a nemzetbiztonsági szolgálatokat, amelyeknek az emberi és személyiségi jogokat egyaránt tiszteletben kell tartaniuk. Wigand kikerülte a választ a kérdésekre, miszerint az Európai Bizottság a felügyeletre alkalmasnak, vagyis függetlennek tartja-e például a magyar adatvédelmi hatóságot. Mindenesetre közölte, hogy a testületnek idő kell, amíg megvizsgálja, van-e a botránynak olyan vetülete, ami brüsszeli fellépést igényel.

Varga Judit igazságügyi miniszter ma Brüsszelben tárgyal Dubravka Šuica biztossal, aki többek között az Európa jövőjével foglalkozó konferencia-sorozat lebonyolítááért felel. A Népszava kérdésére Arianna Podestá bizottsági szóvivő nem tudta megmondani, hogy a brüsszeli politikus a találkozón felveti-e a lehallgatási botránnyal kapcsolatos kérdéseket.