kutatás;pride;homofóbia;Publicus Intézet;pedofiltörvény;

2021-07-26 06:20:00

A fideszesek betiltanák a melegfelvonulást

A kormánypárt hívei a legelutasítóbbak, ha a homoszexuális párok regisztrált élettársi viszonyának, házasságkötésének engedélyezéséről van szó vagy arról, hogy gyereket fogadhassanak örökbe – derül ki a Publicus Intézet felméréséből.

Az utóbbi hetekben a gyermekek szexuális nevelésével foglalkozó, június közepén elfogadott kormányzati törvénycsomag miatt több közvéleménykutatás próbálta megrajzolni a magyar társadalom hozzáállását a homoszexualitáshoz. A Závecz Research nemrég azt mérte, hogy a közvélemény 56 százaléka elfogadó, de a Publicus Intézet lapunk kérésére végzett kutatása alapján csak 45-47 százaléka tartja természetesnek, ha egy homoszexuális párral találkozik.

A június végén majdnem 1500 fős reprezentatív mintán végzett telefonos és online kutatás azt mutatta, az azonos neműek közötti kapcsolatot a kormánypárti válaszadóknak mindössze 13-15 százaléka tartja természetesnek, az ellenzékieknek viszont a 68-70 százaléka – a leszbikus kapcsolat minimálisan elfogadottabb -, de a tolerancia egyre csökken, ahogy a távoli ismerősöktől a közvetlen családtagok felé közelítünk. Szomszédként vagy munkatársként minden szocialista és momentumos szavazó elfogadna egy meleg párt, de a jobbikosok a kormánypárti szavazóknál is kisebb arányban tudják ezt elképzelni. Az elutasítás egy családtag esetében már majdnem 40 százalékos a Jobbik szavazói körében, általában pedig a férfiak, a szakmunkások, a 30-44 év közöttiek a legkevésbé elfogadók.

Azt a magyar társadalom 77 százaléka támogatja, hogy a homoszexuális párok regisztrált élettársi viszonyban élhessenek, s a házasságkötést és az örökbefogadást is sokan, a válaszadók 62 százaléka fogadja el, de a kormánypárti szavazók óriási arányban, a jobbikosok és a vallásosok pedig ehhez képest mérsékeltebben de minden kérdésben elutasítóbbak az ellenzéknél. A fideszesek 42 százaléka nem ért egyet a regisztrált élettársi kapcsolat engedélyezésével (ez a jobbikosoknál 35 százalék), 78 százalékuk a házasságkötésükkel (a jobbikosoknál ez a mutató 43 százalék), 80 százalékuk azzal, hogy gyermeket fogadhassanak örökbe (a jobbikosoknál ez 44 százalék). 

A társadalom megosztottságára jellemző, hogy miközben a válaszadók nagy többsége szerint fontos, hogy az emberek megtanulják elfogadni a homoszexualitást, majdnem negyedük még azt sem engedné meg, hogy a gyereke egy meleg pár által nevelt társával barátkozzon. A kormánypárti szavazók több mint fele pedig egyszerűen visszataszítónak és természetellenesnek nevezte a homoszexualitást, ez az arány az összes megkérdezett körében 22 százalék.

A válaszok hátterében azt találták a Publicus Intézet munkatársai, hogy a magyarok harmada biztos benne: ismerősei, barátai, munkatársai között nincs egyetlen homoszexuális személy sem, de a többségnek (57 százalék) van ilyen ismerőse, s a megkérdezettek 6 százaléka felelte azt, hogy ő maga is az.

A közvélemény-kutatás ugyan még a gyermekvédelminek nevezett országos népszavazás bejelentése előtt készült, de a kormánypárti választók negyede már akkor meghatározónak nevezte a reklámok és a propaganda szerepét a homoszexualitás kialakulásában, míg az ellenzékhez húzóknak mindössze egyetlen százaléka tulajdonított jelentőséget ezeknek.

A közvélemény nagyobb része úgy gondolja, a kormány azért tolta el a homoszexualitás elutasítása felé az eredetileg pedofilellenesnek indult törvénymódosítást, hogy megossza az ellenzéket. Ez annyiban sikeresnek látszik, hogy a másságot a kormánypártoknál is erősebben elutasító Jobbik megítélése a többi ellenzéki párt szavazói körében sokat romlott.

A válaszolók szerint a Pride felvonulást be kellene tiltani a fideszes többség által elfogadott törvény szellemében. A kormánypárt szavazóinak 65 százaléka gondolja így.