oktatás;koronavírus;

2021-07-28 14:44:06

Egyre nagyobb a fejetlenség a diákok oltása körül, máris visszavonták az iskolai igényfelmérést

A korábbi utasítás tárgytalannak tekintendő.

Mégsem kell a nyári szabadságolások alatt felmérniük az intézményvezetőknek, osztályfőnököknek, hogy iskoláikban mennyi diák igényelne koronavírus elleni védőoltást az augusztus 30-31-re tervezett oltási napokon - értesült a Népszava. Az iskoláknak kiküldött - és lapunkhoz is eljutott - újabb levél szerint a korábbi utasítás tárgytalannak tekintendő, a felmérésre egy későbbi időpontban fog sor kerülni.

Megírtuk: az iskolaigazgatók hét elején még arról kaptak értesítést, hogy augusztus elejéig derítsék ki, az adott intézményben hány szülő igényelné 12-18 éves gyermekének a Pfizer oltást. Emellett egyeztetésre kérték őket az iskolai gyermekorvosokkal is, illetve a szülői hozzájáruló nyilatkozatokat szintén nekik kellett volna beszerezniük. Az újabb levélben most az áll: akik már bekérték a szülőktől a szükséges adatokat, értesítsék őket arról, hogy a jelen felmérés tárgytalan. Akik még nem értesítették a szülőket, további teendőjük nincs.

Mindezt Horváth Péter iskolaigazgató, a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) elnöke is megerősítette lapunknak.

Azt továbbra sem tartja jó ötletnek, hogy épp augusztus utolsó két napjára tervezik a diákok oltását, 31-én ugyanis a legtöbb intézményben tanévnyitó ünnepségeket is tartanak. Fájlalta, hogy a kormányzat nem egyeztetett erről az NPK-val.

Az iskoláknak kiküldött újabb levélből nem derül ki, hogy az augusztus végi oltási dátum is módosul-e, vagy csak az iskolai igényfelméréseket tették át egy későbbi időpontra. Érdeklődtünk a Klebelsberg Központnál, a Nemzeti Népegészségügyi Központnál, a Pest Megyei Kormányhivatalnál, válaszokat egyelőre sehonnan sem kaptunk.

Az ügyben közleményt adott ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma, de az ellentmondásos utasításokra nem adott magyarázatot. Azt írták: „A szervezés hatalmas és időigényes logisztikai feladat, számos szervezet együttműködésével, köztük a szakminisztériumok, a kormányhivatalok, az egészségügyi szolgáltatók mellett értelemszerűen a tankerületek és az iskolák közreműködésével valósul meg.” A minisztérium fontosnak tartotta megjegyezni: „A szakszervezet a baloldal politikai kampányához asszisztálva folyamatosan zavart kelt, így próbálja aláásni a gyerekek védelmét célzó oltási akciót.” Ezzel alighanem arra reagált, hogy a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, Totyik Tamás lapunknak jelezte, szerinte az oltás megszervezése nem az intézményvezetők, osztályfőnökök dolga, ráadásul túl kevés időt adtak neki erre.